Sari direct la conținut

Peste 10.000 de turiști ruși în România în 2024: Câți bani au cheltuit și ce rute ocolitoare au folosit

HotNews.ro
Turisti la Harman, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Turisti la Harman, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Anul trecut ne-au vizitat țara peste 10.000 de turiști din Federația Rusă, jumătate dintre ei venind în scop de afaceri iar cealaltă jumătate în scop privat, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică. Turiștii ruși au cheltuit în România 5,8 milioane de euro, mai spune Statistica.

Rușii au în România printre cele mai mici cheltuieli/turist (576 euro/turist), cei mai generoși fiind luxemburghezii, care au cheltuit anul trecut peste 1.000 de euro/persoană, iar cel mai puțin darnici au fost turiștii thailandezi și ucraineni.

România nu e printre destinațiile favorite ale rușilor, aceștia preferând anul trecut Italia (10% dintre ei preferă Italia), Spania și Franța.

Turismul în străinătate din Rusia a crescut cu 25% în 2024, potrivit Interfax, citat de Serviciul de Grăniceri al FSB.

Mai jos, graficul țărilor cu cele mai modeste cheltuieli pe turist în România 2024:

Chiar dacă zborurile directe între Rusia și UE au fost stopate în urma invaziei Ucrainei rușii vin în statele UE prin țări „prietenoase” cum ar fi Turcia și Serbia. O călătorie între Moscova și Paris care înainte dura câteva ore și costa câteva sute de euro, acum durează  în jur de 12 ore și costă circa  2.000 de euro.

Rezervările la hoteluri din Italia pentru sezonul de primăvară (martie-mai 2025) prin OneTwoTrip au crescut cu o treime de la an la an, în timp ce rezervările pentru Spania au crescut cu 65% și cu 45% pentru Franța, potrivit cotidianului de afaceri Vedomosti.

Italia reprezintă acum 9,8% din toate călătoriile din Rusia, în creștere față de 7,3% în primăvara trecută, Franța urcând la 6,7% de la 4,6% și Spania la 3,8% de la 2,3%.

Potrivit Asociației Tour Operatorilor din Rusia (ATOR), 1,4 milioane de călătorii au fost efectuate în țările UE pentru turism în 2024. Dintre acestea, 800.000 au fost pe uscat prin Estonia, Polonia, Lituania, Letonia și Norvegia, în timp ce 600.000 au fost efectuate cu avionul prin zboruri de legătură în țări „prietenoase”.

INTERVIURILE HotNews.ro