Sari direct la conținut

Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie

HotNews.ro
Iarmaroc de Sf Ilie, Foto: Muzeul Satului
Iarmaroc de Sf Ilie, Foto: Muzeul Satului

Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica marţi, 20 iulie, de Sfântul Ilie, conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date și citate de Agerpres. Este vorba despre 142.087 de persoane – 104.844 de sex masculin şi 37.243 de sex feminin.

Prenumele masculine:

– Eliade – 247;

– Elias – 4.386;

– Elie – 36;

– Elis – 838;

– Ilia – 372;

– Ilie – 93.366;

– Iliev – 3;

– Ilieş – 86;

– Iliuş – 15;

– Iliuţă – 3.451;

– Lică – 2.044.

Persoanele de sex feminin care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ilie poartă numele:

– Eliana – 1.173;

– Elis – 549;

– Ilia – 151;

– Iliana – 3.457;

– Ilinca – 23.627;

– Ilincuţa/Ilincuta – 88;

– Iliuţa – 391;

– Lia – 6.174;

– Lica – 1.633.

Aparator inflacarat al credintei in Dumnezeul revelat profetilor Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profetii Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, dincolo de Iordan. El a trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit in tinutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani.

Acest rege s-a casatorit cu Isabela, o printesa feniciana din Sidon, care se inchina zeului Baal. Ahab, pretuind frumusetea femeii mai mult decat credinta in Dumnezeul unic al iudeilor, si-a obligat poporul sa se inchine zeului Baal, incurajand in acest fel idolatria si a inaltat totodata un jertfelnic. Toate aceste fapte au atras mania divina. Dumnezeu i-a incredintat lui Ilie misiunea de a-l mustra pe rege pentru faptele necugetate savarsite si de a intoarce poporul la credinta monoteista.

Mustrandu-l pe Ahab, Ilie i-a spus: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu”. Dupa o rugaciune adresata lui Dumnezeu, Sfantul Ilie s-a retras pe malul raului Cherit. In urma lui, seceta si foametea au cuprins toata tara.

Dupa trei ani si jumatate, dovedindu-se prin aceste minuni ca numai credinta in Dumnezeul unic este cea adevarata, poporul iudeu si-a recunoscut greseala de a se fi inchinat zeului Baal, strigand: „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevarat!”. Rugandu-se atunci Ilie, o ploaie a racorit pamantul si foametea a incetat.

Proorocului Ilie a fost ridicat la cer intr-un car de foc. Sfanta Scriptura ne spune ca Sfantul Ilie se va intoarce iarasi pe pamant la sfarsitul veacurilor, inaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos, pentru a se lupta cu Antihristul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro