Sari direct la conținut

Peste 187.000 din cei 433.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru obţinerea noului statut după Brexit

HotNews.ro
Brexit, Foto: Flickr
Brexit, Foto: Flickr

Peste 187.000 din cei 433.000 de români care locuiesc în Marea Britanie s-au înregistrat pentru obţinerea noului statut după Brexit, spune șeful biroului Brexit din Ministerul Afacerilor Externe, Adina Bădescu.

„Procesul de înregistrare pentru obţinerea noului statut se desfăşoară în Marea Britanie în parametrii optimi şi înregistrăm la momentul acesta peste 187.000 de cetăţeni care şi-au depus actele, s-au înregistrat pentru obţinerea acelui pre settled status sau settled status. Estimăm că sunt mai mulţi cei care vor obţine pre settled status decât settled, având în vedere că avem o imigraţie recentă în Marea Britanie, conectată cu data pe care accesul nostru pe piaţa muncii britanică a fost complet – 2014. Suntem într-un proces de monitorizare continuă în ceea ce priveşte implementarea procesului de înregistrare şi de garantare a drepturilor noastre acolo”, a spus Bădescu, la o dezbatere privind impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

În Marea Britanie sunt înregistraţi 433.000 de români, fiind a doua cea mai mare comunitate de străini, iar reprezentantul MAE a subliniat că Guvernul britanic a dat asigurări că drepturile cetăţenilor vor fi protejate în toate scenariile, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord.

Brexit și investițiile

Preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan, a spus la rândul său că, potrivit unui sondaj în rândul IMM-urilor, din 55 de răspunsuri 35 au spus că nu sunt afectate de Brexit. El a spus că ieşirea Marii Britanii din UE va avea efecte în România.

„Pentru că mediul de afaceri lucrează cu banii, Brexitul pentru mediul de afaceri din România global, IMM-uri şi corporaţii are un efect negativ la prima citire, în sensul că din 4 miliarde comerţ cu Marea Britanie, import-export, e ţara cu care România are un excedent comercial. Având în vedere că noi ca ţară avem un deficit la balanţa comercială, o ţară cu care avem excedent de peste 1 miliard de euro înseamnă că se va adăuga la deficitul comercial al României. (…) Global, e clar că vom avea un impact”, a explicat el, pledând pentru participarea României la cât mai multe proiecte europene.

Consilierul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Lazăr Comănescu, a susţinut că există o „plasă de siguranţă” în cazul cetăţenilor din Marea Britanie, însă el a menţionat că Brexit va avea efecte economice în România şi a dat ca exemplu fabrica de autoturisme Ford, susţinând că ar putea exista efecte în ceea ce priveşte locurile de muncă.

„Indiferent de ce se întâmplă, un Brexit a avut loc. (…) Indiferent de cât acţionăm noi şi e foarte bine că acţionăm până la urmă, cu siguranţă ce se va conferi celorlalţi cetăţeni europeni din cei 27, de acele lucruri vor beneficia şi cetăţenii români. (…) Avem o plasă de siguranţă, ceea ce vor avea ceilalţi cetăţeni europeni vor avea şi cetăţenii români”, a explicat Comănescu.

Subsecretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a afirmat că la nivelul ministerului a fost organizat un mic compartiment pe zona de Brexit, iar în prezent ministrul Natalia Intotero se află în Marea Britanie pentru campania de informare a românilor care se află în Regatul Unit. „Am avut în vedere să informăm cât mai mulţi români din Regat, dar şi pe cei din ţară. Comunicarea online a fost destul de bună. (…) Cifra de 200.000 de oameni care au accesat platforma este optimistă”, a mai spus Ionescu.

Potrivit informațiilor Ambasadei României la Londra, există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie:

  • 1. Statutul de settled (Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult, vor fi eligibili pentru Settled Status. Odată cu obținerea acestui statut, vor fi păstrate aceleași drepturi pe care persoanele vizate le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
  • 2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Odată cu primirea acestui statut, persoanele în cauză pot să locuiască în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, necesară pentru a fi eligibile pentru a obține Settled Status. Odată cu obținerea pre-Settled Status, persoana va păstra aceleași drepturi pe care le are și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

Marea Britanie este programată să părăsească UE pe 31 octombrie. Funcționarii de la Bruxelles spun că premierul Boris Johnson a înregistrat puține progrese în negocierea unui nou acord Brexit pentru a-l înlocui pe cel convenit de predecesoarea sa Theresa May, dar care a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro