Sari direct la conținut

Peste 570 de persoane au murit în timpul pelerinajului la Mecca, dintre care peste 300 dintre victime sunt egipteni

HotNews.ro
Peste 570 de persoane au murit în timpul pelerinajului la Mecca, dintre care peste 300 dintre victime sunt egipteni
Pelerinajul la Mecca. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Cel puțin 323 de pelerini egipteni au murit în timpul marelui pelerinaj musulman, hajj, la Mecca, Arabia Saudită, iar cei mai mulți dintre care au cedat din cauza căldurii, au anunțat marți doi diplomați arabi pentru AFP.


„Toți au murit din cauza căldurii”, cu excepția unui pelerin care a murit după ce a fost rănit într-o mulțime, a spus unul dintre diplomați, adăugând că cifra totală provine de la morga unui spital din districtul Al-Muaisem din Mecca.


De asemenea, cel puțin 60 de iordanieni au murit, potrivit acestor diplomați, în timp ce Amman anunțase anterior oficial că sunt 41 de morți.


Aceste decese aduc la 577 numărul morților în timpul pelerinajului, potrivit unui raport întocmit de AFP.
Diplomații au adăugat că 550 de cadavre au fost transportate la morga Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca.


Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar musulmanii care își permit trebuie să îl facă cel puțin o dată în viață.


Pelerinajul anual de hajj a început vineri la Mecca, în vestul Arabiei Saudite, cu participarea a peste 1,8 milioane de credincioşi, majoritatea din străinătate.


Anul acesta are loc în plină vară, într-una dintre cele mai fierbinţi regiuni din lume, cu temperaturi care au atins sâmbătă 46 de grade.


În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să participe la hajj fără să fi plătit vizele oficiale, ceea ce le interzice accesul la facilitățile cu aer condiționat înființate de autoritățile saudite.


Potrivit unuia dintre diplomații care au discutat cu AFP, numărul deceselor egiptene a fost crescut considerabil de prezența pelerinilor care nu aveau autorizație.


Alte țări care au raportat decese în acest an includ Tunisia, Indonezia, Iran și Senegal.

INTERVIURILE HotNews.ro