Sari direct la conținut

Planeta a înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică măsurată vreodată

HotNews.ro
Canicula, Foto: Shutterstock
Canicula, Foto: Shutterstock

Luni a fost cea mai călduroasă zi măsurată vreodată la nivel global, depășind pentru prima dată pragul mediu de 17°C, potrivit primelor măsurători efectuate marți de un organism meteorologic american, citat de AFP.

Temperatura medie zilnică a aerului la suprafața planetei pe 3 iulie a fost măsurată la 17,01°C de către o organizație atașată Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

Această măsurătoare depășește precedentul record zilnic (16,92°C), stabilit la 24 iulie 2022, potrivit datelor furnizate de Centrele naționale pentru predicții de mediu ale NOAA, care datează din 1979.

Temperatura aerului, care oscilează zilnic între o medie de aproximativ 12°C și 17°C pe parcursul anului, a înregistrat o medie de 16,20°C la începutul lunii iulie între 1979 și 2000.

Acest record, care nu a fost încă confirmat de alte măsurători, ar putea fi doborât rapid, deoarece în emisfera nordică începe vara, iar temperatura medie globală continuă, în general, să crească până la sfârșitul lui iulie/începutul lui august.

El Nino

Încă de la începutul lunii iunie, temperaturile medii globale au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această perioadă de către serviciul european Copernicus, depășind recordurile anterioare cu o „marjă substanțială”.

Aceste observații sunt o anticipare probabilă a fenomenului El Niño – asociat în general cu o creștere a temperaturilor globale – cuplat cu efectele încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

La 8 iunie, NOAA a anunțat oficial sosirea fenomenului El Niño, precizând că acesta „ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni.

Recorduri în lume

În iunie, mai multe recorduri au fost doborâte în Asia, iar Marea Britanie a avut cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, în timp ce Mexicul a fost afectat de un val de căldură extremă.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM, agenția specializată a ONU), există o probabilitate de 66% ca temperatura medie anuală globală apropiată de suprafață să depășească temporar nivelurile preindustriale cu mai mult de 1,5°C pentru cel puțin un an între 2023 și 2027.

Anul 2022 a fost al optulea an consecutiv în care temperaturile globale anuale au fost cu cel puțin 1 grad peste nivelurile observate între 1850 și 1900.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro