Sari direct la conținut

Planul Uniunii Europene în caz de război: „Cetățenii ar trebui să pregătească o „trusă de rezistență” cu 10 lucruri pentru a supraviețui cel puțin 72 de ore”

HotNews.ro
Hadja Lahbib, noul ministru belgian de Externe, Foto: James Arthur Gekiere / AFP / Profimedia Images
Hadja Lahbib, noul ministru belgian de Externe, Foto: James Arthur Gekiere / AFP / Profimedia Images

Punctul de plecare a fost raportul din octombrie anul trecut al fostului președinte finlandez Sauli Niinistö despre cum să „Consolidăm pregătirea și pregătirea civilă și militară a Europei”, scrie presa italiană.

În acest sens, Comisia Europeană a prezentat strategia de pregătire și gestionare a crizelor, concentrându-se pe măsuri civile: „Strategia UE de Pregătire a Uniunii” prevede treizeci de acțiuni cheie pentru abordarea situațiilor de urgență, de la riscul de conflict (temerile țărilor care se învecinează cu Rusia sunt foarte mari) la catastrofe de mediu, de la atacuri cibernetice la pandemii.

Comisarul UE pentru managementul crizelor, Hadja Lahbib, a explicat într-un interviu acordat AFP că „vom sprijini statele membre să alcătuiască ceea ce numim o trusă de reziliență, astfel încât toți cetățenii să fie gata să reziste, să fie autonomi strategic timp de cel puțin 72 de ore”. O trusă de supraviețuire care trebuie să conțină aproximativ zece produse considerate esențiale, printre care apă, medicamente, o lanternă, acte de identitate, chibrituri, alimente. O altă propunere este crearea unei „zile naționale de pregătire” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a fi pregătiți pentru orice dezastru în UE. Există și o strategie specifică pentru școli.

Documentul aprobat miercuri propune crearea unui comitet special de criză în care vor fi reprezentate Comisia UE, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și cele 27 de state membre, care vor primi sprijinul agențiilor naționale europene.

„Identificarea timpurie a riscurilor și amenințărilor – explică documentul – poate economisi timp prețios și poate ajuta la prevenirea crizelor sau la facilitarea managementului acestora și la minimizarea impactului”. De asemenea, Comisia dorește să accelereze planurile de extindere a serviciului său de analiză și informații, Centrul Unic de Analiză de Informații al UE, organismul care primește informații civile și militare de la agențiile de spionaj ale țărilor membre. Bruxelles-ul va crea şi o platformă digitală, astfel încât cetățenii și călătorii să aibă informații despre riscurile și opțiunile disponibile (de exemplu, adăposturi) în cazul unei crize. De asemenea, propune coordonarea rezervelor strategice de medicamente, materii prime esențiale, energie și alimente la nivelul UE. (Material realizat cu sprijinul Rador Radio România)

INTERVIURILE HotNews.ro