Sari direct la conținut

PNL acuză opoziția că „subminează direct interesele României”, după decizia SUA de a suspenda intrarea țării noastre în Visa Waiver

HotNews.ro
Visa Waiver, Foto: Andrei Dodonov | Dreamstime.com
Visa Waiver, Foto: Andrei Dodonov | Dreamstime.com

Partidul Național Liberal a avut o primă reacție, marți, după ce Statele Unite au suspendat pe termen nelimitat includerea României în Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver), și susține că „este vorba despre o amânare temporară și nu o decizie permanentă”.

„Este foarte important să înțelegem că este vorba despre o amânare temporară și nu o decizie permanentă. Discuțiile despre securizarea granițelor SUA au legătură cu verificări privind politica de migrație a noii administrații SUA în general și programe tangente precum programul Visa Waiver”, a afirmat PNL, marți, într-o postare pe Facebook.

Liberalii susțin că „România a îndeplinit toate criteriile și condițiile necesare”, motiv pentru care „a și fost admisă în program”, și au criticat partidele „care încearcă să politizeze subiectul”.

„Formațiunile și actorii politici care încearcă să politizeze subiectul subminează direct interesele României în lumea liberă și în consecință se pot numi oricum doresc, doar suveraniști și patrioți nu sunt. Este vorba de un program de interes național și PNL cheamă toate forțele politice și candidații la președinție să susțină acest program”, mai susține PNL.

Guvenul SUA a anunțat, marți, că revizuiește recenta includere a României în Visa Waiver pentru a „asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale acestuia”, chiar dacă ea urma să intre în vigoare la 31 martie. Pe durata acestei revizuiri, Statele Unite suspendă implementarea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) pentru cetățenii români, a anunțat Departamentul de Securitate Internă (DHS) de la Washington într-un comunicat publicat marți.

Opoziția a criticat coaliția de guvernare

Eurodeputatul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a descris situația drept „încă un semnal negativ trimis către țara noastră din partea administraței de la Washington, după criticile repetate față de anularea alegerilor, respingerea unor candidați la scrutinul prezidențial și ridiculizarea fostului locatar de la Cotroceni de către Donald Trump”.

„Se dovedește încă o dată că slugărnicia necondiționată și incultura enciclopedică a politicienilor din fruntea coaliției ilegitime au distrus nu numai economia și stabilitatea internă, dar și relațiile internaționale cu parteneri de cel mai înalt nivel”, susține Claudiu Târziu.

O reacție a avut și deputata Anamaria Gavrilă, președinta POT, care susține că decizia Washingtonului „este răspunsul SUA referitor la distrugerea democrației din România de către PSD, PNL și UDMR prin CCR, BEC și înalții judecători de la ICCJ și CAB”.

„Asta este ce pot să livreze Bolojan, Ciolacu și Predoiu. Au stricat relația cu SUA și ne aruncă în brațele Rusiei pentru ca ei să supraviețuiască. Dacă mai aveați nevoie de un nivel și mai înalt de trădare de țară după furtul la drumul mare și îndatorarea României până la îngenunchere, aveți parte de pierderea securității și distrugerea parteneriatului strategic cu SUA”, a mai declarat Anamaria Gavrilă.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a sugerat că ministrul Afacerilor Externe ar trebui să facă un pas în spate.

„A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a mințit în legătură cu frații Tate, s-a făcut liniște (…). E timpul unui nou ministru care să ne reprezinte în plan extern. Emil Hurezeanu nu a avut curajul nici să vină în Parlament, la chemarea USR, să răspundă la întrebări. Nu are curajul nici să stea drept în fața partenerilor occidentali, să ne reprezinte cu mândrie”, a afirmat Moșteanu.

Foto: Andrei Dodonov | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro