Polemică în Spania după vaccinarea unor militari şi oameni politici, deşi nu erau din categorii prioritare
Vaccinaţi împotriva Covid-19 deşi nu fac parte din personalul prioritar, militari şi responsabili politici se află în centrul unei polemici în Spania, care a dus vineri la concedierea unui înalt gradat, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Ministrul de interne l-a demis vineri seară, cu efect imediat, pe un locotenent-colonel, agent de legătură al Gărzii civile la statul major al armatei, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al acestui minister.
Ofiţerul de rang înalt a fost demis din funcţie după un raport intern care a ajuns la concluzia că a beneficiat de vaccin fără a fi dintr-o categorie prioritară, într-o ţară unde peste un milion de doze sunt în prezent administrate cu prioritate personalului medical şi rezidenţilor din căminele de bătrâni.
Şi alţi membri ai statului major au fost vaccinaţi şi ar putea fi decise şi alte concedieri, a avertizat vineri ministrul apărării Margarita Robles.
Pe lângă militari, oameni politici din diferite partide au primit prima doză de vaccin, fără a face parte dintr-un grup prioritar.
Unul dintre ei, consilierul regional pentru sănătate din Murcia (sud-est), Manuel Villegas, a fost constrâns să demisioneze.
Consilierul pentru sănătate din enclava spaniolă Ceuta, din nordul Marocului, Javier Guerreron, se află într-o situaţie similară, dar a anunţat că nu va demisiona, dând asigurări că nu a încălcat niciun protocol.
„Nu voiam să mă vaccinez”, a adăugat el, precizând că a acţionat la solicitarea consilierilor săi tehnici.
Partidul stângii radicale Podemos, membru al guvernului spaniol alături de socialişti, a denunţat „corupţia” în administrarea vaccinurilor.
Spania este una dintre ţările europene cele mai dur lovite de pandemie, cu peste 55.000 de morţi şi aproape 2,5 milioane de cazuri, potrivit cifrelor oficiale.