Sari direct la conținut

Politica energetică a UE, motiv pentru ruperea coaliției de guvernare din Norvegia

HotNews.ro
Politica energetică a UE, motiv pentru ruperea coaliției de guvernare din Norvegia
Trygve Slagsvold Vedum, liderul Partidului de Centru Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB Scanpix / Profimedia

Ministrul de finanţe din Norvegia, Trygve Slagsvold Vedum, a anunţat joi că el şi Partidul de Centru, formaţiunea sa eurosceptică, vor demisiona din guvern din cauza unui dezacord cu Partidul Laburist, partenerul de coaliţie, cu privire la adoptarea politicilor energetice ale Uniunii Europene, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Partidul de Centru, intrat la guvernare în 2021, deţine opt posturi ministeriale din totalul de 20, inclusiv pe cele de la Finanţe, Apărare, Justiţie şi Securitate Publică. Restul de 12 ministere le revin laburiştilor.

Partidul Laburist, care a declarat că Norvegia trebuie să menţină relaţii bune cu UE dată fiind ameninţarea unui război comercial în Europa şi Statele Unite, ar putea să guverneze de acum singur într-un executiv minoritar până la alegerile din septembrie.

Partidul Laburist vrea ca Norvegia, stat ce nu face parte din Uniunea Europeană, să adopte directivele UE în ce priveşte consumul de energie regenerabilă, performanţa energetică a clădirilor şi creşterea eficienţei energetice generale, au indicat miniştri de la Oslo.

Partidul de Centru se opune tuturor celor trei directive, despre care spune că vor eroda autonomia ţării, şi insistă de mult timp că Norvegia, exportatoare de energie şi gaz, ar trebui, dimpotrivă, să îşi reia autoritatea asupra reglementărilor de la UE.

„Concluzia noastră este că Partidul de Centru nu vrea să participe la această evoluţie”, a declarat Vedum într-o conferinţă de presă.

Guvernul bipartit minoritar de centru-stânga se află în sondaje în urma partidelor de dreapta înaintea alegerilor parlamentare din acest an.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro