Sari direct la conținut

Atacul de la Sumî „nu este o greșeală cum a zis Trump, ci o strategie”. De ce răspunsul președintelui SUA poate ajuta Rusia

HotNews.ro
Atacul de la Sumî „nu este o greșeală cum a zis Trump, ci o strategie”. De ce răspunsul președintelui SUA poate ajuta Rusia
Oameni aduc flori la un memorial după atacurile asupra Sumî. Credit line: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Preşedintele american Donald Trump a descris dublul atac cu rachete balistice al Rusiei din Duminica Floriilor asupra oraşului ucrainean Sumî, care a ucis cel puțin 35 de persoane şi a rănit 117, drept o „greşeală” a ruşilor. Publicația Politico scrie, într-o analiză publicată luni, că nu este vorba de aşa ceva.

Atacul de duminică asupra Sumî, ca şi atacul din 4 aprilie asupra oraşului Krivoi Rog, unde o rachetă balistică rusească încărcată cu muniţie cu dispersie a ucis 20 de persoane şi a rănit 80, face, de fapt, parte dintr-o strategie militară rusă. Scopul este de a teroriza populaţia civilă şi de a o întoarce împotriva armatei şi guvernului ucrainean, forţându-i să ceară pacea cu Moscova, scrie Politico.

„Rusia poartă un război total împotriva Ucrainei”, a declarat analistul militar Mîkola Bielieskov, cercetător la Institutul Naţional Ucrainean pentru Studii Strategice.

„Scopul acestui război total este de a forţa civilii să creeze presiune asupra autorităţilor ucrainene pentru a negocia o înţelegere în termenii Rusiei. Până acum, ruşii au eşuat, dar ei cred că există un punct de cotitură dincolo de care civilii vor începe să îşi îndrepte ura nu către Federaţia Rusă, ci către guvernul nostru”, a adăugat el.

Este o tactică pe care ţările au folosit-o una împotriva celeilalte încă de la apariţia războiului aerian în secolul al XX-lea, dar există puţine sau chiar niciun exemplu de bombardamente teroriste care să fi fost eficiente în a determina civilii să se revolte împotriva guvernului lor. De obicei, răspunsul la astfel de atacuri este opus, notează Politico.

Vina pe cetățeni

Atacurile ruseşti evidenţiază tensiunile din societatea ucraineană, pe măsură ce războiul intră în al patrulea an.

După atacul de la Sumî, Mariana Bezuhla, deputat din opoziţie, a acuzat armata ucraineană că a pus în pericol civilii prin organizarea unei ceremonii de premiere a soldaţilor la Sumî, deşi ştia despre viitorul atac rusesc. Contrar a ceea ce susţine Rusia, soldaţii ucraineni nu au fost răniţi, deoarece aceştia se aflau într-un adăpost.

La rândul său, Artem Semenihin, primarul din Konotop, un oraş din regiunea Sumî, l-a acuzat pe guvernatorul local de organizarea ceremoniei pentru o brigadă militară locală. El a adăugat că, prin aceasta, guvernatorul a ajutat Rusia să justifice „un atac genocidar” asupra ucrainenilor. Guvernatorul a negat şi spune că el doar a fost invitat, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Rusia se foloseşte de prezenţa trupelor în oraş pentru a legitima un atac care a atras condamnarea internaţională.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit două rachete balistice împotriva Sumî, susținând că a fost lovită o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, iar peste 60 de militari au fost uciși. În plus, Moscova a acuzat Kievul că „foloseşte din nou civilii drept scuturi umane”.

Autoritățile de la Kiev spun că cei uciși erau oameni simpli care mergeau la biserică la slujba de Florii, iar Statul Major al Ucrainei nu a emis nicio declaraţie cu privire la prezenţa sau nu a unor soldaţi în Sumî.

Indiferent dacă trupele au fost sau nu prezente în Sumî, Rusia a folosit un discurs similar pentru a-şi justifica şi celelalte atacuri asupra oraşelor ucrainene care au făcut victime printre civili, atrage atenţia Bilieskov. 

A da vina pe armată înseamnă a cădea în capcana Rusiei de a încerca să separe armata de civili, a declarat Tetiana Troşcinska, o celebră jurnalistă ucraineană. Ea spune că masacrul a fost menit să demonstreze populaţiei că dacă nu era armata, nu ar fi avut loc atacul. „Este vina voastră, ne spun duşmanii. Şi dacă, în schimb, începem să dăm vina şi pe armata noastră, asta va însemna că am pierdut”, a adăugat Troşcinska.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro