Sari direct la conținut

Polonia a decis să prelungească în mod independent interzicerea importului de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie

HotNews.ro
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Polonia a decis să prelungească interzicerea importului de cereale ieftine din Ucraina vecină dincolo de 15 septembrie, dată până la care este în vigoare măsura, a declarat vineri vicepremierul Jaroslaw Kaczynski la postul naţional de radio, transmit DPA și Agerpres.

Membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, cu aprobarea Bruxelles-ului, şi-au închis pieţele pentru grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-şi proteja propriile sectoare agricole.

Reuniţi la 19 iulie la Varşovia în prezenţa premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, miniştrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au anunţat că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an.

Măsurile au fost în vigoare iniţial până la 5 iunie 2023, însă Comisia Europeană a prelungit restricţiile până pe data 15 septembrie.

În cazul în care interdicţia susţinută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent, a declarat Kaczynski, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

El a spus că se aşteaptă ca şi alte ţări să acţioneze în mod similar.

Polonia nu-şi poate sacrifica agricultura, „iar prietenii noştri ucraineni ar trebui să fie conştienţi de acest lucru”, a afirmat Kaczynski.

Polonia îi ajută pe ucraineni din punct de vedere politic şi militar, a subliniat el. „Vrem ca ei să câştige acest război”, a adăugat Kaczynski, care conduce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere.

Tranzitul produselor agricole ucrainene către ţări terţe nu este afectat de interdicţia de import, a subliniat el.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro