Sari direct la conținut

Polonia, Ungaria şi Cehia au încălcat legislaţia UE prin refuzul de a primi refugiaţi – Curtea de Justiție a UE / Cehia consideră închis subiectul/ Reacția CE

HotNews.ro
migranti, Foto: ONU
migranti, Foto: ONU

Polonia, Ungaria şi Cehia au încălcat legislaţia Uniunii Europene refuzând să primească cotele de refugiaţi alocate de UE pentru a degreva Grecia, după creşterea bruscă a numărului de imigranţi în 2015, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Prin refuzul de a respecta mecanismul temporar de relocare a celor care solicită protecţia internaţională, cele trei ţări nu şi-au îndeplinit obligaţiile conform legilor Uniunii Europene, a stabilit CJUE, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Decizia CJUE nu presupune nicio sancţiune imediată.

Reuters apreciază că decizia instanţei supreme a UE evidenţiază divergenţele privind migraţia. Guvernele eurosceptice şi naţionaliste din estul Uniunii au invocat motive de securitate pentru a refuza să accepte refugiaţii şi migranţii, în majoritate musulmani, proveniţi din zonele afectate de războaie şi sărăcie din Orientul Mijlociu, nordul Africii sau din alte regiuni, chiar mai îndepărtate.

Statele din prima linie, cum sunt Grecia şi Italia, au reclamat vehement lipsa de solidaritate europeană, în timp ce se confruntau cu sosiri în masă, peste capacitatea sistemelor de securitate şi asistenţă socială. Ţările europene bogate, ca Germania, i-au criticat la rândul lor pe est-europeni, care refuzau să acorde ajutor, deşi beneficiau în continuare de asistenţa financiară de la Bruxelles.

În 2015, în Europa au ajuns, traversând Mediterana, peste un milion de migranţi. Luată iniţial pe nepregătite, UE a reprimat ulterior imigraţia, şi-a întărit frontierele externe şi a oferit fonduri şi asistenţă unor state nemembre, cum ar fi Turcia, pentru a-i împiedica pe migranţi să îşi continue deplasarea spre Europa.

Divergenţele interne privind migraţia nu s-au încheiat însă nici pe departe, constată Reuters. Afluxul de migranţi a contribuit şi la decizia din 2016 a Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană – cel mai mare pas înapoi pentru integrarea europeană după Al Doilea Război Mondial.

Comisia Europeană vede un semnal important în decizia CJUE

Decizia Curţii de Justiţie a UE transmite un semnal important pentru viitorul politicii europene privind migraţia, a declarat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres. ”Decizia este importantă. Ea se referă la trecut, dar ne oferă orientări pentru viitor”, a susţinut şefa executivului european. ”Curtea (de Justiţie a UE) este foarte clară cu privire la responsabilitatea statelor membre”, consideră Ursula von der Leyen.

În schimb, premierul ceh Andrej Babis a apreciat că problema cotelor de refugiaţi este un subiect închis şi că rezistenţa ţării sale împotriva acestor cote a contribuit la eşecul acestui proiect.

”Probabil am pierdut această bătălie legală, dar nu asta este important”, a declarat Babis pentru agenţia CTK. ”Important este că nu vom accepta niciun migrant şi că proiectul cotelor s-a terminat între timp, iar acest lucru ni se datorează în principal nouă”, a indicat şeful executivului de la Praga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro