Sari direct la conținut

Portret: Hunter Biden, fiul-problemă și chinul politic al președintelui SUA

HotNews.ro
Hunter Biden, Foto: Patrick Semansky / AP / Profimedia
Hunter Biden, Foto: Patrick Semansky / AP / Profimedia

Până acum, Joe Biden și-a susținut întotdeauna public fiul mai mic, Hunter, care are probleme cu legea și al cărui istoric de dependență de droguri și foste afaceri dubioase l-au transformat într-o țintă recurentă a opoziției republicane, potrivit AFP.

Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a fost acuzat joi de posesie ilegală de armă de foc. El este acuzat că a făcut o declarație falsă atunci când a cumpărat o armă în 2018, spunând că nu a consumat droguri ilegale.

Joe Biden nu a vorbit niciodată în detaliu despre problemele legale ale fiului său cel mic, dar l-a asigurat întotdeauna de dragostea sa paternă.

„Președintele și Prima Doamnă îl iubesc pe fiul lor și îl susțin în timp ce acesta continuă să își reconstruiască viața”, a precizat Casa Albă la 20 iunie.

Hunter Biden este, de asemenea, ținta unor acuzații aduse de Partidul Republican în Congres, legate de trecutul său ca om de afaceri. Tocmai pentru acest aspect, liderul conservator Kevin McCarthy a ordonat echipelor sale să lanseze o anchetă de destituire a președintelui.

Umbra fratelui mai mare…

În public, Joe Biden vorbește puțin despre fiul său mai mic, deși vorbește în mod constant despre fiul său mai mare Beau care, potrivit acestuia, ar fi devenit președinte al Statelor Unite dacă nu ar fi murit de cancer la creier în 2015.

Viața lui Hunter pare a fi la polul opus față de cea a fratelui său, de care era foarte legat, mai ales după gravul accident de mașină în 1972, în care și-au pierdut viața mama lor, prima soție a lui Joe Biden, și sora lor mai mică.

În timp ce Beau părea destinat unei cariere politice naționale, Hunter a avut o carieră mai puțin strălucită ca avocat și om de afaceri.

Beau a servit în armată în Irak, iar Hunter a fost lăsat la vatră din marină în 2014 după ce a fost depistat pozitiv la cocaină.

În cartea sa „Les Belles Choses” (2021), Hunter Biden povestește că a băut vodcă cu găleata, a umblat noaptea prin mini-marketuri mizerabile în căutare de cocaină crack, a încercat fără succes să se dezintoxice, a avut relații amoroase de scurtă durată cu văduva fratelui său…

Despre tatăl său, scrie: „Nu m-a abandonat niciodată, nu m-a ignorat, nu m-a judecat niciodată. Uneori, perseverența lui mă înnebunea”.

”Te-am sunat să-ți spun că te iubesc. Te iubesc mai mult decât orice pe lume, fiule. Trebuie să primești ajutor”: acesta este, potrivit Fox News, un mesaj vocal lăsat de Joe Biden fiului său în 2018.

Într-un interviu acordat postului MSNBC în mai 2023, președintele american a declarat: „Am încredere în el. Am încredere în el”, și „sunt mândru de el”.

Iar de la începutul anului, el i-a acordat chiar și fiului său mai mic un rol mai mare. Hunter Biden a fost omniprezent în timpul uneia dintre călătoriile oficiale ale tatălui său în Irlanda, în aprilie, și a fost văzut la dineul de stat oferit în onoarea premierului indian în iunie.

Afacerile din Ucraina sau România

Republicanii îl acuză pe Hunter Biden că s-a folosit de reputația și influența tatălui său, pe vremea când acesta era vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017), cu relațiile sale de afaceri, în special în Ucraina.

„Nu am făcut nimic lipsit de etică”, a declarat ulterior Hunter Biden, adăugând totuși: „Nu aș mai face-o din nou”.

În luna mai congresmenii republicani au scos în evidență o serie de tranzacții financiare pentru a sugera că familia președintelui american a făcut „trafic de influență”, adică s-au folosit de numele lui Joe Biden în perioada în care acesta era vicepreședintele lui Barack Obamapentru a primi bani de la cetățeni români și chinezi.

Biden, în vârstă de 50 de ani, insistă că acum este „curat”. Recăsătorit și tată al unui băiețel pe nume Beau, după numele fratelui său decedat, el s-a întors la pictură.

Dar trecutul său îl ajunge din urmă cu regularitate și pe el și pe Joe Biden. Recent, președintele democrat a recunoscut că mai are o nepoțică de la Hunter despre care nu se știa mare lucru.

Opoziția republicană a denunțat imediat contrastul dintre tăcerea lui Joe Biden cu privire la micuța Navy și imaginea sa publică de patriarh iubitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro