Portretul latinistului la tinerete

Florentina Neculau este profesoara de latină a Colegiului Național ”Gheorghe Vrânceanu” din Buzău ai cărei elevi câștigă, an de an, distincții în cadrul olimpiadelor internaționale de limbă latină. Performanța sa este în primul rând efectul unei pasiuni personale și a unei vocații pedagogice, mai puțin rezultatul unei tradiții inițiate și dezvoltate în interiorul unui program asumat la nivel național. În România studiul limbilor clasice își găsește din ce în ce mai greu susținerea la nivel instituțional.Iar prezența acestora în interiorul spațiului cultural este, la această oră, firavă. În interiorul unui dosar tematic dedicat stării studiilor clasice prezența doamnei Florentina Neculau era absolut necesară. Am primit de la ea un text ce oglindește, pe scurt, activitatea sa, contextul în care se naște performanța pe care o prilejuiește, parcursul elevilor care au câștigat medalii în cadrul olimpiadelor internaționale de limbă latină.
***
Începând cu anul 1994 și până în prezent, 18 elevi ai Colegiului Național „Gh Vrănceanu” au făcut parte din loturile olimpice naționale care au reprezentat România la Concursul Internațional CICERONIANUM ARPINAS – Arpino, Italia, concurs asimilat Olimpiadei internaționale de limba latină, precum și la concursurile internaționale HORATIANUM și OVIDIANUM, care se desfășoară anual la Venosa și Sulmona, Italia.
În anul școlar 2010 – 2011, Ovidia Stănoi a realizat performanța de a participa la fiecare din aceste trei concursuri, obținând premiul al III-lea la OVIDIANUM SULMONENSE și mențiune la HORATIANUM. În acest an școlar eleva Anca Rujan (clasa a XI-a) a obținut premiul al III-lea la Concursul Internațional CICERONIANUM care s-a desfășurat între 9-13 mai la Arpino, Italia.
Menționez că fiecare din cei 18 participanți la aceste concursuri internaționale au obținut performanțe strălucite la etapele naționale ale olimpiadei de limbi clasice și au promovat cu brio probele de baraj organizate de Catedra de limbi clasice a Universității București, condiții obligatorii pentru a putea fi admiși în lotul național. Înaintea deplasării la oricare din concursurile internaționale menționate mai sus, MECTS în colaborare cu aceeași catedră de lb. clasice a Universității București stabilește o perioadă de pregătire intensivă a elevilor din lotul național în baza unei programe de studiu riguros alcătuită, în conformitate cu exigențele unor astfel de concursuri și parcursă integral.
Pentru anul școlar 2012-2013, a fost constituit deja lotul olimpic pentru concursul internațional OVIDIANUM, iar elevele Rujan Anca, Vîrlan Alexandra (clasa a XII-a) și Bujor Ioana (clasa a XI-a) se pregătesc pentru viitoarea confruntare de la Sulmona, Italia.
Ce pot spune despre fiecare din elevii mei participanți ori laureați ai acestor concursuri internaționale de limbă latină? În primul rând, că, deși aparțin „generației internauților” și vorbesc fluent limba engleză, deși practică sporturi, cântă, se distrează alături de colegii și prietenii lor, au conștientizat ca limbile clasice sunt discipline formatoare prin excelență. Motivația puternică de a le studia dublată de pasiune, strădanie, ambiție și emoția de a se lăsa conduși de profesoara lor spre o lume (chiar dacă veche, cu certitudine nu moartă), căreia lumea de azi îi datorează atât de mult, îi ajuta pe acești străluciți elevi să conștientizeze că limbilor clasice le datorează excelența în orice viitoare carieră.
O parte dintre acești elevi au devenit traducători: Adina Mandiuc, Antoaneta Sabău, Silvia Arvinte – după ce au absolvit Catedra de limbi clasice a Universității București; Iulia Cicoare, Cristina Toma – absolvente ale Universității Al. I. Cuza, Iași specializările italiană-latină și spaniolă-latină; Irina Vasilachi – specializarea olandeză-latină, Ioana Ardeleanu – specializarea chineză-latină (ambele absolvente ale Universității București).
După ce și-au dublat studiile cu noi specializări, câțiva elevi au fost angajați de companii străine: Sorina-Emma Gușetu, specializarea spaniolă-latină, începută la Universitatea Al. I. Cuza , Iași și continuată cu bursă la Universitatea Bercelona si master MBA (Master of Business Administration) la Barcelona lucrează în prezent la compania AIRBUS.
Desigur o parte dintre elevi au ajuns profesori universitari. După ce a derulat proiecte de cercetare la Shanghai și a predat la Universitatea din Beijing, Simona Cadar, absolventă a Universității București cu specializarea chineză-latină-engleză, predă în acest moment la Universitatea din Berlin.
De asemenea, Sabina Ciofu a devenit specialist în probleme de politici europene la Bruxelles, după ce a absolvit limbi clasice la University of Cambridge.
Specialiști în domeniul comunicării și al studiilor politice: Cristina Giugariu, Lavinia Cadar, Carmen Diana-Stănoi, absolvente ale S.N.S.P.A., ale Universității București și le Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Ovidia Stănoi este studentă la Brown University, S.U.A, specializarea limbi clasice, italiană, economie.
Acestea sunt câteva exemple care-mi vin în minte referindu-mă la modul în care și-au construit cariera fostele mele eleve olimpice internaționale la limba latină.
În cariera mea didactică am avut fericita ocazie de a însoți, de două ori, lotul olimpic la olimpiada internțională CICERONIANUM ARPINAS, Arpino 2001 și, în 2011, la HORATIANUM, Venosa. Am fost nespus de bucuroasă de victoria elevilor români, mai ales că premiul aparținea Ovidiei Stănoi, elevă a Colegiului Național „GH. Vrănceanu”.
În plus, pentru minte a fost o experiență extraordinară de a schimba opinii despre studiul limbilor clasice cu profesori clasiciști din alte țări ale Europei, veniți, ca și mine, cu elevii lor la concurs. Am avut confirmarea că țări ca Italia, Germania, Austria, Belgia, Țările de Jos, Franța, Polonia, Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria au chiar o tradiție pe cât de bogată, pe atât de valoroasă în studierea temeinică a limbilor clasice. La noi, în pofida contribuției ministerului de resort de a sprijini participarea (de altfel, de la an la an tot mai numeroasă a elevilor din învățământul liceal) la olimpiada națională și la concursurile internaționale, limba latină nu se mai studiază decât la filologie cu o oră pe săptămână la clasele a IX-a, a X-a și a XII-a, și cu două ore la clasa a XI-a. Cum altfel decât printr-un efort extraordinar de mare pot concura și câștiga elevii români la competițiile internaționale ? Cu puțin timp în urmă, proba de bacalaureat la limba latină, preferată de mulți absolvenți de liceu, profil filologie – nici pe departe toți foști olimpici, iar statisticile pot confirma acest lucru – nu mai există ca probă de examen.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro