Sari direct la conținut

Post-Brexit: Parlamentul britanic aprobă un acord pentru a pune capăt impasului politic din Irlanda de Nord

HotNews.ro
Granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord, Foto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia
Granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord, Foto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentul Marii Britanii a votat joi pentru revizuirea normelor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, deschizând calea pentru eliminarea blocajului la guvernare din regiune, după o pauză de doi ani, potrivit Reuters.

Parlamentarii din Camera Comunelor au aprobat modificările, fără vot formal, inclusiv reducerea controalelor asupra mărfurilor care călătoresc din Marea Britanie în Irlanda de Nord, abordând cea mai mare nemulțumire a Partidului Democratic Unionist (DUP).

La scurt timp după vot, DUP a solicitat în mod oficial o ședință a parlamentului Irlandei de Nord pentru a forma un guvern de împărțire a puterii, o parte esențială a unui acord de pace din 1998 care a pus capăt la decenii de violență politică.

Adunarea Irlandei de Nord va trebui să se reunească pentru a alege un președinte și pentru a numi primul ministru al viitorului guvern local.

Este de așteptat ca ea să fie Michelle O’Neill, vicepreședinte al Sinn Fein, marea câștigătoare a ultimelor alegeri locale, o premieră în provincie. „Avem mult de lucru în fața noastră”, a declarat ea.

Irlanda de Nord a rămas fără un guvern descentralizat de când DUP, partid pro-britanic, a părăsit guvernarea în semn de protest față de regulile comerciale post-Brexit, despre care a spus că au creat bariere cu restul Regatului Unit și au subminat locul Irlandei de Nord în cadrul acestuia.

Închiderea guvernului în ultimele săptămâni a declanșat greve în masă ale lucrătorilor din sectorul public care au cerut majorări salariale întârziate.

Într-o premieră istorică, naționaliștii irlandezi Sinn Fein vor prelua postul de prim-ministru după ce au obținut cele mai multe locuri în alegerile din 2022 din regiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro