Sari direct la conținut

„Prădător sexual care și-a folosit averea și puterea pentru a-și vâna victimele”. Magnat din lumea modei, condamnat la ani grei de închisoare

HotNews.ro
„Prădător sexual care și-a folosit averea și puterea pentru a-și vâna victimele”. Magnat din lumea modei, condamnat la ani grei de închisoare
Fostul mogul din domeniul modei Peter Nygard, în fața judecătorului Robert Goldstein. Schiță din sala de judecată din Toronto, 24 iulie 2024. Sursa foto: Alexandra Newbould / PA Images / Profimedia

Peter Nygard, fondatorul uneia dintre cele mai mari mărci de îmbrăcăminte din Canada, a fost condamnat luni la 11 ani de închisoare pentru patru capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unor femei și a unei fete din Toronto, informează agenția France Presse.

El va fi eliberat în aproximativ șase ani și jumătate, cu luarea în considerare a timpului petrecut în arest preventiv, sau mai devreme dacă i se va acorda eliberarea condiționată.

Nygard, în vârstă de 83 de ani, este „o poveste de succes canadiană care a mers foarte prost”, a declarat judecătorul Robert Goldstein, de la Curtea Superioară de Justiție din Ontario, la pronunțarea sentinței.

Înaltul magistrat l-a descris drept „un prădător sexual”, adăugând că „dl. Nygard și-a folosit averea, puterea și profilul pentru a-și vâna victimele”.

Purtând, în sala de judecată, un hanorac închis la culoare și un dispozitiv pentru protecția ochilor, Nygard nu a părut să reacționeze la pronunțarea sentinței.

El a fost condamnat în noiembrie 2023 pentru că s-a folosit de statutul său de șef al unuia dintre cei mai mari producători de îmbrăcăminte pentru femei din Canada pentru a agresa sexual trei femei și o fată de 16 ani, între anii 1988 și 2005.

Conform depozițiilor din proces, acesta le-a invitat pe femei în birourile opulente ale firmei sale din Canada, sub pretextul unor oportunități de a lucra în domeniul modelingului sau de altă natură, doar pentru a se trezi apoi captive într-un dormitor de la ultimul etaj, dotat cu o cadă cu hidromasaj, unde le-a agresat.

Cazul marchează prăbușirea spectaculoasă a unui bărbat care a vândut bluze și pantaloni marilor magazine, precum și în propriile sale outlet-uri, și a organizat petreceri fastuoase în casele sale din Bahamas – un teren de inspirație mayașă cu vulcani falși – și din Los Angeles.

Procurorii au solicitat ca Nygard să fie încarcerat pentru cel puțin 15 ani, în timp ce apărarea, invocând vârsta înaintată și sănătatea precară a acestuia, a cerut eliberarea magnatului în termen de doi ani.

În decizia sa de condamnare, judecătorul a menționat un nivel ridicat de „violență, degradare și (durata) acestor agresiuni sexuale, (precum și) manipulările folosite pentru a aduce victimele în (apartamentul său) privat”.

Mai mult, Nygard nu și-a moderat comportamentul de-a lungul anilor, a mai motivat judecătorul.

INTERVIURILE HotNews.ro