Sari direct la conținut

Precizări de la Bruxelles privind respingerea comisarilor europeni propuși de România și Ungaria. Care sunt pașii următori

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Hotnews
Parlamentul European, Foto: Hotnews

Comisia JURI, cea care a blocat propunerile de comisari europeni ale României și Ungariei, a suspendat de fapt, desfășurarea pașilor următori pentru cei doi, respectiv audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, fără de care Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu pot ajunge membri ai executivului european.

Potrivit Minei Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, există mai multe variante posibile pentru pașii următori.

Segey Lagodinski, vicepreședinte al comisiei JURI, a declarat pentru Politico că ”cei doi au fost respinși, iar 24 au primit undă verde. Potrivit acestuia, urmează să trimită lui von der Leyen o scrisoare care să ”prezinte poziția noastră și să arate ce urmează”. ”Procedura este suspendată până când președintele Comisiei va lua o decizie”, a mai spus Lagodinski.

Audierile comisarilor propuși în comisiile de specialitate, ținând cont de portofoliile pentru care candidează, vor avea loc săptămâna viitoare, aceste audieri fiind o precondiție pentru ca aceștia să fie numiți, în octombrie, în Comisia condusă de Ursula von der leyen.

Comisia JURI are puterea de a suspenda audierile comisarilor desemnați dacă apreciază că declarațiile de avere ale acestora arată conflicte de interese.

Un oficial UE a declarat Reuters că Leyen ar putea să ceară guvernelor de la București și Budapesta să aleagă noi candidați dacă cei doi nu lămuresc conflictele de interese în care se află înainte de audierile în comisiile de specialitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro