Sari direct la conținut

Prefectul Capitalei catre bucuresteni: Stati in casa!

RFI Romania

Autoritatile din Capitala iau masuri de combatere a caniculei. Corturi care au, teoretic, aer conditionat si apa rece au fost instalate in mai multe zone ale Bucurestiului, precizeaza, la RFI, prefectul Mihai Atanasoaei. El se arata intrigat de faptul ca unii oameni nu respecta avertizarile medicilor.

„Am solicitat autoritatilor locale sa puna in aplicare planul de masuri pentru canicula, plan care prevede ca autoritatile locale si Primaria Capitalei vor trebui printre altele sa instaleze si sa eficientizeze acele corturi, in care oamenii pot intra sa se racoreasca si sa bea un pahar de apa rece, corturi care au fost deja montate, din informatiile noastre. Aceste corturi trebuie sa fie ventilate si sa aiba apa rece, pentru ca altfel sunt inutile”, explica prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.

„Ii rog pe bucuresteni sa asculte sfatul medicului si aceste atentionari, pentru ca, iata, in 24 de ore, serviciul de ambulanta a avut deja 1.152 de solicitari, am avut deja 48 de cazuti in strada, deci nu numai ca nu-si fac bine lor, iesind in oras in acest interval de timp, dar contribuie si la supra-aglomerarea serviciului de ambulanta si ar avea la indemana un mijloc atat de simplu sa se apere pe ei insisi, sa iasa in piete, daca merg la cumparaturi, sa iasa pana in ora la care temperatura se ridica foarte tare. Nici eu nu pot sa inteleg de ce, in ciuda avertismentelor, continua sa iasa si apoi sa aiba probleme cu sanatatea”, conchide prefectul Capitalei.

Ministerul Sanatatii avertizeaza populatia sa nu stea prea mult la soare in aceste zile. Pericolul radiatiilor este foarte mare, iar expunerea excesiva ar putea provoca diferite tipuri de cancer de piele, arsuri, cataracta si alte boli ale ochilor, precum si reducerea eficientei sistemului imunitar.

„Cu toate ca exista dovezi care evidentiaza beneficiile pentru sanatate si rolul important in producerea de vitamina D la expunerea in cantitati mici la radiatia UV, specialistii atentioneaza asupra utilizarii corecte a produselor pentru protectie solara si alegerii unei metode eficiente de protectie, pentru expunerea in conditii de siguranta la radiatiile UV solare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Concret, oamenii sunt sfatuiti sa nu stea la soare intre orele 11 si 17. Medicii recomanda ca hainele sa acopere cat mai mult din suprafata corpului si sa fie din materiale usoare, de culoare deschisa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro