Premierul Ciucă, despre poziția față de Austria: Acționăm doar pe canale diplomatice / Cetățenii pot avea propriul punct de vedere

Nicolae Ciucă spune că neacceptarea României în Schengen din cauza dreptului de veto folosit de Austria este o decizie nedreapta, dar nu va exista niciun apel la boicot al guvernului, iar lucrurile se vor desfășura doar pe cale diplomatică.
„Vom discuta doar pe cale diplomatică. Guvernul nu va face un altfel de apel față de Austria. Sigur, fiecare cetățean poate avea o altă poziție. În privința companiilor de stat, nu s-a luat nicio decizie la nivel central de boicotare”, a spus premierul.
Ciucă s-a referit și la datele invocate de cancelarul austriac care susține că 20.000 de migranți au ajuns în Austria prin România, spunând că afirmațiile nu au acoperire și că nu există astfel de cifre oficiale.
El dă asigurări că România va continua să aibă relații cu toți partenerii europeni pentru a obține aderarea la Schengen.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi seară, dacă ia în calcul închiderea contului pe care-l are la o bancă austriacă şi a răspuns: ”Ca să fac această operaţiune, trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum n-am avut timp nici să ajung acasă”.
Chestionat dacă are de gând să facă acest lcuru, premierul a precizat că va trebui să ia o decizie. Anterior, Nicolae Ciucă a afirmat că decizia de boicotare a unor companii austriece este a fiecărui român, este o decizie pe care o respectă, dar nu este un lucru stabilit la nivelul companiilor de stat.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.
Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.
Inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%
Premierul Nicolae Ciucă a comentat, joi seară, inflaţia de aproape 17% anunţată de INS pentru luna ianuarie şi a precizat că este doar o cifră comparativă cu noiembrie 2021. ”În analiza pe care am făcut-o a rezultat foarte clar că, la sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%”, afirmă premierul, potrivit News.ro.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi seară, despre inflaţia de aproape 17% anunţată de INS şi a precizat că procentul se referă la comparaţia cu noiembrie 2021.
”În analiza pe care am făcut-o când am primit aceste cifre, a rezultat foarte clar că, la sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar o cifră de comparaţie între inflaţia pe 2022 comparativ cu noiembrie 2021”, a afirmat premierul.
Întrebat când vor plăti românii prețuri mai mici la produse, premierul a afirmat: ”Am discutat cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe, cu specialiştii de la BNR şi am încercat să identificăm evoluţia viitoare pentru 2023. Din datele pe care le-am primit, există o tendinţă în scădere a inflaţiei pentru 2023 şi – aşa cum rezultă din analiză – este foarte posibil să se apropie de 10%”, a mai declatrat premierul.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie, comparativ cu noiembrie 2021, la 16,8%, relevă datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică. Cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 61,94%, faţă de noiembrie 2021, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu 47,19%, faţă de noiembrie 2021.
Pe același subiect:
- Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: Nu suntem în pragul unei crize diplomatice / Președintele vrea o aderare deplină în 2023, dar nu a primit nicio garanție