Sari direct la conținut

Premierul grec se confruntă cu un val de critici după participarea la un prânz cu peste 30 de persoane

HotNews.ro
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Flickr/ European People's Party
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Flickr/ European People's Party

Un val de critici a stârnit în Grecia participarea premierului Kyriakos Mitsotakis la un prânz în balconul locuinţei unui parlamentar al partidului de guvernământ, alături de alte 30 de persoane, mai ales că acest prânz a avut loc chiar în ziua intrării în vigoare a noilor restricţii pentru combaterea pandemiei de coronavirus, scrie presa elenă, preluată de Rador.

Noile măsuri prevăd interzicerea circulaţiei după ora 18:00 în timpul weekendurilor în zonele cu rate mari de infectare, precum Attica, Salonic şi Halkidiki. De asemenea, majoritatea magazinelor vor rămâne închise în weekend, în timp se supermarketurile, farmaciile şi benzinăriile se vor închide la ora 17:00. În aceste condiţii, imaginile publicate pe internet de o localnică, înfăţisându-l pe premierul grec la masă alături de membri ai echipei sale şi de reprezentanţi ai comunităţii locale, fără a părea că se respectă distanţarea fizică, au devenit virale şi au stârnit critici din partea adversarilor politici.

Prânzul a avut loc sâmbătă, în timpul vizitei efectuate de Mitsotakis în insula Ikaria pentru a marca începutul campaniei de vaccinare pe insulele îndepărtate ale Greciei. Gazda acestui prânz, un parlamentar al partidului de guvernământ, a încercat să justifice întâmplarea, spunând că la sfârşitul unui periplu prin mai multe insule l-a invitat pe premier la un „prânz improvizat şi scurt” la care au fost respectate „toate măsurile”. El a explicat aglomeraţia din balcon prin faptul că „lumea a venit în mod spontan” pentru a-l vedea pe premier de aproape.

Sub presiunea reacţiilor publice, duminică, cu o întârziere de o zi, a venit şi explicaţia purtătorului de cuvânt al guvernului grec, care a respins acuzaţiile opoziţiei că ar fi fost vorba despre o petrecere în plină pandemie şi a insistat că a fost vorba despre un prânz în aer liber, la care masca a fost scoasă doar pe perioada în care a fost luată masa. Grecia a înregistrat duminică 733 de cazuri noi şi 21 de decese, ridicând numărul total al cazurilor la 163.946 şi pe cel al deceselor la 5.972 de la începutul pandemiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro