Sari direct la conținut

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat în stomac / A ieșit din operație / Viceprim-ministrul Taraba: Nu se mai află într-o situație care îi pune viața în pericol – VIDEO

HotNews.ro
Robert Fico, pe targă la sosirea la spitalul din Banska Bystrica, Foto: Jan Kroslák / AP / Profimedia
Robert Fico, pe targă la sosirea la spitalul din Banska Bystrica, Foto: Jan Kroslák / AP / Profimedia

Robert Fico a fost împușcat miercuri în Handlová, un oraș din centrul Slovaciei, la scurt timp după ce a ieșit de la o ședință de guvern pentru a saluta mulțimea aflată în fața clădirii, a anunțat Reuters care citează agenția de stat slovacă TASR. El a fost transferat ulterior cu un elicopter la un spital din Banská Bystrica. După o operație care a durat mai bine de trei ore, el a fost stabilizat, iar viața lui nu mai este în pericol, scrie presa slovacă. Atacatorul, un bărbat de 71 de ani, a fost reținut.

Cele mai importante informații:

  • Premierul Robert Fico a a fost operat și este stabil, după ce anterior ministrul Apărării, Robert Kalinak, anunțase că acesta a fost sub operație mai bine de trei ore.
  • Matus Sutaj Estok, ministrul de Interne, a a descris atacul armat de astăzi drept un atac la democrație și a spus că atacatorul l-a împușcat pe prim-ministru de „cinci ori”, iar primele investigații au indicat că atacul a fost „politic”
  • Estok a învinuit discursul instigator la ură difuzat pe rețelele de socializare pentru atacul de astăzi și i-a îndemnat pe cetățeni să nu „răspundă la ură cu ură”
  • El a adăugat că va fi asigurată protecție oficialilor constituționali, precum și altor grupuri care ar putea fi supuse unor atacuri similare, inclusiv jurnaliștilor și personalităților publice.
  • Estok s-a adresat presei și a acuzat jurnaliștii că au contribuit la climatul care a dus la atacul armat de astăzi, spunând: „Mulți dintre voi ați fost cei care au semănat această ură”. El a încheiat discursul spunând jurnaliștilor că au „responsabilitatea socială” de a combate răspândirea urii
  • Președintele rus Vladimir Putin a numit împușcarea premierului slovac Robert Fico o „crimă odioasă”.
  • VIDEO Momentul în care Robert Fico a fost împușcat: se aud cinci focuri de armă
  • Cine e suspectul în cazul atacului asupra lui Fico
  • Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii

HotNews.ro transmite LIVETEXT desfășurarea evenimentelor:

23:55Acesta este conștient, potrivit publicației Denník N

Fico a ieșit din operația și este stabil

23:30 Premierul Robert Fico a ieșit deja din operație, a declarat o sursă de încredere pentru Aktuality.sk. Starea lui este stabilă

23:19Viceprim-ministrul Slovaciei, Tomas Taraba , a declarat pentru BBC că crede că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că nu se mai află într-o situație care pune viața în pericol.

Tomas Taraba a criticat, de asemenea, partidele de opoziție, acuzându-le că folosesc „narative false” și că îl portretizează pe Fico drept „aproape un monstru”, comentarii despre care el a spus că nu aparțin unei democrații.

„Am fost foarte șocat… din fericire, din câte știu, operația a decurs bine – și cred că în cele din urmă va supraviețui… nu se află într-o situație care îi pune viața în pericol în acest moment”, a spus el.

„A fost grav rănit – un glonț a mers în stomac, iar al doilea a lovit articulația – imediat a fost transportat la spital și apoi la operație”, a spus Taraba.

Anterior, la o conferință de presă, Robert Kalinak de la Ministerul Apărării a declarat că premierul era în operație de mai bine de trei ore și că „luptă pentru viața lui”.

Operația premierului Fico durează de peste trei ore

22:00 Matus Sutaj Estok, ministrul de Interne, spune că premierul a fost împușcat în stomac.

El a adaugă că tentativa de asasinat a fost motivată politic și decizia a fost „născută imediat după alegerile prezidențiale”.

Matus Sutaj Estok s-a adresat presei spunând că „mulți dintre voi ați fost cei care au semănat această ură”.

El a cerut presei să recunoască că are o „responsabilitate socială” și să se asigure că „oprește această ură”.

21:10Potrivit ministrului Apărării, reprezentanții guvernului nu au încă vești bune. „El este încă în sala de operație, operația este în desfășurare. Starea este extrem de gravă”, a adăugat Robert Kaliňák. Operația durează de mai bine de trei ore și jumătate.

Ministrul de Interne, Matúš Šutaj-Eštok, a spus la rândul său că starea lui Fico este „critică”

20:35Urmează o conferință de presă la spitalul din Banská Bystrica, unde a fost dus Robert Fico. Aici se află mai mulți membri ai guvernului – ministrul Apărării Robert Kaliňák, ministrul Sănătății Zuzana Dolinková și ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok. Nu este încă clar cine va vorbi la briefing.

Jurnaliştii trec printr-un control de securitate înainte de a intra în spital.

20:30Criminaliștii încă se află la locul atacului, adunând dovezi, potrivit dennikn.

20:23Starea lui Robert Fico este gravă, a declarat Erik Tomáš, Ministru interimar al Muncii, pentru televiziunea Markíza. Potrivit informațiilor sale, premierul se află încă pe masa de operație. Intervnția este de durată, pentru că atacatorul a lovit mai multe organe ale premierului.

Ministrul nu a dorit să ofere informații mai detaliate.

20:14Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „șocat” de un atacul asupra prim-ministrului slovac Robert Fico, miercuri.

„Șocat de împușcarea primului ministru slovac Robert Fico, condamn ferm acest atac”, a spus Macron pe X. „Gândurile și solidaritatea mea sunt cu el, familia lui și poporul Slovaciei.”

19:45Mai mulți activiști au ieșit în stradă în Banská Bystrica pentru a manifesta împotriva violenței.

19:40Agenția France-Presse prezintă cazurile altor cinci lideri politici din întreaga lume care au fost ținta unor atacuri armate în ultimii ani.

Ce transmit Biden și Putin, după tentativa de asasinare a premierului Fico

19:31Președintele Joe Biden a condamnat miercuri tentativa de asasinare a prim-ministrului slovac Robert Fico și a declarat că Ambasada SUA este pregătită să asiste guvernul de acolo, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă, relatează Reuters.

„Sunt alarmat să aud informații despre un atacul asupra premierului slovac Robert Fico”, a spus Biden. „Condamnăm acest act oribil de violență. Ambasada noastră este în strânsă legătură cu guvernul Slovaciei și gata să asiste”.

19:25Televiziunea regională din Prievidza a filmat momentul împușcării lui Robert Fico

19:20Președintele rus Vladimir Putin a numit împușcarea premierului slovac Robert Fico o „crimă odioasă”.

„Nu poate exista nicio justificare pentru această crimă odioasă. Îl cunosc pe Robert Fico ca fiind un om curajos și hotărât. Sper foarte mult că aceste calități îl vor ajuta să supraviețuiască acestei situații dificile”, a spus Putin într-o telegramă adresată președintei Slovaciei Zuzana Caputova.

De asemenea, Putin i-a urat lui Fico „o însănătoșire grabnică și deplină”.

Robert Fico este în sala de operație

19:07​Potrivit dennikn.sk, premierul Robert Fico este încă în sala de operație.

19:00Imagini care surprind momentul în care premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în abdomen, braț și picior au început să apară pe rețelele de socializare. VIDEO Momentul în care Robert Fico a fost împușcat: se aud cinci focuri de armă

Cine este presupusul atacator al lui Fico

18:55Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani din Levice, potrivit presei slovace. Atacatorul este un poet, fost membru al unui club literar de stânga. În trecut, a lucrat ca agent de securitate într-un centru comercial. În urmă cu opt ani, a anunțat pe internet că strânge semnături pentru înființarea unui partid. Cine e suspectul în cazul atacului asupra lui Fico

18:49Potrivit ministrului de Interne, Slovacia se confruntă cu cea mai proastă zi a democrației sale. El vede atacul ca pe un avertisment pentru întreaga societate că, dacă oamenii nu se opresc acum, vor distruge tot ceea ce i-a unit ca națiune.

„Este o dezamăgire teribilă pentru mine personal, cum efortul nostru comun de a aparține lumii civilizate a celor mai avansate țări s-a transformat într-o clipă în nimic”, a spus șeful Ministerului de Interne, Matúš Šutaj-Eštok

Telefoanele angajaților de la unitatea de urgență a spitalului în care se află Fico au fost confiscate

18:46Presa slovacă scrie că telefoanele mobile ale personalului medical de la camera de urgență a spitalului la care a fost dus Fico au fost luate, pentru ca nimeni să nu scurgă informații.

Fico a fost supus unei tomografii, scrie dennikn.sk

18:43În cazul tentativei de asasinat a lui Robert Fico, a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor cu premeditare.

18:15 Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii, sugerând că aceștia ar putea avea o parte din vină, după atacul armat asupra premierului, scrie publicația Aktuality.sk.

18:07Imagini cu momentul în care Robert Fico este transportat de la elicoper în spital:

18:01 Ce se știe până acum despre tentativa de asasinat a premierului slovac, conform BBC:

  • Robert Fico a fost împușcat de câteva ori, în timp ce ieșea de la o ședință guvernamentală în orașul Handlova, fiind preluat de un elicopter și dus la spital. Ulterior, a fost transferat la un spital dintr-un alt oraș
  • În timp ce Fico saluta mulțimea în fața centrului cultural unde a avut loc ședința de guvern, s-au auzit mai multe focuri de armă.
  • Presa locală spune că Fico a fost împușcat în abdomen, în braț și picior.
  • Guvernul spune că Fico „este într-o stare care îi pune viața în pericol”
  • Un suspect a fost reținut de Poliție.

Președinta Slovaciei: „Sunt șocată, cu toții suntem șocați”

17:55 Președinta Slovaciei susține o declarație de presă. „Sunt șocată, cu toții suntem șocați de acest teribil atac asupra lui Robert Fico. S-a întâmplat ceva ce nu putem conștientiza și accepta. Un atac fizic asupra premierului nu este doar un atac asupra unei persoane, dar, de asemenea, un atac asupra democrației. Orice formă de violență este de neacceptat”, a declarat președinta Zuzana Caputova.

17:45Premierul maghiar Viktor Orban, un apropiat al lui Robert Fico, și-a exprimat miercuri după-amiaza „șocul profund” față de tentativa de asasinare a acestuia, numeroși lideri europeni exprimând mesaje de solidaritate și încurajare, dar și „șoc” față de atac.

Reacții internațională după tentativa de asasinat

17:30„Robo, vino aici”, a strigat, atacatorul înainte să tragă, scrie publicația slovacă Pravda. Bărbatul care l-a împușcat pe premier a fost imediat imobilizat de forțele de securitate și se află acum în custodia poliției. Atacatorul a tras de patru ori înspre Robert Fico, iar un glonț l-a nimerit pe acesta în abdomen.

17:25Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, va susține o declarație de presă la ora locală 16:45 (nr. 17:45 în România). Un sfert de oră mai târziu, este programată o conferință de presă la care vor vorbi ministrul Sănătății, de Interne și șeful poliției slovace.

17:10 Fico era conștient când a fost dus la spitalul din orașul Handlova, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului de unde premierul slovac a fost apoi transferat.

16:58 Robert Fico a fost transferat cu un elicopter al serviciilor de urgență la un spital din orașul Banská Bystrica. Pe contul de Facebook al premierului a apărut un mesaj în care se arată că este într-o stare care îi pune viața în pericol. „În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până ajunge la Bratislava din cauza necesităţii unei intervenţii acute. Următoarele ore sunt decisive”.

16:55 Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori, anunță publicația slovacă Dennikn, este că Robert Fico a fost împușcat cu un pistol cu bile deținut legal de către atacator.

16:52 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după atacul asupra premierului slovac. „Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn ferm astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene”, a scris Klaus Iohannis pe X.

16:50 Președinta Comisiei Europene a transmis un mesaj în care condamnă atacul asupra premierului Robert Fico.

„Asemenea acte violente nu au niciun loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai de preț bun comun”, a transmis Ursula von der Leyen pe X.

16:45 Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj, pe Twitter, în care condamnă tentativa de asasinat asupra omologului slovac.

„Profund șocat de veștile care vin din Slovacia. Transmit cele mai sincere gânduri premierului slovac Robert Fico. Asemenea acțiuni extreme nu au nicio justificare și făptașii trebuie trași la răspundere.”

16:40 Publicația Pravda a publicat imagini cu momentul în care forțele de ordine îl duc spre mașină pe premierul Slovaciei, Robert Fico, imediat după ce acesta a fost împușcat în piept și abdomen.

În imagini se observă cum în jur de șase oameni îl transportă pe Fico spre mașină. Ulterior, el a fost transportat la spital cu un elicopter.

Au fost trase patru focuri de armă,unul l-a lovit pe Fico în abdomen

16:35 Un martor a povestit pentru Aktuality.sk scenele care s-au derulat în Handlova. „Am auzit câteva focuri de armă, nu pot spune câte. Am fugit la geam și am văzut un om culcat la pământ înconjurat de polițiști. Ulterior, l-am văzut pe Robert Fico urcat într-un limuzină guvernamentală de către gărzile de corp”.

Apoi, poveștește martorul, ofițerii de securitate au cerut evacuarea tuturor celor prezenți în clădirea guvernamentală.

16:31 Patru focuri de armă au fost trase, iar unul dintre ele l-a lovit pe Robert Fico în abdoment, anunță Reuters care citează publicația slovacă TA3.

16:30 Opoziția din Slovacia a anulat toate evenimentele programate pentru astăzi. „Sunt șocat și revoltat de împușcarea premierului Robert Fico în Handlova. Condamnăm fără echivoc și în cei mai duri termeni orice violență”, a transmis Michael Simecka, liderului Partidului Progresist.

16:25 Publicația slovacă Aktuality.sk scrie că este vorba de o tentativă de asasinat.

___

Potrivit publicației Pravda din Slovacia, premierul a fost împușcat de mai multe ori în piept și abdomen.

Potrivit informațiilor Aktualíty.sk, un elicopter l-a transportat la spital pe premier.

„Am auzit trei sau patru împușcături. Am văzut cum Fico a fost ridicat de la pământ”, a descris jurnalistul Daniel Vražda incidentul pentru Aktuality.sk. Potrivit surselor publicației slovace, atacatorul a fost reținut.

Presa locală mai scrie că atacul a avut loc în timp ce premierul slovac se plimba prin mulțime. El a fost împușcat când a mers să dea mâna cu cei prezenți, la capătul unei ședințe de guvern care a avut loc în Handlová, oraș aflat la aproximativ 180 km de capitala Bratislava.

Președintele slovac Zuzana Caputova a condamnat cu fermitate atacul asupra premierului Robert Fico. „Sunt șocată. Îi urez lui Robert Fico recuperare rapidă în acest moment critic”.

Un martor citat de Reuters a spus că a auzit mai multe focuri de armă și apoi a văzut un bărbat arestat de poliție.

Cine este Robert Fico

Robert Fico s-a întors la șefia guvernului de la Bratislava în 2023, după ce partidul său populist, Smer, a câștigat alegerile legislative din octombrie și a format o coaliție cu gruparea Hlas, un partid social-democrat care se desprinsese anterior din Smer.

Scrutinul l-a adus pe Fico înapoi în centrul scenei politice, la aproximativ cinci ani după ce fusese forțat să plece din fruntea guvernului de furia populară, în urma indignării provocate de asasinarea reporterului de investigație Jan Kuciak, care ancheta corupția din partidul aflat la putere.

Fico a promis o redresare economică și mai multe cheltuieli sociale, dar și stoparea ajutorului pentru Ucraina, o decizie care s-a dovedit populară în Slovacia.

Primii pași făcuți de Fico după câștigarea alegerilor au stârnit îngrijorare la Bruxelles.

De la încercările de a controla televiziunea publică la eliminarea unui birou special al procurorului și la propagandă rusească, coaliția de guvernare din Slovacia pare să urmeze exemplul politicilor „iliberale” ale premierului maghiar Viktor Orban, au subliniat observatorii.

Michal Vašečka, analist politic la Bratislava Policy Institute, a explicat pentru HotNews că guvernul lui Fico pare determinat să construiască un stat oligarhic și să atace independența presei.

În aprilie, mâna guvernului a fost întărită de victoria obținută în alegerile prezidențiale de Peter Pellegrini, aliatul lui Fico și șeful partidului Hlas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro