Sari direct la conținut

Premierul ucrainean avertizează că războiul din Ucraina poate deveni ”un al treilea război mondial”

HotNews.ro
bombardamente la Harkiv, Foto: Protectia civila din Ucraina
bombardamente la Harkiv, Foto: Protectia civila din Ucraina

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal, care s-a adresat Consiliului Europei, spune că Vladimir Putin a început un „război pe scară largă” în centrul Europei care „poate deveni un al treilea război mondial”. El a cerut membrilor Consiliului să aprobe închiderea cerului deasupra Ucrainei „pentru a apăra întreaga Europă”, relatează The Guardian.

„Cerem – solicităm – închiderea cerului deasupra Ucrainei de dragul a milioane de oameni din Ucraina. De dragul securității europene și mondiale”, a declarat Denîs Șmîhal.

De asemenea, Shmyhal a mulțumit „din adâncul inimii” Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României, Moldovei, Lituaniei și altor țări europene pentru sprijinul acordat și pentru adăpostirea ucrainenilor care au fugit de război și violență.

Premierul ucrainean a cerut Consiliului Europei ca Rusia să fie scoasă din acest organism, în ceea ce ar fi o premieră istorică la organismul pentru drepturile omului.

”Dreptul la viață este unul dintre drepturile cheie fundamentale, iar astăzi, în centrul Europei, acest drept este încălcat în fiecare minut și în fiecare secundă”, a spus prin video la o reuniune de urgență a Adunării parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din Consiliul Europei, a spus el, pentru că nu poate rămâne „în această familie unică europeană în care viața umană este cea mai mare valoare”.

Rusia a anunțat vineri că va părăsi Consiliul Europei, cu puțin timp înainte de a fi lipsită de dreptul de vot. Dar nicio țară nu a fost niciodată exclusă din organismul pentru drepturile omului, fondat după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1949.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro