Presa despre scandalul acordarii fondurilor nerambursabile pentru IMM-uri
Intreprinzatori din toata tara s-au imbrincit in fata sediului Agentiei pentru IMM-uri pentru a intra primii sa-si depuna dosarele pentru fonduri de la stat, scrie Cotidianul. In mai putin de o ora de la deschiderea sediilor ANIMMC, fusesera depuse 1.175 de dosare pentru obtinerea de finantari, noteaza si Romania Libera. Si EvZ precizeaza ca principiul aplicat de functionari a fost „primul venit, primul servit”, desi fusesera intocmite liste.
Paruiala in toata regula
Patronii s-au paruit ieri, la sediul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) din Bucuresti, fiind nemultumiti de ordinea in care s-a intrat la depunerea dosarelor pentru obtinerea de fonduri prin cele 13 programe derulate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).
Unii intreprinzatori din Bucuresti au intocmit liste pentru ordinea in care ar fi trebuit depuse dosarele, iar cei care se aflau pe liste i-au imbrincit afara din rind pe cei care incercau sa intre in agentie, stricind cu aceasta ocazie si usile institutiei.
Unii patroni au evitat insa imbulzeala mult mai mare din anii anteriori, prin doua moduri: au delegat o firma de consultanta sa-i reprezinte, fiind unele persoane care au depus zeci sau sute de dosare, ori au tocmit agenti de paza de la firme de specialitate, care sa le tina rindul la coada cu zilele. (de Iulian Enache)
Integral in Cotidianul
Imbulzeala si in provincie
„Am constituit opt oficii in teritoriu, precum si Registrul Unic de inscriere, pentru a spori sansele intreprinzatorilor de a se inscrie chiar acolo unde functioneaza firmele lor”, a declarat presedintele ANIMMC, Jozsef Csaka.
Totalul fondurilor, 75 de milioane RON, vor putea fi accesate de catre IMM fonduri nerambursabile, printre altele, pentru sustinerea activitatii de export, pentru servicii de consultanta si instruire, pentru modernizarea activitatii de comercializare a produselor sau pentru rambursarea impozitului pe profitul reinvestit.
In functie de tipul de program, suma maxima care poate fi primita de un singur intreprinzator este calculata in valoare absoluta sau ca procent de investitie, media fiind intre 200 de mii RON si 250 de mii RON. De asemenea, suma alocata celor 13 programe derulate de ANIMMC se ridica la 75 de milioane RON. (Valentin Mateescu)
Integral in Romania Libera
Primul venit, primul servit
Principiul dupa care Agentia a acordat fondurile a fost, insa, „primul venit, primul servit”, desi fusesera intocmite liste cu ordinea de intrare, dar autoritatile nu au tinut cont de acestea. Astfel, de dimineata, s-au format cozi atat la Bucuresti, cat si la oficiile teritoriale din Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Targu-Mures, Galati si Craiova.
La Iasi, peste 30 de mici intreprinzatori si-au petrecut Noaptea de Inviere in fata filialei locale a ANIMMC. Primul dintre ei s-a asezat la rand inca de saptamana trecuta, de joi noaptea.
Cele mai multe proiecte depuse de un singur delegat au fost in numar de 89. Reprezentantii IMM-urilor iesene au convenit impreuna cu cei inscrisi pe lista de asteptare ca o persoana sa depuna maximum 15 proiecte.
Peste 200 de intreprinzatori din judetele Cluj, Neamt, Harghita si Sibiu si-au depus ieri la Cluj-Napoca, la primele ore ale diminetii, dosarele pentru obtinerea de finantare destinata IMM-urilor.
„Am venit de la 7.00 dimineata si deja peste 150 de oameni ne asteptau in fata institutiei. Din cate am inteles, coada s-a facut de duminica seara”, ne-a declarat directorul Oficiului teritorial Cluj-Napoca, Mircea Mihestean.
Integral in EvZ