Presa despre verificarea dosarelor ierarhilor de catre CNSAS
Apropierea alegerii patriarhului a readus in atentia opiniei publice chestiunea dosarelor inaltilor ierarhi, dupa ce de luni de zile subiectul a intrat intr-un con de umbra, noteaza Romania libera. CNSAS cauta in arhivele serviciilor secrete, SRI si SIE, sa lamureasca eventualele legaturi cu Securitatea ale ierarhilor care ravnesc scaunul lui Teoctist, afirma Evz. Gandul scrie ca vor fi verificate dosarele mitropolitilor si episcopilor, care ar putea figura intr-un lot de 75 000 de dosare considerate de „siguranta nationala”. Cotidianul prezinta agenda publica a principalilor contracandidati, mitropolitii Daniel al Moldovei si Teofan al Olteniei, care au facut bai de multime sau au sfintit manastiri in preajma alegerilor pentru pozitia de Patriarh.
„Apropierea alegerii patriarhului a readus in atentia opiniei publice chestiunea dosarelor inaltilor ierarhi, dupa ce de luni de zile subiectul a intrat intr-un con de umbra.
Presedintele Forumului Civic Romanesc, Adrian Iurascu, a cerut ieri CNSAS sa-i verifice pe toti cei care vor candida pentru cea mai inalta functie in Biserica Ortodoxa Romana, precizand ca inca din iunie 2006 a solicitat verificarea a 26 de inalte fete bisericesti,
dar ca a primit raspuns doar pentru episcopul vicar Vasile Fluieras. Pe lista Forumului Civic se gasesc, printre altii, mitropolitul Moldovei, Daniel, cel al Olteniei, Teofan, favoriti in cursa pentru scaunul patriarhal, mitropolitul Clujului, Bartolomeu, si arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Coincidenta sau nu, exact marti Colegiul CNSAS a luat decizia de a reverifica inaltele fete bisericesti de pe lista Formului Civic si de a cere SRI si SIE dosarele acestora.
Mircea Dinescu a dat asigurari ca pana in 20 august va fi finalizata verificarea celor care vor candida la functia de patriarh, spunand ca ar fi „pacat sa avem un patriarh despre care sa descoperim ulterior ca a fost general de securitate””, scrie Romania libera.
„Eventualele legaturi cu Securitatea ale favoritilor la sefia Bisericii Ortodoxe sunt pe cale sa fie lamurite de CNSAS pana la alegerile pentru noul Patriarh. In Colegiul CNSAS s-a convenit ieri trimiterea la SRI si SIE a unei liste cu inalti prelati pentru verificari suplimentare in arhivele serviciilor secrete.
„Unul dintre ei va fi Patriarh. Ar fi pacat sa aflam mai tarziu ca e general de Securitate”, a explicat Mircea Dinescu demersul. Pe de alta parte, Asociatia Civic Media a cerut ieri CNSAS verificarea cu prioritate a laicilor care fac parte din Colegiul Electoral Bisericesc.
Daniel si Teofan, lipsa in arhivele CNSAS
„Vor fi verificate peste 20 de nume ale celor care detin functii inalte”, a asigurat si Constantin Ticu Dumitrescu. Optimistii din CNSAS cred ca pana la alegerile din BOR se vor limpezi „daca nu doua-trei dosare” ale favoritilor la Patriarhie, „macar unul cu greutate”.
Potrivit unor surse din institutie, numele vehiculate pana acum ca fiind „in carti”, cel al lui IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si al lui IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, nu au iesit la iveala in urma cercetarilor din arhivele institutiei. De aceea s-a si decis apelul la SRI si SIE.
„Multi dintre inaltii prelati plimbati prin strainatate pe vremuri nu au niciun fel de dosar, nici de urmarire macar. E cam suspecta aceasta puritate. S-ar putea sa aflam, ca in cazul unor politicieni, ca nu au dosar si sa fie de fapt ofiteri acoperiti”, a facut Dinescu un pronostic.
Daca IPS Daniel a activat in anii ‘80 ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elvetia, IPS Teofan a fost dupa 1987 duhovnic la o manastire din Franta.
Alti membri ai Colegiului vad insa practic imposibila verificarea inainte de instalarea in functie. „Preotii au fost permanent in atentia noastra. Dar, tehnic, verificarea candidatilor nu e posibila inainte de alegeri pentru ca oficial candidaturile vor fi facute publice in aceeasi zi in care se va lua decizia finala”, sustin sursele citate.
Piedici in deconspirarea sutanelor
Despre deconspirarea preotilor se vorbeste din 2000. Scoase din august 2006 de la „siguranta nationala” printr-o decizie a CSAT, dosarele acestora zac in mare parte in arhive, neatinse.
Protejati de politicieni influenti, inclusiv de un grup din CNSAS, clericii s-au aratat deschisi deconspirarii, „in spiritul adevarului si al dreptatii”, dar nu au incetat demersurile pentru ca dosarele lor sa nu fie judecate de mireni. La initiativa PSD, Legea CNSAS ar putea sa prevada expres transferul dosarelor preotilor catre Sfantul Sinod.
Pactul cu Securitatea a fost asumat de prelati ca Bartolomeu Anania sau Teodosie Tomitanul
Linistea Bisericii a fost tulburata, dupa 1989, de acuzatiile de colaborationism, dar si de marturisirile unor inalti prelati cazuti in pacatul delatiunii. Relatia preotilor cu fosta Securitate s-a consumat insa aproape exclusiv in presa.
Suspiciunile nu l-au ocolit nici pe Patriarhul Teoctist. Anul trecut, istoricul Stejarel Olaru sustinea ca a vazut documente din care reiesea ca Prea Fericitul a fost cel putin „agent de influenta” al fostei Securitatii.
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a precizat insa ca nu exista un dosar al Patriarhului, doar „niste documente de prin anii ‘40 care atesta totusi ca prelatul a avut un trecut incetosat”.
Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania marturiseste in cartea sa de memorii – din care fragmente au fost puse in exclusivitate la dispozitia EVZ – ca in perioada detentiei in inchisorile comuniste si-a pus semnatura pe o serie de „turnatorii”, scrie Evz.
„A venit si randul preotilor!” a anuntat, ieri, Constantin Ticu Dumitrescu, la inceputul unei sedinte a Colegiului CNSAS, in care el si Mircea Dinescu au cerut ca inaltii ierarhi sa fie chemati la audieri pentru clarificarea unor eventuale relatii cu Securitatea.
Ticu Dumitrescu a precizat ca CNSAS va cere serviciilor sa verifice, in arhiva proprie, daca exista dosare ale mitropolitilor si episcopilor, opinand ca acestea ar putea face parte din lotul de 75.000 de dosare secretizate, considerate de siguranta nationala.
Ticu Dumitrescu a estimat ca vor fi „cateva zeci” de inalti ierarhi care, incepand cu 28 august, vor fi chemati la CNSAS.
La randul sau, Mircea Dinescu a afirmat ca „exista si suspiciuni, si dosare de colaborator in unele cazuri”, referindu-se la „acei domni care au functii inalte la Patriarhia Romana si care se vor intoarce la manastire”, noteaza Gandul.
„La trei zile dupa inmormintarea PF Teoctist, loctiitorul de Patriarh al BOR, IPS Daniel, si cel mai bine cotat candidat la functia de Patriarh, a sfintit Casa Monahala „Panaghia“, alaturi de alti patru membri ai Sfintului Sinod, care sint si votanti la alegerile din septembrie.
In afara de PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, subordonat al IPS Daniel, la ceremonia oficiata la peste 1.800 de metri altitudine au mai fost prezenti si PS Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, PS Ioan, episcop al Harghitei si Covasnei, si PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului.
In pofida vremii ploioase si a drumului foarte greu accesibil (minim o ora si jumatate de urcus pina in apropierea virfului Toaca), la slujba au participat citeva sute de pelerini si peste 50 de preoti.
Casa Monahala a fost construita in ultimii ani ca un adapost pentru calugarii de la manastire si pentru pelerini, pe un teren de 1.500 mp ce a fost concesionat de Primaria Comunei Ceahlau.
„A fost contestata, insa aceasta cladire nu poate distruge Ceahlaul, asa cum nici ce s-a construit pe Muntele Athos nu a distrus nimic. Pentru comuna e un beneficiu, intrucit va fi un punct de interes pentru turismul ecumenic“, spune primarul din Ceahlau, Constantin Schiopu.
La sute de kilometri distanta de Ceahlau, avind ca pretext aceeasi sarbatoare a Schimbarii la Fata, IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, care se preconizeaza a fi principalul contracandidat al IPS Daniel la alegerile pentru functia de Patriarh, a slujit in fata a peste 2.000 de oameni, in judetul Gorj, la Manastirea Lainici.
Ca si rivalul sau, a fost acompaniat de alti trei ierarhi, al caror vot poate conta la alegeri. Este vorba de IPS Iosif, mitropolitul de la Paris, PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei, si PS Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.
Cei patru ierarhi au tinut o slujba pe 6 august la Lainici, situata in Defileul Jiului, desi Schimbarea la Fata nu este hramul manastirii, ci al unui schit din imprejurimi, Locurele, la care se poate ajunge doar pe un drum forestier.
De la Lainici, IPS Teofan a plecat la Manastirea Bistrita, din judetul Vilcea, unde ieri s-a intilnit cu toti ierarhii din subordinea sa, in cadrul Sinodului Mitropolitan ce se intruneste de citeva ori pe an.
Printre subiectele de pe ordinea de zi a fost discutarea modificarilor ce vor fi aduse Statutului pentru organizarea si functionarea BOR, ce va fi definitivat in toamna”, noteaza Cotidianul.