Presa internationala despre declaratiile lui Chiuariu
Ziaristii straini asociaza declaratiile facute marti de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, cu faptul ca acesta este suspectat de coruptie. Ministrul insusi este anchetat intr-o afacere imobiliara, scrie International Herald Tribune, preluand Associated Press.
AFP aminteste despre schimbul de replici Taubman-Olteanu, in timp ce Reuters vorbeste despre incercarea lui Chiuariu de a-l schimba pe Tulus.
IHT: Ministrul roman al justitiei sustine ca in continuare cazurile de coruptie la nivel inalt raman nerezolvate
Ministrul roman al justitiei a declarat, marti, ca sute de cazuri de coruptie la nivel inalt sunt inca nesolutionate si blocheaza reformele in justitie solicitate de catre Uniunea Europeana.
„Situatia ar fi fost mult mai buna daca aceste cazuri de coruptie la nivel inalt ar fi fost solutionate; ar fi transmis un semnal politic bun”, a declarat Tudor Chiuariu jurnalistilor straini.
Ministrul a spus ca unii magistrati sunt inca supusi interventiilor din afara. „Un magistrat care vrea sa-si faca datoria nu are de ce sa se teama. Totusi, unii sunt obedienti intereselor politice si economice,” a afirmat acesta.
Romania a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie cu conditia sa continue implementarea reformelor in justitie, care a fost afectata de interventii politice de la caderea comunismului din 1989.
Ministrul insusi este anchetat intr-o afacere imobiliara, in care se presupune ca a vandut teren public unei companii private. Acesta a negat savarsirea unei infractiuni si a declarat jurnalistilor ca acest caz este motivat politic.
Ministrul muncii Paul Pacuraru, fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al telecomunicatiilor Zsolt Nagy, fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remes, fostul ministru al economiei Codrut Seres si fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea sunt cu totii anchetati pentru coruptie, dar niciunul dintre aceste cazuri nu a fost rezolvat.
Desi au fost implementate reforme, Chiuariu a recunoscut ca sistemul inca nu functioneaza „eficient”.
Aproximativ 300 de cazuri de coruptie sunt blocate in sistem din cauza suprapunerii competentelor a trei institutii care se ocupa de coruptie, a spus ministrul. Cel putin 33 dintre acestea sunt considerate cazuri importante, pe care „am dori foarte mult sa le vedem rezolvate,” a spus Chiuariu.
AFP: Justitia romana sufera de o „impunitate” a magistratilor
Justitia romana, supusa unei stricte supravegheri din partea Uniunii Europene, sufera de o „impunitate generala” a magistratilor, care „impiedica” reformele si lupta contra coruptiei, a estimat marti ministrul justitiei, Tudor Chiuariu.
„Magistratii confunda prea adesea independenta cu lipsa de responsabilitate”, a declarat Chiuariu in cursul unei intalniri cu presa straina.
„Mai demult, erau prea putine garantii de independenta a justitiei. Acum exista o impunitate generala a magistratilor care, orice ar face, nu risca sa fie exclusi din magistratura”, a adaugat ministrul.
Aceasta explica „lipsa de credibilitate” a justitiei in fata opiniei publice si absenta rezultatelor concrete in lupta contra coruptiei, denuntata inca o data de Comisia Europeana, care urmeaza sa publice in iunie 2008 un nou raport asupra situatiei reformelor in acest domeniu.
In caz de progrese considerate insufciente, Bruxelles-ul poate activa o clauza de salvgardare, in virtutea careia deciziile justitiei romane nu ar putea fi recunoscute la nivelul UE.
Ministrul a regretat ca nu a fost dus la bun sfarsit nici un proces de coruptie la nivel inalt, considerand ca aceasta risca sa dea un „semnal negativ” in privinta vointei Bucurestiului de a lichida acest flagel.
El a sustinut totodata decizia guvernului, luata la inceputul lui octombrie, de a desfiinta comisia creata pe langa presedintie si insarcinata sa isi dea avizul cu privire la deschiderea sau nu a urmaririi penale impotriva unor ministri, actuali sau fosti.
Aceasta decizie, care a blocat anchetele vizand mai multi membri ai guvernului suspectati de coruptie, printre care Chiuariu insusi, a fost contestata la Curtea Constitutionala, care urmeaza sa isi dea in curand avizul.
Chiuariu a estimat in trecere ca presedintele Basescu se folosea de aceasta comisie ca un „instrument politic” in razboiul care il opune guvernului prim-ministrului liberal Calin Tariceanu.
Ministrul a calificat de altfel drept „deplasate” cuvintele ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, care a criticat saptamana trecuta amendamentele aduse Codului penal roman, estimand ca „nu este rolul” unui diplomat de a se pronunta asupra legislatiei unei tari gazda.
Taubman se declarase „ingrijorat” de adoptarea acestui proiect de lege de catre Parlament, considerand ca el risca sa „diminueze” capacitatea justitiei de a combate delincventa si coruptia.
Aceasta declaratie a fost imediat dezaprobata de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, care il acuza pe ambasador ca si-a obtinut postul finantand campania electorala a presedintelui George W. Bush, „ceea ce in Romania ar fi considerat ca un act de coruptie, un act imoral”.
REUTERS: Ministrul roman (al justitiei) spune ca UE stanjeneste combaterea coruptiei
REUTERS (Marea Britanie), 20 noiembrie 2007 – Ministrul roman al justitiei a spus, marti, ca Comisia Europeana obstructioneaza eforturile tarii sale de a combate coruptia, prin sprijinirea a ceea ce el a spus ca este structura fragmentata si stufoasa a procuraturii din Bucuresti.
Intr-un atac la adresa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Tudor Chiuariu a spus presei ca prerogativele procuraturii ar trebui concentrate intr-o unica structura, in locul celor trei institutii separate care se ocupa de coruptia la nivel inalt.
DNA functioneaza alaturi de Biroul procurorului-sef si alt organism care se ocupa in principal de spalarea de bani.
Chiuariu afirmase anterior ca DNA este ineficienta si a incercat sa destituie o oficialitate de varf a DNA, insarcinata cu investigarea coruptiei. Aceasta i-a atras critici din partea publicului si de la Bruxelles.
Comisia Europeana a facut apel la Bucuresti sa garanteze stabilitatea institutionala a organismului de combatere a coruptiei si a criticat guvernul pentru progresele insuficiente in combaterea abuzului.
Intrebat daca atitudinea Comisiei impiedica lupta anticoruptie, Chiuariu a spus: „Da. Nimeni din lume nu are trei institutii diferite de procuratura”.
„A avea o unica structura… este cea mai buna solutie, dar aceasta nu este posibil deoarece Comisia Europeana recomanda sa nu aducem modificari cadrului legal sau institutional”, a spus ministrul.
Guvernul de centru se confrunta cu critici din partea observatorilor internationali pentru ca a permis disiparea dinamismului reformator dupa aderarea Romaniei la UE, in ianuarie.
Guvernul in functie de trei ani isi atrasese initial laude pentru introducerea unor reforme de larga respiratie in domeniul justitiei si institutional, care au adus Romaniei intrarea in UE, dar ciondanelile politice dintre principalele partide au dus la un impas politic anul acesta.
Chiuariu a spus ca, pe langa fragmentarea masurilor anticoruptie, progresele sunt impiedicate de lipsa de competenta din sectorul judiciar si de lipsa responsabilitatii judecatorilor si procurorilor.
„Unii procurori sunt inca obedienti unor influente, fie ele politice sau economice”, a spus el.
Luna aceasta, ambasadorul american la Bucuresti a criticat o serie de modificari recent introduse in codul penal al Romaniei, spunand ca vor reprezenta un recul in combaterea infractionalitatii si a coruptiei.