Sari direct la conținut

Președintele Braziliei spune că BRICS nu ar trebui să devină un „turn Babel”

HotNews.ro
Guvernul lui Lula are 37 de ministri, Foto: Sergio Lima / AFP / Profimedia Images
Guvernul lui Lula are 37 de ministri, Foto: Sergio Lima / AFP / Profimedia Images

Grupul statelor emergente BRICS ar trebui să accepte noi membri, cu condiția să nu devină un „turn Babel”, a afirmat marţi la deschiderea summitului din Africa de Sud preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, citat de Reuters și Agerpres.

Preşedintele Braziliei şi-a exprimat sprijinul ca şi alte ţări să se alăture BRICS, dar cu anumite condiţii „pentru a nu deveni un fel de Turnul Babel”.

„Vrem ca BRICS să fie o instituţie multilaterală, nu un club exclusivist”, a explicat Lula, adăugând că sprijină în special aderarea Argentinei la grup.

„Nu vrem să fim o contrapondere la G7, G20 sau Statele Unite. Vrem doar să ne organizăm”, a mai declarat președintele brazilian, care participă la summitul ce va avea loc în perioada 22-24 august.

La discuţii se va analiza extinderea grupului şi creşterea comerţului în monedă locală. Peste 40 de state şi-au exprimat dorinţa de a deveni membre ale grupului, susţin oficialii din ţara gazdă, Africa de Sud.

De asemenea, Luiz Inacio Lula da Silva a apărat din nou ideea unei monede comerciale comune a statelor membre BRICS, spunând că decizia nu este menită „să respingă” dolarul SUA, ci să faciliteze comerţul între statele emergente, în propriile lor monede.

Acest subiect a fost trecut în mod surprinzător pe agenda discuțiilor, în pofida faptului că Africa de Sud, ca organizator al summitului din 2023, a negat anterior că vor fi purtate discuții în acest sens.

Summitul de anul acesta a atras atenția după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, Africa de Sud fiind nevoită să îl rețină pe liderul de la Kremlin dacă acesta pășește pe teritoriul său, fiind o țară membră a instituției.

După luni de speculații în acest sens, Kremlinul a anunțat oficial pe 19 iulie că Putin nu va merge la summitul BRICS de anul acesta, Rusia urmând să fie reprezentată în schimb de ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Putin va interveni însă și el prin videoconferință.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro