”Președintele Klaus Iohannis, într-o prelungire nefirească de mandat, este gata să-i acorde lui Marcel Ciolacu a doua șansă” – despre vulnerabilizarea României / Ceea ce nici Iliescu&Vadim Tudor nu au reușit
Asistăm în aceste zile la ceea ce mai mulți istorici străini compară cu mușamalizările care au avut loc în decembrie 1989, argumentează jurnalista Magda Grădinaru, într-o analiză publicată miercuri în Spot Media. Iar Iohannis și Ciolacu ”amândoi sunt parte din condițiile de posibilitate ale situației de vulnerabilizare maximă, internă și externă, în care se află România”.
”În tăcerea autarhică a autorităților, începe represiunea televizată a neolegionarilor și mercenarilor, personaje retrograde cu diverse legături cu instituții ale statului”, scrie Magda Grădinaru în Spot Media. Dar câți sunt neolegionarii și reprezintă ei principalul obstacol acum, în calea unei relații de încredere între stat și cetățean?
“Nucleul dur al neo-legionarilor, inclusiv bărbații care au fost arestați de poliție la sfârșitul săptămânii, nu este probabil foarte mare în termeni de număr. Mult mai periculoase sunt acele cercuri ale „statului profund” român care au tolerat și au promovat în secret tendințele neo-legionare timp de mulți ani. De ce poliția și sistemul judiciar au stat deoparte ani de zile, în ciuda tuturor avertismentelor? Ce rol joacă serviciile de informații în ascensiunea tendințelor neo-legionare?”, îl citează jurnalista pe istoricul Oliver Jens Schmitt.
”O abdicare fără precedent de la siguranța națională”
România, spune jurnalista care face referire la vicierea procesului electoral și de decizia CCR de anulare a întregului scrutin prezidențial, se află într-un moment de turnură.
Ea amintește și despre ”Manipularea procesului electoral, prin stabilirea unui calendar al alegerilor convenabil anumitor forțe politice – PSD și PNL”.
”Deschizând frontul extremiștilor în România, pentru a putea manipula echilibrul politic, președintele Klaus Iohannis și guvernele PSD – PNL au vulnerabilizat nu doar România, ci și aliații din NATO, ceea ce nici Iliescu&Vadim Tudor nu reușiseră”.
”Asta demonstrează o incapacitate riscantă de a înțelege contextul geopolitic și o abdicare fără precedent de la siguranța națională”.
”Tragedia națională prin care România trece astăzi, pentru că anularea unui proces electoral, așadar a suveranității exercitate de popor, conform Constituției, are proporțiile unui moment de turnură democratică”.
Din acesta “ieșim cu democrația avariată și societatea slăbită pentru generații, fie cu instituțiile curățate și transparentizate, într-un efort colectiv de mani pulite”, mai spune Magda Grădinaru.
Oliver Jens Schmitt: reformăm sau pierim
Jurnalista vorbește și despre existența unor ”Instituții media de cazarmă, care au orchestrat campanii de defăimare și de linșaj la scară mare și care, corelat cu retragerea autorității, au adâncit polarizări sociale și percepția oamenilor că statul este unul ostil”.
“Fără reformarea fundamentală a întregului sistem politic, România poate pierde și achiziția democratică de până acum”
Potrivit istoriculului austriac Oliver Jens Schmitt, referit în text, “dacă sistemul politic nu câștigă credibilitate, potențialul extremist rămâne”.