Sari direct la conținut

Prima ediție Mangalia Youth Film Festival s-a încheiat cu success: Peste 2000 de participanți, 59 de scurtmetraje și premii în valoare totală de peste 3000 de euro pentru tinerii cineaști

Prima ediție Mangalia Youth Film Festival s-a încheiat cu success: Peste 2000 de participanți, 59 de scurtmetraje și premii în valoare totală de peste 3000 de euro pentru tinerii cineaști
Mangalia Youth Film Festival

Prima ediție “Mangalia Youth Film Festival”, festival organizat de Academia “Studiourile Buftea”, în parteneriat cu Primăria Mangalia și Organizația de Management al Destinației Mangalia, s-a încheiat pe 8 septembrie 2024, marcând un moment semnificativ pentru cinematografia dedicată copiilor și adolescenților. Festivalul, desfășurat între 5 și 8 septembrie la Mangalia, a adunat peste 2000 de spectatori și participanți, care au vizionat 59 de scurtmetraje din 150 de țări.

Această primă ediție a festivalului a fost un succes fantastic, depășind toate așteptările noastre. Am fost încântați de entuziasmul publicului și de talentul extraordinar al tinerilor cineaști din întreaga lume,” a declarat Vlad Ionescu, fondatorul festivalului și CEO Academia „Studiourile Buftea”.

Juriul, condus de criticul de film Irina-Margareta Nistor și completat de personalități precum actorul Adrian Titieni, regizorul Emanuel Pârvu, scriitorul Radu Paraschivescu, actriția Emilia Popescu și actorul Daniel Nuță, a avut o misiune dificilă în a alege câștigătorii dintre numeroasele producții de calitate.

Filmele au adus în fața noastră povești autentice și emoționante, iar talentul acestor tineri regizori promite un viitor strălucit pentru cinematografie,” a adaugat Irina-Margareta Nistor, președintele juriului.

Iată câștigătorii primei ediții a Mangalia Youth Film Festival:

The Small Red Big Blue (Iran) – Mediul Înconjurător: Un scurtmetraj impresionant care a adus în prim-plan tema protecției mediului într-un mod artistic și emoționant.

Sharoor (Palestina) – Documentar: O poveste captivantă despre reziliență și identitate, care a emoționat publicul și juriul deopotrivă.

Give It Back! (Israel) – Ficțiune: O poveste puternică despre prietenie și justiție, captivând audiența prin originalitate și execuție.

Lights (Cehia) – Animație: O animație fascinantă, plină de creativitate și imaginație, care a impresionat prin calitatea grafică și povestea sa emoționantă.

Cele 59 de scurtmetraje din competiție, precum și lungmetrajul Nasty, dar și lungmetrajul “Content”, realizat de Academia “Studiourile Bufea”, au fost proiectate în locații emblematice din Mangalia – Grădina de Vară și Piața Centrală din fața Casei de Cultură – creând o atmosferă unică de cinema în aer liber, la doar câțiva pași de mare. Festivalul a oferit publicului ocazia de a descoperi nu doar filme din întreaga lume, dar și de a interacționa cu tineri cineaști și profesioniști din industrie.

„Mangalia a fost pentru câteva zile capitala filmului pentru tineri, iar acest festival a demonstrat că orașul nostru poate deveni o destinație culturală de top. Vom continua să sprijinim inițiativele care aduc valoare comunității noastre,” a declarat primarul orașului Mangalia, Radu Cristian.

Pe lângă proiecțiile de film, festivalul a găzduit workshop-uri și întâlniri cu actori de renume precum Cristina Ciobănașu, Ștefan Iancu și Victoria Raileanu. Aceste activități au oferit participanților oportunitatea de a învăța de la profesioniști și de a descoperi secretele din culisele industriei cinematografice.

Festivalul a fost organizat de Academia Studiourile Buftea, în parteneriat cu Primăria Mangalia și Organizația de Management al Destinației Mangalia, cu sprijinul unor parteneri importanți precum Sony, Oppo România, și a partenerilor media TVR, Hotnews, Magic FM și MovieNews.

Parteneriat media

INTERVIURILE HotNews.ro