Prima înfrângere pentru Boris Johnson în planul privind Brexit
- Redactia Hotnews
Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a suferit luni prima înfrângere parlamentară de la alegerile din decembrie, lorzii respingând planul lui de Brexit pe tema drepturilor cetăţenilor europeni după ieşirea din UE, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.
Membrii Camerei Superioare a Parlamentului au votat cu 270 de voturi contra 229 un amendament transpartizan la proiectul de lege de retragere din Uniunea Europeană destinat să permită cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Regatul Unit să aibă o dovadă scrisă a dreptului lor de a rămâne după Brexit, pe 31 ianuarie.
Textul, care a trecut fără probleme în Camera Comunelor, unde Partidul Conservator dispune de o majoritate confortabilă, va trebui să se întoarcă acolo.
Estimaţi la 3,6 milioane de persoane, cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit trebuie să facă demersuri pentru a avea autorizaţia de a rămâne în Regatul Unit după Brexit. În caz de succes, ei obţin un cod electronic pe care îl pot prezenta celor care le cer o dovadă a domiciliului. Or, în opinia lui Jonathan Oates, de la Partidul liberal-democrat, aflat în opoziţie, fără un document scris, cetăţenii UE ar fi „serios dezavantajaţi” în demersurile lor cu administraţia sau pentru a găsi o locuinţă, de exemplu.
„În realitate, în ce priveşte rezidenţa permanentă, statutul migratoriu este dovedit de un document fizic”, le-a declarat el colegilor săi.
Aflat în vizită la Londra săptămâna trecută, referentul pentru Brexit din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, şi-a exprimat de asemenea îngrijorările privind lipsa unor documente fizice care să permită „garantarea cu certitudine” a statutului cetățenilor UE.
Acest vot înseamnă că proiectul de lege privind Brexit se va întoarce în Camera Comunelor. Dacă deputaţii refuză această schimbare, proiectul va merge din nou în Camera Lorzilor şi va face naveta până ce una din părţi va ceda.
Lorzii vor vota marţi pe un nou amendament controversat la proiectul de lege a Brexit, privind drepturile copiilor refugiaţi neînsoţiţi de a fi reuniţi cu familiile lor din Regatul Unit.