Sari direct la conținut

Prima reacție a Rusiei după uciderea liderului Hezbollah: „Încă un asasinat politic comis de Israel, care va provoca inevitabil o explozie de violență”

HotNews.ro
Prima reacție a Rusiei după uciderea liderului Hezbollah: „Încă un asasinat politic comis de Israel, care va provoca inevitabil o explozie de violență”
Sute de persoane protestează față de atacurile israeliene din Liban, în urma cărora au fost uciși liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și generalul de brigadă iranian Abbas Nilforoushan. Basra, Irak, 28 septembrie 2024. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moscova condamnă ferm uciderea de către Israel a liderului grupării șiite Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, în capitala libaneză Beirut, a anunțat sâmbătă Ministerul rus de Externe, calificând acțiunea drept „încă un asasinat politic”, informează agențiile Reuters și TASS.

„Condamnăm cu fermitate noul asasinat politic comis de Israel. Această acțiune în forță este plină de consecințe dramatice și mai mari pentru Liban și întregul Orient Mijlociu”, a transmis ministerul condus de Serghei Lavrov, într-o declarație.

„Partea israeliană nu putea să nu recunoască acest pericol, dar a luat măsura de a ucide cetățeni libanezi, ceea ce va provoca aproape inevitabil o nouă explozie de violență. Astfel, ea poartă întreaga responsabilitate pentru escaladarea ulterioară”, a adăugat ministerul rus de Externe, în comunicat.

Israelul l-a ucis vineri pe liderul de lungă durată al Hezbollah într-un puternic atac aerian, ceea ce dă o lovitură uriașă grupării șiite, puternic înarmată și susținută de Iran, în contextul în care organizația libaneză se confruntă cu o campanie tot mai intensă de atacuri israeliene.

Armata israeliană a afirmat sâmbătă că l-a eliminat pe Nasrallah în atacul asupra sediului central de comandă al grupării șiite, efectuat în suburbiile sudice ale Beirutului, cu o zi mai devreme.

Hezbollah a confirmat că Nasrallah a fost ucis, fără a preciza cum.

În declarația sa, Ministerul rus de Externe a făcut apel la Israel să înceteze imediat ostilitățile din Liban.

„Încă o dată îndemnăm Israelul să pună capăt imediat ostilităților. Acest lucru ar face posibilă oprirea vărsării de sânge și crearea condițiilor pentru o soluționare politică și diplomatică”, mai scrie în declarație. „În actuala situație explozivă, membrii responsabili ai comunității internaționale trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a împiedica prăbușirea regiunii într-o confruntare armată la scară largă”, a adăugat diplomația rusă.

Urmăriți LIVE: Conducerea Hezbollah, decimată de Israel. Hassan Nasrallah, ucis alături de alți doi șefi ai grupării / Libanul a decretat trei zile de doliu / Netanyahu: Moartea lui Nasrallah va schimba balanța puterii în regiune

INTERVIURILE HotNews.ro