Primele reacții după desecretizarea cheltuielilor cu zborurile lui Iohannis. Lider PNL: „O enormă, enormă, bătaie de joc” / „Vai de capul meu”

După ce Administrația Prezidențială a făcut publice costurile zborurilor pentru vizitele externe ale lui Klaus Iohannis, din PNL, partidul care l-a susținut pentru a ajunge președinte și pe care l-a condus pentru scurt timp, vin reacții dure. Vicepreședintele liberalilor Adrian Cozma vorbește despre „o enormă, enormă bătaie de joc”, iar liderul PNL Robert Sighiartău spune că nu trebuia să se ajungă „în situația aceasta”. Reacții au venit și din partea PSD, UDMR și USR. Kelemen Hunor spune că a fost o „risipă foarte mare”, iar purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a spus că Iohannis a dat dovadă de „o aroganță nemaivăzută în politică”.
„Știți că am fost printre cei care nu s-au sfiit să spun lucrurilor pe nume. Și atunci când am zis că președintele, în ultimul mandat, pentru noi a fost un eșec, un dezastru pentru Partidul Național Liberal, de aceea am ajuns probabil la 14%, cu toate deciziile care ne-au adus aici”, a declarat vicepreședintele PNL Adrian Cozma, miercuri, la Parlament.
El spune că „cineva trebuie sa răspundă pentru asta, inclusiv cei care au aprobat acele bugete, pentru că au fost secretizate”: „E o nesimțire”.

„Nu mi-am imaginat că e posibil”
Cozma susține că ar trebui creată și o comisie specială în Parlament care să analizeze cheltuielile cu deplasările din timpul mandatelor lui Klaus Iohannis.
„Ar trebui să discutăm și în Parlament, într-o comisie specială, despre aceste lucruri. Cred că foarte mulți dintre colegii mei nu sunt de acord și nu apreciază ce se întâmplă. Eu nu mi-am imaginat că e posibil, știam pentru că dvs., presa, ați relatat că există anumite cheltuieli nejustificate sau exagerate, dar niciodată nu mi-am putut imagina că poate costa 700 de mii de lei parcă o deplasare pana la Bruxelles”, a declarat el.
Liderul PNL spune că o eventuală comisie specială creată în Parlament ar trebui să ceară explicații de la Curtea de Conturi „care numără bordurile dintr-o comună”: „Tot în aceeași logică cred că ar putea să meargă să vadă (n.red.: cât costă) un zbor București-Bruxelles”.
„Nu trebuia să ajungem în situația aceasta”
Un alt lider PNL, Robert Sighiartău, spune că soluția pentru a nu se ajunge la cheltuielile din timpul mandatelor lui Klaus Iohannis era să existe un avion al Administrației Prezidențiale „care să poată fi folosit inclusiv pentru anumite deplasări, așa cum a fost pe vremea lui Traian Băsescu”.
„Trebuie avut mare grijă cu banul public, pentru că din cauza aceasta încrederea în politicieni, în stat și în instituții a scăzut foarte mult în ultimii ani, tocmai pentru că a fost lipsă de transparență, cheltuieli mari publice”, a declarat Sighiartău, miercuri, la Parlament.
„Faptul că n-au fost mari verificări în ceea ce privește banii plătiți de partidele politice către media și n-au fost anumite plafoane, toate lucrurile acestea au dus la o lipsă de încredere în factorul politic și lucrurile astea trebuie rezolvate”, a adăugat liderul PNL.

Kelemen Hunor: „O risipă foarte, foarte mare”
Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat: „Exagerat de mari aceste sume. Foarte mari. Mă bucur că Ilie Bolojan a desecretizat aceste cheltuieli, pentru că așa mi se pare normal, e vorba de bani publici, de transparență. A fost o risipă foarte, foarte mare, raportat la rezultate, la beneficiu”.
Kelemen Hunor a spus că România ar trebui să aibă un avion pus la dispoziția președintelui și premierului pentru deplasările în delegațiile oficiale.
„Mai este o chestiune, iarăși se dovedește pe termen lung că nu e bine să mergi cu această idee de a închiria avioane (…). Atunci nu am avea aceste cheltuieli. Pe de-o parte, noi închiriem un avion de lux pentru președinte (n.red.: referire la Klaus Iohannis), apoi, următoarea zi, președintele merge cu un avion de linie (n.red.: referire la Ilie Bolojan)”, a mai spus președintele UDMR.
Lider PSD: „Orice ar fi făcut bun Iohannis, cu aceste sume a anulat din start”
Daniel Suciu, PSD, vicepreședinte al Camerei Deputaților:
„Eu chiar mă bucur și salut decizia luată de domnul Bolojan de a arăta aceste informații. Nu mă număr deloc printre cei care au girat sau au votat Klaus Iohannis. Nu vorbesc din perspectiva de reprezentant PSD. Cineva din familia mea văzând aceste cifre a spus: Vai de capul meu. Este o reacție normală. Nu negăm nevoia reprezentării statului român, în schimb 193 de deplasări, zeci de milioane de euro pentru ceea ce oamenii ar putea spune că este un lux nejustificat cred că este prea mult”.
„Orice ar fi făcut bun Iohannis, cu aceste sume a anulat din start. E prea mare diferența dintre ce se așteptau românii și apetența sa pentru lux”.

Lider USR: „A sfidat o țară întreagă”
O reacție privind desecretizarea cheltuielilor de deplasare ale lui Klaus Iohannis a avut și purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.
„A sfidat o țară întreagă, cu o aroganță nemaivăzută în politică. A folosit bani publici ignorând treaba pe care o avea. Nu era nicio problemă dacă se ducea la Viena, unde eram blocați în Schengen. Nu l-a interesat. El a bătut câmpii, s-a dus prin Asia, prin Africa, ne-a ignorat pe toți. A fost protejat de PSD și PNL în această secretizare”, a spus miercuri, la Parlament, Moșteanu.

Klaus Iohannis a avut 193 de vizite externe în 11 ani, cu un cost total de peste 113 milioane de lei
Cele mai multe zboruri au fost în anul 2023, 26 la număr. În acel an, Administrația Prezidențială a cheltuit peste 35,45 de milioane de lei – peste 7 milioane de euro – pentru avioanele cu care a zburat fostul președinte al României, a transmis marți seară Administrația Prezidențială, condusă acum de Ilie Bolojan.
Sub cele două mandate ale președintelui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a refuzat să desecretizeze cheltuielile.
Cele mai mari costuri ale zborurilor au fost pentru turneul din America de Sud (Brazilia, Chile și Argentina) – peste 7,5 milioane de lei, urmat de turneul în Asia (Japonia și Singapore) – peste 7 milioane de lei cheltuielile cu avionul, și turneul din Africa (Kenya, Tanzania, Capul Verde, Senegal), unde costurile deplasărilor cu avionul au depășit 3,5 milioane de lei.
Zborurile externe făcute de Iohannis în cele două mandate și cheltuielile cu acestea:
- În 2015, 25 de zboruri, costul acestora fiind de 6.606.090 de lei
- În 2016, fostul președinte a avut 20 de zboruri externe. Cost: 5.189.818 lei
- 2017 – 16 zboruri externe. Cost: 5.600.407 lei
- 2018 – 17. Cost:4.923.229
- 2019 – 21. Cost: 9.335.729
- 2020 – 9. Cost: 3.167.074
- 2021 – 16. Cost: 7.039.007
- 2022 – 20. Cost: 13.719.191
- 2023 – 26. Cost: 36.459.563
- 2024 – 22. Cost: 20.899.997
- 2025 – 1. Cost 685.125 lei