Sari direct la conținut

Primele vaccinuri AstraZeneca au ajuns în România. Prima tranșă este de 81.600 de doze / Cîțu: În februarie vom primi cel puțin 600.000 de doze – UPDATE

HotNews.ro
Primele vaccinuri AstraZeneca au ajuns în România. Prima tranșă este de 81.600 de doze / Cîțu: În februarie vom primi cel puțin 600.000 de doze – UPDATE

Primele vaccinuri AstraZeneca – 81.600 de doze – au intrat în România și vor ajunge, duminică dimineață, la Institutul „Cantacuzino”, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Premierul Florin Cîțu a declarat că luna aceasta vor veni cel puțin 600.000 de doze, iar programările pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca vor începe din 10 februarie.

Cîțu a afirmat că din martie campania de vaccinare va accelera și va trece de 50.000 de doze administrate pe zi. Potrivit premierului, România poate ajunge la 100.000 de doze pe zi, cu condiția să aibă vaccinuri pe care să le administreze.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu produsul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice, a transmis Comitetul de coordonare a vaccinării. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și de compania AstraZeneca are eficacitate similară împotriva variantei britanice a coronavirusului ca și împotriva variantelor aflate anterior în circulație, a anunțat vineri universitatea britanică.

Produsul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Descriere și mecanism de acțiune

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro