Printul Charles, dulcele gust de Carpati si „presiunea dezvoltarii, care poate submina economia fragila a Romaniei“
Printul Charles a inaugurat saptamana trecuta un centru de procesare a mierii la Saschiz, nu departe de Sighisoara. Cunoscut pentru implicarea sa ecologica si in conservarea patrimoniului cultural din Transilvania, el a declarat, citat de Die Welt: „Ar fi o tragedie de proportii nebanuite, daca un astfel de sistem, unic prin biodiversitate, s-ar pierde chiar in momentul in care Lumea incepe sa-si dea seama de insemnatatea acestor ecosisteme pentru omenire“.
Este a opta vizita a printului Charles in Romania, care savureaza in timpul vizitelor private gemul de macese si corcoduse galbene, carnatii, branza, lipia de Saschiz si painea de casa. „Cred cu tarie ca Transilvania poate fi un exemplu in lume, pentru producerea ecologica de alimente sanatoase“a spus mostenitorul tronului Marii Britanii.
El a mai avertizat asupra pericolelor pe care le reprezinta „presiunea dezvoltarii, care poate submina economia fragila a Romaniei“. (http://newsticker.welt.de) Unul dintre aceste pericole pentru ecosistemul romanesc si fondul de patrimoniu cultural universal este si proiectul de exploatare miniera prin spalare cu cianuri, de la Rosia Montana din Muntii Apuseni.
Centrul de procesare a mierii inaugurat de Printul Charles este un proiect pilot, finantat din fonduri britanice. Cantitatea de miere care se poate imbutelia pe an este evaluata la 10 tone, distributia putandu-se derula atat pe piata interna, cat si externa. Anterior vizitei la Saschiz, Printul Charles a purtat la Bucuresti discutii cu presedintele Basescu si premierul Boc.
Discutiile s-au referit la „proiecte pentru promovarea agriculturii ecologice si ecoturismului. Subventiile urmeaza a fi organizate printr-un secretariat infiintat cu acest scop“ mai scrie Die Welt.