Produsul care eliberează microplastice când îl mestecăm. Ce au descoperit cercetătorii din California: „Nimeni nu vă va spune ingredientele”

Guma de mestecat eliberează sute de bucăți minuscule de plastic direct în cavitatea bucală a oamenilor, a declarat marți un grup de cercetători, lansând un avertisment și în ceea ce privește poluarea pe care o produc dulciurile pe bază de cauciuc, relatează AFP.
Micul studiu a fost efectuat în contextul în care oamenii de știință au găsit tot mai des microplastice în lume, pe vârful munților și până pe fundul oceanelor, dar chiar și în aerul pe care îl respirăm.
Cercetătorii au depistat microplastice și în organismul uman, inclusiv în plămâni, în sânge și în creier, ceea ce a stârnit temeri legate de efectul pe care l-ar putea avea asupra sănătății.
„Nu vreau să alarmez oamenii”, a declarat pentru AFP Sanjay Mohanty, cercetător principal în cadrul noului studiu, care încă nu a fost evaluat de colegii din domeniu.
Nu există dovezi care să arate în mod direct că microplasticele sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, a precizat Mohanty de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).
În schimb, studiul și-a propus să ilustreze un mod mai puțin cercetat prin care aceste bucăți de plastic, în mare parte invizibile, pătrund în corpurile noastre – guma de mestecat.
Lisa Lowe, studentă la doctorat în cadrul UCLA, a mestecat șapte bucăți din 10 mărci de gumă, iar apoi cercetătorii i-au analizat saliva din punct de vedere chimic.
Astfel, aceștia au observat că un gram de gumă a eliberat în medie 100 de fragmente de microplastic, cu mențiunea că unele au eliberat chiar și peste 600. Greutatea medie a unei gume în formă de bețișor este de aproximativ 1,5 grame.
Cercetătorii spun că oamenii care mestecă aproximativ 180 de bucăți de gumă pe an ar putea ingera în jur de 30.000 de microplastice.
Numărul pălește în comparație cu cantitatea de microplastice pe care oamenii o ingerează în alte moduri, a subliniat Mohanty. Spre exemplu, anul trecut, alți cercetători au estimat că un litru de apă dintr-o stică de plastic conține în medie 240.000 de microplastice.
Mohanty: „Nimeni nu vă va spune ingredientele” din guma de mestecat
Cea mai comună gumă de mestecat care este vândută în supermarketuri conține polimeri pe bază de petrol, au afirmat cercetătorii. Totuși, pe lista ingredientelor de pe ambalaj nu sunt menționate și materialele plastice.
„Nimeni nu vă va spune ingredientele”, susține Sanjay Mohanty.
Cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică și cinci de gumă naturală, care conține polimeri pe bază de plante, cum ar fi seva de copac.
„A fost surprinzător că am descoperit că microplasticele sunt abundente în ambele”, a declarat Lowe pentru AFP.
David Jones, cercetător la Universitatea din Portsmouth, care nu este implicat în studiu, este surprins că au fost găsite materiale plastice despre care nu se știa că ar fi în gumă, sugerând că acestea ar fi putut să provină dintr-o altă sursă din laborator.
Totuși, concluziile generale nu au fost „deloc surprinzătoare”, a mai spus el pentru AFP.
Oamenii tind „să se panicheze un pic” când li se spune că elementele de bază ale gumei de mestecat sunt similare cu ceea ce se găsește „în anvelopele auto, pungi de plastic și sticle”, a conchis Jones.
Foto: Wanida Prapan | Dreamstime.com