Sari direct la conținut

Profesorul de la „Sava” acuzat că a violat și agresat sexual doi băieți, plasat sub control judiciar 

HotNews.ro
Mașină de poliție, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Mașină de poliție, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Profesorul de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București reținut sub acuzația că a violat și agresat sexual doi adolescenți de 16 și 17 ani a fost pus în libertate, fiind plasat sub control judiciar. 

Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a profesorului, însă instanța a decis eliberarea sub control judiciar a acestuia. 

Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, care predă Economie la Colegiul Național „Sfântu Sava” din București, a fost reținut joi de procurorii Parchetului Tribunalului București, fiind acuzat că în 2021 a agresat sexual și a violat doi adolescenți în vârstă de 16 și 17 ani.

Parchetul a făcut public acest caz joi, la 3 ani distanță de la fapte, spunând că împotriva profesorului au fost depuse plângeri de către cele două victime.

„La data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în mun. București, sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat în vârstă de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”, conform unui comunicat de presă.

„La data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din mun. București, sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”, mai spun procurorii. 

Cine este profesorul de la „Sava” acuzat de viol

Bărbatul este profesor titular de Economie la Colegiul Sava și figurează în lista cadrelor didactice inclusiv în anul școlar 2023-2024. De asemenea, conform ultimei sale declarații de avere, din mai 2024, el este șef serviciu la Centrul National de Politici si Evaluare în Educație (CNPEE). 

Între anii 2020 și 2022, profesorul de Economie a participat la proiectul „Teleșcoala” difuzat pe TVR, cu diferite lecții de Economie pentru clasa a XII-a, dar și rezolvând modele de teste de Bacalaureat.

Ministerul Educației: „Toleranță zero” față de astfel de cazuri

Ministerul Educației (ME) a transmis joi seara o primă reacție în cazul profesorului de Economie de 51 de ani de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, reținut, fiind acuzat că a violat și agresat sexual doi minori de 16 și 17 ani. Ministerul transmite că a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații suplimentare pentru a putea aplica „în regim de urgență” legea privind „suspendarea raportului de serviciu”.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că au solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să poată „aplica în regim de urgență măsurile legale care se impun în temeiul art. 513 alin. (1) lit. e din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile și completările ulterioare, privind suspendarea raportului de serviciu”. 

„Ministerul Educației manifestă toleranță zero față de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică și față de orice formă de abuz și violență: fizică, psihologică sau emoțională”, se mai arată în comunicat. 

În plus, se precizează și că școala unde predă va lua decizia de a suspenda contractul de muncă al profesorului de Economie, pe perioada desfășurării cercetărilor. 

„Unitatea de învățământ în care acesta este încadrat va lua toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru protejarea interesului superior al copilului. Conform prevederilor art. 209 alin. (6), în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari”, se mai arată în comunicatul de presă. 

HotNews.ro a încercat de mai multe ori să obțină un punct de vedere și de la conducerea colegiului din București cu privire la acest caz, fără succes însă.

INTERVIURILE HotNews.ro