Proiectul de lege privind Canalul Suez stârnește temeri în Egipt: „Nu este de vânzare"
Șeful Autorității Canalului Suez (SCA), Osama Rabie, a declarat joi că pasajul maritim strategic „nu este de vânzare”, ca urmare a îngrijorărilor exprimate în Egipt cu privire la un proiect de lege, potrivit AFP.
Canalul Suez, prin care se desfășoară aproximativ 10% din comerțul maritim mondial și care reprezintă una dintre primele surse de valută pentru Cairo, reprezintă un adevărat simbol național.
Marți, Parlamentul egiptean și-a dat aprobarea de principiu pentru un proiect de lege privind crearea unui „Fond al Canalului Suez” care va putea „desfășura diverse activități economice, cum ar fi crearea de societăți de investiții și achiziționarea, vânzarea, închirierea și emiterea de obligațiuni”.
Acest lucru este suficient pentru a alarma opinia publică, care se teme că suveranitatea Egiptului asupra canalului va fi pusă sub semnul întrebării, în timp ce țara este sugrumată de o datorie externă de 150 de miliarde de dolari și și-a devalorizat deja moneda cu 57% din martie.
Osama Rabie a încercat să liniștească joi, în cadrul unei conferințe de presă la Ismailia (nord-est), afirmând că Suezul nu poate fi „vândut, închiriat sau plasat ca garanție pentru un împrumut”, adăugând că obiectivul este de a permite investiții în „proiecte uriașe”.
Dar pentru economistul egiptean Hani Toufic, acest proiect ar avea ca scop „înlocuirea datoriei statului prin plasarea veniturilor canalului drept garanție”.
Aceste afirmații au fost negate de președintele SCA, care a precizat că obiectivul era atragerea de investiții străine.
El a subliniat, de asemenea, atașamentul statului față de canal, amintind în special episodul naționalizării din 1956 de către președintele de atunci, Gamal Abdel Nasser.
Dar fostul șef al SCA, Mohab Mamish, consideră că proiectul de lege „deschide ușa unor schimbări fără precedent (…) care permit prezența străinilor în gestionarea canalului”.
Investitorii străini ar putea „schimba sistemul care este în vigoare de ani de zile și care a adus profituri record”, a declarat acesta pentru presa locală.
În iulie, Canalul Suez a anunțat un profit record de 7 miliarde de dolari.
Proiectul de lege vine în contextul în care Egiptul a cerut ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI), care la jumătatea lunii decembrie a aprobat un împrumut pe 46 de luni în valoare de 3 miliarde de dolari.
Acest sprijin financiar a fost acordat în schimbul unui program menit să „mențină stabilitatea macroeconomică”, „deschizând calea unei creșteri durabile, favorabile incluziunii și conduse de sectorul privat”.
Măsurile ar trebui să reducă, de asemenea, datoria publică, „în timp ce cresc cheltuielile sociale”.