Sari direct la conținut

Protecția Datelor investighează posibila scurgere de date de la AFM în programul Casa Verde 2023, după ancheta HotNews.ro

HotNews.ro
Casa cu panouri solare, Foto: Smileus / Dreamstime.com
Casa cu panouri solare, Foto: Smileus / Dreamstime.com

​Autoritatea națională pentru protecția datelor personale (ANSPDCP) a comunicat luni către HotNews.ro că are în derulare o investigație în legătură cu posibila scurgere de informații de la AFM în programul Casa Verde, probleme semnalate în premieră de HotNews.ro.

  • „Raportat la conținutul solicitării dumneavoastră, precizăm că Autoritatea națională de supraveghere a primit deja sesizări în legătură cu aspectele semnalate, în prezent fiind în curs de derulare o investigație cu privire la acestea, potrivit competențelor legale de control.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Autoritatea pentru protecția datelor.

VEZI AICI PRECIZĂRILE ANSPDCP

Răspunsul autorității vine după ce HotNews.ro i-a solicitat vineri, 14 iulie, un punct de vedere cu privire la o posibilă scurgere de informații din partea AFM către anumite firme de instalări panouri fotovoltaice în programul Casa Verde 2023.

HotNews.ro a semnalat vineri, 14 iulie, că un brașovean care s-a înscris în programul Casa Verde 2023 pentru a-și instala pe casă panouri solare a fost sunat recent prin call-center pentru o ofertă de la o firmă de instalații din Voluntari, în condițiile în care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Imediat după ce a fost sunat de pe numărul 0212019999, brașoveanul a primit și oferta din partea firmei Romoffice Construct Holding AG SRL de la adresa de email: panouri.solare@blue-point.ro.

Firma Romoffice Construct Holding AG, deținută integral de Ștefan Bălan, a avut mai întâi sediul în Slobozia, Ialomița, iar anul acesta și-a mutat sediul social în Voluntari, Ilfov.

Angajat al firmei din Voluntari: „AFM ne-a dat numerele de telefon ale celor înscriși în program”

HotNews.ro a mers pe firul poveștii și a sunat la numărul de fix al firmei Blue-Point Telecom, care furnizează servicii de call-center.

Am pretins că suntem o persoană interesată de accesarea fondurilor din programul Casa Verde.

Inițial, angajatul firmei ne-a spus că firma Blue Point oferă servicii de call-center, dar după ce i-am spus că un prieten a fost sunat și a primit o ofertă de contract de pe adresa „panouri.solare@blue.point.ro”, angajatul Blue Point ne-a rugat să așteptăm câteva clipe pentru a verifica.

În câteva secunde ne-a spus că „este în regulă” și ne-a cerut numărul de telefon și o adresă de email, la care vom fi contactați imediat.

Angajatul Blue Point ne-a confirmat și că adresa panouri.solare@blue-point.ro aparține firmei Blue Point Telecom.

În scurt timp, am fost sunați de pe numărul 0212019999, de către un alt angajat, de această dată al firmei Romoffice Construct Holding AG SRL.

„Romoffice Construct Holding AG este o firma instalator, una dintre firmele acreditate în programul Casa Verde 2023. Blue Point este o firmă de call center separată”, ne-a precizat angajatul Romoffice.

Angajatul cu care am vorbit și care s-a recomandat ca reprezentant al Romoffice Construct Holding AG a declarat că numerele de telefon ale celor înscriși ar fi venit de la AFM.

HotNews.ro a solicitat vineri, 14 iulie, un punct de vedere firmei Romoffice și a sunat și la numărul de mobil afișat pe site pentru a da de Ștefan Bălan, dar nu a răspuns nimeni la telefon.

  • Astăzi, 17 iulie, am sunat la același număr unde ne-a răspuns chiar Ștefan Bălan, care a susținut că numărul la care am sunat nu ar apaține firmei Romoffice și că de fapt nu am fi vorbit cu niciun angajat al firmei pe care o conduce. Acesta a negat că Romoffice ar fi primit vreo lista cu numere de telefon de la AFM și a promis că ne va trimite un punct de vedere pe această temă, pe care îl vom publica imediat ce îl vom primi.

Posibilă scurgere de informații Casa Verde 2023 și în Dâmbovița

Sâmbătă, 15 iulie, HotNews.ro a scris un nou articol după ce am primit o altă sesizare pe același subiect.

După ce a citit investigația HotNews.ro cu firma din Voluntari, un alt beneficiar ne-a semnalat că a primit o ofertă nesolicitată de la o firmă din Dâmbovița pe adresa de email pe care ar fi dat-o doar în platforma AFM.

Acesta ne-a precizat că este al treilea an în care încearcă să aplice la programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice, pentru o casă din Dâmbovița.

Oferta primită acum nu a fost însă de la firma Romoffice Construnct Holding AG, din Voluntari (firmă care anterior a avut sediul social în Slobozia, Ialomița), ci de la „Casa Prim Fotovoltaice” – o firmă din Pucioasa, Dâmbovița.

„Trimitem mii de oferte în baza cookie-urilor și a căutărilor pe internet”, ne-a declarat o angajată a firmei.

Cine controlează Casa Prim: Soțul patroanei este trezorier PSD Dâmbovița

Firma „Casa Prim” se numește de fapt Casa Prim Textil SRL și are sediul social în Pucioasa, Dâmbovița, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, analizate de HotNews.ro.

Acționarii Casa Prim sunt Andreea-Claudia Avanu – 99,5% și Maria Mihălcioiu – 0,5%.

Firma are ca domeniu de activitate principal „fabricarea de articole confecţionate din textile (cu excepţia îmbrăcămintei şi lenjeriei de corp)”, dar și activități secundare precum lucrări de instalaţii electrice sau activități de inginerie și consultanță tehnică.

O simplă căutare pe internet după termenii „Casa Prim Pucioasa Andreea-Claudia Avanu” ne-a condus către o declarație de avere a soțului acesteia – Mihail Cristian Avanu, care din noiembrie 2020 este administrator public al județului Dâmbovița. În declarația de interese a lui Mihail Cristian Avanu se menționează că acesta este trezorier al organizației PSD Dâmbovița.

Am reușit să luăm legătura cu Mihail Cristian Avanu, care ne-a comunicat că soția sa ne va transmite un punct de vedere legat de sursa datelor oamenilor. Imediat ce vom avea răspunsul, îl vom publica.

Sursa foto: Smileus / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro