Sari direct la conținut

Protest inedit la Paris: francezii amenință că își vor face nevoile în Sena

HotNews.ro
Locuitorii din Paris, supărați că autoritățile locale cheltuie prea mulți bani pentru curățarea Senei, în contextul Jocurilor Olimpice, au amenințat că își vor face nevoile duminică în fluviul care traversează capitala franceză în semn de protest.
Un grup se pregătește să intre în râul Sena pentru a înota, în Ile-Saint-Denis, la nord de Paris, pe 1 mai 2024. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia
Un grup se pregătește să intre în râul Sena pentru a înota, în Ile-Saint-Denis, la nord de Paris, pe 1 mai 2024. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, ar fi trebuit să înoate duminică în Sena pentru a dovedi că apa este suficient de curată pentru sportivii olimpici, însă a amânat acțiunea până după alegerile legislative din iulie, notează Sky News.

Președintele Emmanuel Macron a promis, de asemenea, că va înota în Sena înainte de JO 2024, dar nu a spus când.

Acțiunea de protest a parizienilor, denumită #JeChieDansLaSeineLe23Juin ( „Mă c*c în Sena pe 23 iunie”), urmărește să atragă atenția asupra cheltuielilor semnificative alocate pentru curățarea fluviului Sena.

Organizatorii subliniază că intenția nu este de a polua apa curgătoare, ci de a genera o dezbatere publică constructivă cu privire la prioritățile financiare ale autorităților.

Ei speră ca această acțiune să stimuleze o alocare mai echitabilă a resurselor, cu accent pe proiecte care au un impact direct asupra calității vieții locuitorilor.

Pentru protest a fost creat și un site cu sloganul: „Ei ne-au băgat în r***t, este rândul lor să se bage în ra***ul nostru”.

Programatorul din spatele site-ului a declarat sub protecția anonimatului pentru ziarul Actu Paris de ce sunt oamenii furioși.

„Problema este că toate resursele care au fost investite nu au fost pentru a rezolva toate problemele sociale pe care le avem în acest moment”, a spus el.

„Avem sentimentul că am fost abandonați. Vedem care au fost prioritățile lor”, a adăugat programatorul.

Peste 1,4 miliarde de euro au fost cheltuite pentru a încerca să facă apa suficient de sigură pentru a înota în ea, evenimente de triatlon și de înot în ape deschise fiind programate să aibă loc în Sena.

Un raport publicat vineri, cu cinci săptămâni înaninte de primul eveniment de triatlon, a arătat că apa este încă prea murdară pentru înot.

Prefectul regiunii pariziene, Marc Guillaume, a declarat că eșantioanele de apă prezentau niveluri ridicate de două tipuri de bacterii, inclusiv E.coli, și nu îndeplineau standardele stabilite pentru Jocuri Olimpice programate să înceapă la 26 iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro