Sari direct la conținut

Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan / Reacția SUA

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vladimir Putin a acuzat luni Ucraina și pe aliații săi occidentali că au instigat la luarea cu asalt, duminică, a unui aeroport din Daghestan (republică rusească predominant musulmană), unde sute de manifestanți „căutau israelieni” după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv. Putin a cerut serviciilor de securitate rusești să ia „măsuri ferme” ca represalii, relatează AFP.

„Evenimentele survenite seara trecută la Mahacikala au fost provocate, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, în special din Ucraina, de către agenți ai serviciilor speciale occidentale”, a susținut președintele rus în cadrul unei reuniuni guvernamentale consacrate incidentului.

Ucrainenii, „sub mistria șefilor lor occidentali, încearcă să provoace pogromuri în Rusia”, a acuzat el.

Putin a arătat de asemenea cu degetul spre rolul Statelor Unite, țară rivală Rusiei și susținătoare fermă a Kievului în conflictul împotriva Moscovei.

„Fără reușite pe câmpul de luptă, (Statele Unite) vor să ne divizeze, în ceea ce privește Rusia, din interior, să ne slăbească și să semene confuzie”, a mai acuzat Putin la televiziunea rusă.

„Vreau să atrag atenția liderilor tuturor regiunilor, șefilor forțelor de ordine și serviciilor speciale asupra necesității de a lua măsuri ferme, oportune și clare pentru a proteja ordinea constituțională rusă”, a cerut el, fără a preciza la ce fel de măsuri se referă.

Liderul de la Kremlin a organizat luni o reuniune cu oficialii de rang înalt de la Moscova pentru a discuta despre „tentativele occidentale” de a „diviza” societatea rusă.

Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, după ce a fost întrebat de jurnaliști despre incidentul de duminică seară, când sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala din regiunea Daghestan a Rusiei, după anunţarea aterizării unui avion provenind din Israel.

Aflat în zona Caucazului, Daghestanul este una dintre provinciile Rusiei care au o populație majoritar musulmană, precum Cecenia cu care se învecinează.

„ Președintele Putin plănuiește să organizeze o mare întâlnire reprezentativă astăzi în jurul orei (locale) 19:00 și să discute încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă. Va avea loc o conversație detaliată”, a declarat luni Dmitri Peskov.

El a precizat că Putin va participa în persoană la reuniunea care va avea loc în spatele ușilor închise.

Kremlinul: Incidentul din Daghestan, provocat de „ingerințe externe”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin nu a dorit să comenteze măsurile care ar putea fi luate împotriva participanților la evenimentele de la Mahacikala, survenite în contextul deteriorării relațiilor între Rusia și Israel.

Potrivit ultimelor informații prezentate de autoritățile ruse, peste 20 de persoane au fost rănite în urma incidentelor, inclusiv polițiști, iar 60 de persoane au fost reținute. Autoritățile și liderii religioși din Daghestan au condamnat incidentul, legându-l de o „provocare”.

Dmitri Peskov a vorbit și el luni despre o „influență externă” în ceea ce privește incidentul.

„Este binecunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Mahacikala sunt rezultatul unor ingerințe externe, inclusiv a unor informații de influențare”, a spus el, adăugând că actori „rău intenționați” au folosit imagini cu suferințele palestinienilor din Fâșia Gaza pentru a agita spiritele în Daghestan. El nu a precizat pe cine suspectează Kremlinul de orchestrarea incidentului.

La scurt timp însă, diplomaţia rusă a acuzat Ucraina că a jucat un „rol-cheie” în tulburările anti-Israel care au izbucnit pe aeroportul din Daghestan. Aceste tulburări au fost „rezultatul unei provocări planificate şi conduse din exterior” în care Kievul a jucat un rol „cheie şi direct”, a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Washingtonul califică drept „absurde” acuzațiile Moscovei

Statele Unite au calificat drept „absurde” acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi jucat un „rol-cheie” în revoltele anti-israeliene care au avut loc duminică pe aeroportul din Daghestan, republică rusească predominant musulmană din Caucaz.

„Am văzut comentariile lor care dau vina pe Ucraina și sunt absurde (…) Credem că ar trebui să îi tragă la răspundere în schimb pe cei responsabili”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

„Cerem autorităților ruse să condamne public aceste demonstrații violente și să asigure siguranța israelienilor și evreilor din Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro