Sari direct la conținut

Putin îl înlocuiește pe Serghei Șoigu de la Ministerul Apărării / Cine este Andrei Belousov, omul care va prelua portofoliul Apărării

HotNews.ro
Serghei Șoigu și Vladimir Putin, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia
Serghei Șoigu și Vladimir Putin, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit duminică pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării cu Andrei Belousov, relatează Reuters. Şoigu a fost numit, în schimb, secretar al Consiliului de Securitate rus, funcţie în care îl înlocuieşte pe influentul Nikolai Patruşev, fost director al FSB.

Președintele rus a propus duminică un nou ministru al Apărării, numindu-l pe civilul Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru specializat în economie. Putin dorește ca Serghei Șoigu, ministrul apărării din 2012 și un vechi aliat al liderului de la Kremlin, să devină secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l Nikolai Patrușev.

„Consiliul Federației a primit candidații propuși de președintele rus Vladimir Putin pentru funcțiile de șefi ai mai multor ministere și departamente federale pentru consultări, au fost propuși: <…> pentru postul de ministru al Apărării – Andrei Removici Belousov. ”, arată comunicatul citat de Ria.

Belousov a fost anterior prim-viceprim-ministru în guvernul lui Mihail Mișustin.

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, își va menține postul, la fel și Serghei Lavrov, ministrul de externe, a spus Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Serghei Șoigu, în calitate de secretar al Consiliului de Securitate, va fi simultan șef adjunct în comisia pentru complexul militar-industrial. În plus, va supraveghea activitățile Serviciului Federal de Cooperare Militaro-Tehnică. Potrivit secretarului de presă al președintelui, Șoigu va continua să lucreze în zona pe care o cunoaște. Cât despre Patrușev, Kremlinul va anunța noua sa poziție mai târziu.

În noul guvern al lui Mişustin, fiul lui Nikolai Patruşev, Dmitri, care deţinea portofoliul agriculturii, a fost urcat la rangul de vicepremier. Rămâne de văzut ce post i se va rezerva influentului său tată, potrivit News.ro.

„Ministerul Apărării va trebui să fie absolut deschis la inovaţie, la introducerea tuturor ideilor avansate”, a comentat Peskov schimbarea de la acest minister. „Prin urmare, preşedintele a ales candidatura lui Belousov”, a explicat el, în condiţiile în care Belousov este legat profesional de domeniul ştiinţei.

Cine este Andrei Belousov, cel care îl va înlocui pe Serghei Șoigu

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, scrie News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.

Propunerea lui Vladimir Putin ca premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin să preia un nou mandat a fost confirmată de Duma de Stat, iar șeful viitorului guvern a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, inclusiv nume noi, însă, potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Dosarul de corupție din jurul lui Serghei Șoigu

Anunțul vine în contextul în care mai mulți apropiați ai lui Șoigu au fost arestați sau interogați în legătură cu un dosar de corupție

Reamintim că Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat recent pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat că a dat de mită (art. 291 din Codul penal), Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

La începutul lunii mai serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit spunea că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, care este bun prieten cu Şoigu. A lucrat sub conducerea lui Șoigu în Ministerul Situații de Urgență și l-a urmat apoi la biroul guvernatorului regiunii Moscova și apoi, în 2012, la Ministerul Apărării.

În Ministerul Apărării, Țalikov este însărcinat cu propaganda și este este PR-ul personal al lui Șoigu.

Presa internațională a înaintat varianta unor rivalități. Astfel, unii analiști văd dosarul ca pe o încercare de a-l slăbi pe Șoigu. Mai mult, Financial Times a citat o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării care spune că Putin, care are grijă să nu ofere prea multă forță niciunei facțiuni, pare să fi ajuns la concluzia că Kremlinul trebuie să contrabalanseze polul de putere al lui Șoigu și al Ministerului Apărării.

Lavrov își menține funcția / Ce propuneri a mai făcut Putin în funcții cheie

Şeful Statului Major General, generalul Valeri Gerasimov, care supervizează personal războiul din Ucraina, rămâne în funcţie, a declarat Kremlinul.

La fel, şi şefii spionajului rus, au fost păstraţi în funcţie. Directorul FSB (serviciul federal de securitate) rămâne Aleksandr Bortnikov, în timp ce la conducerea spionajului extern (SVR) este menţinut Serghei Narîşkin, notează News.ro.

Alte posturi-cheie şi ocupanţii lor sunt:

  • – Şeful Gărzii Naţionale a Rusiei – Viktor Zolotov
  • – Serviciul Federal al Gărzilor (FCO) – Dmitri Kocinev
  • – Ministrul de externe – Serghei Lavrov
  • – Ministrul de interne – Vladimir Kolokolţev
  • – Prim-vicepremier – Denis Manturov
  • – Vicepremierul care supervizează energia şi economia – Aleksandr Novak
  • – Viceprim-ministrul care se ocupă de agricultură şi ecologie – Dmitri Patruşev
  • – Viceprim-ministrul care supraveghează transporturile – Vitali Saveliev
  • – Ministrul agriculturii – Oksana Lut (a fost Dmitri Patruşev)
  • – Ministrul de finanţe – Anton Siluanov
  • – Ministrul economiei – Maksim Reşetnikov
  • – Ministrul energiei – Serghei Ţivilev (a fost Nikolai Şulghinov)
  • – Ministrul comerţului şi industriei – Anton Alihanov (a fost Denis Manturov).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro