Sari direct la conținut

Putin susţine că Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

În scurte remarci despre conflictul din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat luni, după întâlnirea de la Soci cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, că Rusia nu refuză să negocieze modul în care se poate pune capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.

„Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile şi nici acum nu refuzăm”, a declarat Putin la conferinţa de presă comună cu liderul turc.

El a menţionat că Recep Tayyip Erdogan a ridicat subiectul negocierilor pentru încheierea conflictului în timpul întâlnirii de circa trei ore pe care au avut-o.

„După cum ştim, prin medierea preşedintelui Turciei, s-a ajuns la un acord, au fost convenite proiecte de documente între delegaţiile rusă şi ucraineană, dar apoi Ucraina le-a trimis la… la fier vechi! Nimeni nu se mai întoarce la asta. Auzim despre unele iniţiative noi, dar acest lucru nu este ceva ce a fost discutat vreodată cu noi. Prin urmare, nu acceptăm nimic nou. În ceea ce priveşte ofertele de mediere, nu le-am refuzat niciodată. De asemenea, îi suntem recunoscători preşedintelui Turciei pentru eforturile sale în această direcţie”, a declarat Vladimir Putin.

În iunie, la un summit cu lideri africani veniţi la Moscova să vorbească despre pace, Vladimir Putin le prezentase proiectul parafat al unui tratat cu Ucraina, care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, aruncându-l la „coşul de gunoi al istoriei”, după cum a spus atunci Putin, citat de TASS. Fără îndoială, liderul rus s-a referit acum la acel document.

Primele discuţii între Rusia şi Ucraina, după declanşarea invaziei ruse, au avut loc la începutul lunii martie 2022 în Belarus, dar nu au avut rezultate tangibile.

Potrivit TASS, la 29 martie 2022 a avut loc o nouă rundă de discuţii la Istanbul, la finalul căreia şeful delegaţiei ruse, consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski, a declarat că pentru prima dată, Moscova a primit de la Kiev principiile unui posibil viitor acord aşternute pe hârtie, care ar fi conţinut, printre altele, obligaţii privind statutul de neutralitate şi nealiniere al Ucrainei şi refuzul acesteia de a amplasa pe teritoriul său arme şi militari străini, inclusiv arme nucleare. Trupele ruseşti din Kiev au fost retrase tocmai din dorinţa de a aplica acest acord, susţine Moscova.

Dar, de atunci, discuţiile de soluţionare a conflictului au fost complet îngheţate şi, potrivit liderului rus, Kievul a renunţat la acordurile încheiate la Istanbul.

Urmărește ultimele evoluții din a 558-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro