Sari direct la conținut

Rafila: România, una dintre cele mai rapide creșteri a cazurilor COVID din Europa / Ce spune despre noi restricții în valul 5

HotNews.ro
Testare coronavirus, Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Testare coronavirus, Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

România are una dintre cele mai rapide creșteri din Europa a cazurilor de COVID-19, însă nu sunt preconizate noi restricţii în valul 5 al pandemiei, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El afirmă că, totuși, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă cu capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienţi, „pot fi luate şi alte măsuri”.

  • „În mod evident, ne aflăm pe un val de creștere rapidă, am spus și zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment din punct de vedere al ratei de reproducere a infecției.
  • Avem un salt săptămânal de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam 6.000 (de cazuri), acum sunt aproape 9000. (…)
  • A fost creștere și în valul 4, pentru mai multe săptămâni. Problema este în momentul de față când se va opri această creștere”, a declarat Alexandru Rafila, marți, la Constanța.

El a mai spus că specialiştii estimează că România va avea un milion de cazuri noi de COVID în valul 5 al pandemiei și rămâne de văzut dacă este „o estimare optimistă sau poate să fie depăşită de realitate”.

Răspunzând unei întrebări, ministrul Sănătății a afirmat că la acest moment nu sunt preconizate şi alte restricții pentru valul 5 al pandemiei:

  • “În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona.
  • Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României”.

Alte 8.861 de cazuri de COVID-19 au fost raportate marți în România, dublu față de ziua anterioară și cel mai mare bilanț după data de 4 noiembrie 2021, potrivit datelor finale transmise marți de autorități.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2. Până în 9 ianuarie, în țara noastră au fost confirmate, în București și în 30 de județe, 295 de cazuri COVID-19 cu varianta Omicron, iar puțin peste 28% dintre acestea au avut istoric de călătorie în statele afectate puternic de această tulpină. 65% dintre pacienți erau vaccinați anti-COVID.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro