Sari direct la conținut

Raid israelian în Jenin: Un soldat ucis și 16 răniți într-un atac al Jihadului Islamic

HotNews.ro
Jihadul Islamic palestinian a revendicat joi exploziile din timpul unei incursiuni israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, care au ucis un soldat israelian și au rănit alte 16 persoane, potrivit unui oficial militar, citat de AFP.
Soldații israelieni își iau pozițiile în urma unei incursiuni israeliene în Jenin- 14 decembrie 2023, Foto: Nasser Ishtayeh / Zuma Press / Profimedia
Soldații israelieni își iau pozițiile în urma unei incursiuni israeliene în Jenin- 14 decembrie 2023, Foto: Nasser Ishtayeh / Zuma Press / Profimedia

Căpitanul Alon Sacgiu, în vârstă de 22 de ani, „a căzut în timpul unei operațiuni în sectorul Jenin”, a precizat armata israeliană într-un comunicat, adăugând că un alt militar a fost grav rănit.

Potrivit unui oficial militar care a vorbit sub rezerva anonimatului, alți 15 au fost răniți mai ușor.

„Soldații au fost răniți în urma detonării unui dispozitiv exploziv”, a declarat sursa, fără a oferi alte detalii.

„Luptătorii noștri eroici din batalionul Jenin au reușit să arunce în aer două vehicule militare (israeliene)”, a declarat aripa armată a Jihadului Islamic, Brigăzile Al Quds, într-un comunicat, afirmând că au activat șase dispozitive explozive.

În timpul raidului, Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că a tratat un tânăr palestinian care a fost „împușcat în față și transferat la spital”.

Agenția de presă oficială palestiniană Wafa a declarat că acesta a fost rănit de focurile de armă israeliene și a relatat că armata israeliană „a făcut o incursiune în Jenin cu puțin timp înainte de miezul nopții și a rămas desfășurată până în zorii zilei de joi în oraș și în jurul taberei de refugiați, cu zeci de lunetiști pe acoperișurile clădirilor comerciale și ale caselor, pe fondul ciocnirilor violente și al zgomotului exploziilor”.

Brigăzile Al Quds au precizat în declarația lor că ciocnirile nocturne din orașul palestinian, unde raidurile și violențele israeliene sunt frecvente, au durat opt ore.

„Nu vom părăsi câmpul de luptă și nu vom înceta să luptăm până când ocupația (Israelului, n.r.) nu va fi înfrântă”, au spus ei.

De la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat de atacul Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, violențele s-au intensificat în Cisiordania.

Potrivit autorităților palestiniene, 553 de palestinieni au fost uciși de armată sau de coloniști israelieni din 7 octombrie în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Cel puțin 15 israelieni au fost uciși în atacuri, inclusiv soldați, în același teritoriu, în aceeași perioadă, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

INTERVIURILE HotNews.ro