Rămâne cum am stabilit: economia a crescut cu 0,9% anul trecut. Ce a tras-o în jos și care au fost motoarele

La creşterea PIB, în anul 2024 faţă de anul 2023, au avut contribuţii pozitive comerțul (+0,4%, cu o pondere de 20,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,1%), administrația publică și apărarea; învățământul; sănătatea (+0,1%, cu o pondere de 12,8% la formarea PIB) și activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,2%, cu o pondere de 3,1% la formarea PIB), a transmis vineri Statistica.
În schimb, agricultura, construcțiile și tranzacțiile imobiliare au avut contribuții negative la modificarea PIB.
Un impact neutru au avut industria, informațiile și comunicațiile, intermedierile financiare și asigurările precum și activitățile profesionale, științifice și tehnice și activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, în anul 2024 faţă de anul 2023, creşterea s-a datorat, în principal: consumului populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,9% contribuind cu +3,6% la creşterea PIB;
Cheltuielile pentru consumul final individual al administraţiilor publice s-a redus cu 3,0% contribuind cu -0,2% la modificarea PIB;
Investițiile s-au redus în volum cu 1,7% contribuind cu -0,4% la modificarea PIB, mai arată INS, care mai precizează în final și că un impact negativ asupra creșterii PIB a fost înregistrat de exportul net (-2,9%), consecință a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 3,6% corelată cu o creștere pronunțată a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,4%).
Pentru 2025 așteptările nu sunt mai optimiste, PIB-ul urmând să crească tot cu circa 1%, după cum spunea vicepreședintele CFA România, Alexandra Smedoiu.
„Estimarea noastră pentru anul 2025 este că economia României se va târî spre un 1% probabil. Partea bună este că ar trebui să fim feriți de recesiune. Bineînțeles, 1% nu înseamnă o mare creștere, ceea ce înseamnă că toate planurile de acoperire a deficitului sunt destul de inconsistente. Ar trebui să avem în vedere că la o creștere de 1%, e foarte greu să crezi că mediul de afaceri va aduce mult mai multe impozite și taxe la bugetul de stat dacă nu apar noi impozite și majorări de taxe, ceea ce noi ne așteptăm”, a explicat Alexandra Smedoiu.
În opinia ei, 2025 va fi un an complicat, în care ne va fi greu să producem creștere economică. „Un an în care ne vom mai lupta cu inflația. Cred că inflația va fi în afara țintei BNR, probabil spre 4-5%, ceea ce ne va da de furcă inclusiv pe costul de finanțare atât al Statului, cât și al companiilor”, spune expertul.