Rata sinuciderilor a crescut în Japonia în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de Covid
Rata sinuciderilor din Japonia au crescut în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, în special în rândul femeilor şi al copiilor, deşi scăzuse pe durata primului val, când guvernul de la Tokyo a oferit populaţiei nipone o serie de subvenţii generoase, informează Reuters.
În perioada iulie-octombrie 2020, rata sinuciderilor a crescut cu 16% în Japonia în raport cu aceeaşi perioadă din 2019, inversând tendinţa de scădere cu 14% înregistrată în intervalul februarie-iunie 2020, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Hong Kong şi de la Institutul Metropolitan de Gerontologie din Tokyo.
„Spre deosebire de circumstanţele economice din timpuri obişnuite, această pandemie a afectat într-un mod disproporţionat sănătatea psihologică a copiilor, adolescenţilor şi femeilor (în special casnice)”, au precizat autorii studiului, publicat vineri în revista Nature Human Behaviour.
Scăderea ratei sinuciderilor în prima parte a anului 2020 s-a datorat unor factori diverşi, precum subvenţiile guvernamentale, reducerea programului de lucru şi închiderea şcolilor, potrivit acestei cercetări.
Însă acea tendinţă a fost inversată – rata sinuciderilor a crescut cu 37% în rândul femeilor, o creştere de aproximativ cinci ori mai mare decât cea înregistrată la bărbaţi -, în contextul în care prelungirea pandemiei a afectat industriile cu forţă de muncă predominant feminină, crescând presiunea cu care se confruntă mamele care lucrează, în timp ce violenţele domestice au crescut.
Studiul, bazat pe date obţinute de Ministerul Sănătăţii între noiembrie 2016 şi octombrie 2020, a evidenţiat şi creşterea cu 49% a ratei sinuciderilor în rândul copiilor pe durata celui de-al doilea val al pandemiei, ce a corespuns cu perioada de după închiderea şcolilor la nivel naţional.
Prim-ministrul Yoshihide Suga a decretat în această lună stare de urgenţă din cauza maladiei COVID-19 în Tokyo şi trei prefecturi limitrofe, încercând să limiteze recrudescenţa pandemiei. Starea de urgenţă a fost extinsă în această săptămână pentru alte şapte prefecturi, inclusiv Osaka şi Kyoto.
Tara Kono, ministrul japonez pentru administraţie şi reglementarea reformelor, a declarat joi pentru Reuters că deşi guvernul de la Tokyo ar putea să aibă în vedere o extindere şi mai amplă a stării de urgenţă, „nu poate totuşi să ucidă economia naţională”.
„Oamenii se tem de COVID-19. Dar în acelaşi timp, mulţi oameni s-au sinucis din cauză că şi-au pierdut locurile de muncă, şi-au pierdut sursele de venit şi nu au mai putut să găsească nicio rază de speranţă. Trebuie să găsim un echilibru între gestionarea pandemiei de COVID-19 şi administrarea economiei”, a precizat ministrul nipon. (Sursa: Agerpres)