Sari direct la conținut

Război în Israel: Avioanele de luptă israeliene au atacat peste 100 de ținte / Discuții cu SUA despre război după ce Netanyahu a promis o „luptă lungă”

HotNews.ro
Bombardamente israeliene în Gaza, Foto: Ariel Schalit / AP / Profimedia
Bombardamente israeliene în Gaza, Foto: Ariel Schalit / AP / Profimedia

Zeci de avioane de luptă israeliene au atacat peste 100 de ţinte în Gaza, au anunţat marţi dimineaţă Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), citate de agenţia DPA, potrivit Agerpres. Între timp, un apropiat al lui Netanyahu ar urma să se întâlnească cu oficiali americani pentru discuţii despre război

Printre acestea s-au aflat puţuri de tunel şi instalaţii militare folosite de organizaţia extremistă palestiniană Hamas, potrivit IDF.

O celulă teroristă la Jabalia care a încercat să amplaseze explozibili lângă un tanc israelian a fost eliminată în timpul nopţii, potrivit IDF, care adaugă că trupele terestre i-au vizat pe luptători înainte ca ei să fie ucişi de un avion de luptă.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a afirmaţiilor.

Luptători Hamas au fost de asemenea ucişi cu o zi înainte în oraşul din sudul Fâşiei Gaza, Khan Younis, a adăugat armata.

Armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile împotriva Hamas după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în timpul unei vizite la trupe în fâşia de coastă blocată, că Israelul va „intensifica luptele în zilele următoare”.

Ofensiva armatei israeliene de a elimina Hamas din Gaza a fost declanşată de cel mai grav masacru din istoria Israelului, comis de terorişti Hamas şi alte grupări la 7 octombrie. În jur de 1.200 de persoane au fost ucise şi aproximativ 240 luate ostatici, dintre care unii ulterior eliberaţi în timpul unui scurt armistiţiu, aminteşte DPA.

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive şi o ofensivă terestră în care au fost ucise până acum peste 20.600 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas în Gaza.

ONU afirmă că nu există nicio încetare a atacurilor aeriene israeliene în Gaza

Atacurile aeriene israeliene din Gaza nu au încetat, a declarat un oficial ONU pentru BBC, după ce a vizitat un spital care se străduieşte să trateze răniţii.

Gemma Connell, de la agenţia umanitară a ONU, OCHA, a declarat pentru BBC că ceea ce a văzut luni la spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza a fost un „carnagiu absolut”.

Multe persoane grav rănite nu au putut fi tratate deoarece spitalul era „absolut supraîncărcat”, a spus ea.

Premierul israelian a promis anterior că va intensifica lupta împotriva Hamas.

Benjamin Netanyahu a declarat că a vizitat Gaza luni dimineaţă şi că campania militară a Israelului în această zonă nu este „nici pe departe încheiată”.

Un apropiat al lui Netanyahu ar urma să se întâlnească cu oficiali americani pentru discuţii despre război

Un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu ar urma să se întâlnească marţi cu oficiali ai administraţiei Biden, potrivit unei surse familiare cu aceste planuri, după ce liderul israelian a promis o „luptă lungă” în războiul din Gaza, relatează CNN.

Ron Dermer, considerat unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Netanyahu, este aşteptat să se întâlnească cu oficiali de la Casa Albă şi de la Departamentul de Stat pentru a discuta despre următoarea fază a războiului din Gaza, a declarat sursa pentru CNN.

Dermer este un membru al cabinetului de război al Israelului care a fost anterior ambasador în Statele Unite. Se aşteaptă ca el să se întâlnească cu consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan, cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu membri ai Congresului, potrivit Axios, care a relatat primul despre aceste întâlniri.

Consiliul Naţional de Securitate a declarat pentru CNN că nu are nicio întâlnire de anunţat „în acest moment”.

Întâlnirile aşteptate au loc în contextul în care Casa Albă a căutat ca Israelul să se îndepărteze de războiul de mare intensitate pe care îl duce de aproape trei luni în Gaza şi care s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii din Ramallah, care îşi extrage datele de la Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.

Săptămâna trecută, Casa Albă a declarat reporterilor că Israelul a asigurat Statele Unite că va trece la operaţiuni de mai mică intensitate, deşi administraţia nu a dorit să stabilească un termen specific pentru această tranziţie. Oficialii americani au declarat anterior pentru CNN că se aşteaptă ca Israelul să îşi schimbe tactica către operaţiuni mai localizate până în ianuarie.

Netanyahu a promis luni că războiul din Gaza este încă o „luptă lungă şi nu este aproape de final”. După cea de-a doua sa vizită în Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, Netanyahu a afirmat într-o declaraţie că Israelul va „aprofunda luptele”.

Cel puțin 70 de morți într-un atac israelian asupra unei tabere de refugiați din centrul Gazei

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat duminică că cel puţin 70 de persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra locuinţelor dintr-o tabără de refugiaţi, informează AFP.

Ministerul, care raportase anterior cel puţin 60 de morţi, a afirmat că lovitura israeliană a distrus cel puţin trei clădiri în tabăra de refugiaţi al-Maghazi din centrul Fâşiei Gaza.

Această evaluare nu a putut fi confirmată imediat dintr-o sursă independentă. Solicitată, armata israeliană a indicat că „verifică” informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, a declarat că atacul a distrus „un bloc de locuinţe” şi că numărul morţilor este „probabil să crească” din cauza numărului mare de familii aflate în acel loc în momentul bombardamentului.

În plus, zece membri ai unei familii au fost ucişi duminică într-un atac israelian asupra unei locuinţe din tabăra Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului Sănătăţii. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro