Sari direct la conținut

Război în Israel: Evacuare masivă a celui mai mare spital din Gaza / Zeci de morți într-un atac asupra taberei de la Jabalia

HotNews.ro
Operațiune militară israeliană în zona spitalului Al-Shifa din Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Operațiune militară israeliană în zona spitalului Al-Shifa din Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Războiul Israel-Hamas a ajuns în ziua 43. Sute de oameni au evacuat sâmbătă Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde peste 2.000 de pacienți, medici și refugiați au fost prinși de războiul dintre Hamas și Israel. Potrivit Medical Aid for Palestinians (MAP)personalul medical a fost forțat să plece cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri ale căror vieți sunt „în pericol iminent”. Atacurile israeliene au continuat în Gaza, două dintre ele făcând 80 de morți în tabăra de refugiați de la Jabalia, potrivit autorităților palestiniene.

08:08Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 43-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

Cele mai importante informații ale zilei:

  • Președintele american Joe Biden a cerut pentru prima dată comunității internaționale să ajute la gestionarea securității Gaza pentru o perioadă interimară după război.
  • Sute de oameni au evacuat sâmbătă Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde peste 2.000 de pacienți, medici și refugiați au fost prinși de războiul dintre Hamas și Israel. Potrivit Medical Aid for Palestinians (MAP)personalul medical a fost forțat să plece cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri ale căror vieți sunt „în pericol iminent”.
  • Peste 80 de persoane au fost ucise sâmbătă în urma atacurilor israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza. Șeful Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a declarat că a primit imagini și filmări „îngrozitoare” cu zeci de oameni uciși și răniți în atacul asupra unei școli UNRWA din tabăra de refugiați de la Jabalia.
  • Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că numărul morților în Fâșie a ajuns la 12.300 de când au început ostilitățile pe 7 octombrie. Guvernul Hamas susține că printre morți se numără peste 5.000 de copii și 3.300 de femei. Alte 30.000 de persoane au fost rănite.
  • Turcia va depune eforturi pentru a reconstrui infrastructura, spitalele și școlile distruse în Gaza dacă acolo se va ajunge la încetarea focului, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdogan.
  • Israelul le-a spus palestinienilor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza să plece de acolo. Acest lucru ar putea forța sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra orașului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraș cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară deja gravă.

22:14Președintele american Joe Biden cere pentru prima dată comunității internaționale să ajute la gestionarea securității Gaza pentru o perioadă interimară după război.

„Comunitatea internațională trebuie să angajeze resurse pentru a sprijini oamenii din Gaza imediat după această criză, inclusiv măsuri provizorii de securitate”, scrie Biden într-un articol de opinie de la Washington Post.

21:01 Personalul medical de la spitalul Al-Shifa din Gaza a fost forțat să părăsească cel mai mare spital din Fâșie pe jos, cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri, potrivit Medical Aid for Palestinians (MAP).

„Printre cei care urmează să fie evacuați se numără și bebelușii prematuri supraviețuitori care au fost scoși forțat din incubatoare din cauza refuzului Israelului de a folosi combustibilul pentru generatoare. Ultimele informații primite de MAP au indicat că patru au murit și 35 au rămas în viață. Viețile lor sunt în pericol iminent”, se arată într-o postare a MAP.

20:49Iată câteva imagini care vin pe agențiile de știri după atacul din tabăra de la Jabalia, în urma căruia au murit 50 de civili, potrivit autorităților palestiniene.

Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

20:34 Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat, într-o conferință în Bahrain, că „Hamas nu mai poate controla Gaza”. Autoritatea Palestiniană „mi-a spus că este dispusă și pregătită să-și asume această responsabilitate” cu ajutorul comunității internaționale, a spus Borrell. El a adăugat că și țările arabe ar trebui să joace un rol în orice configurație viitoare, atât politică, cât și economică, pentru Gaza.

19:50Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că numărul morților în Fâșie a ajuns la 12.300 de când au început ostilitățile pe 7 octombrie. Guvernul Hamas susține că printre morți se numără peste 5.000 de copii și 3.300 de femei. Alte 30.000 de persoane au fost rănite.

19:45Familiile ostaticilor israelieni și mii de susținători ai acestora au sosit sâmbătă la Ierusalim, la sfârșitul unui marș de cinci zile pentru a se confrunta cu guvernul cu privire la situația celor luați captivi de Hamas în Gaza. Se estimează că 20.000 de manifestanți, inclusiv cei care s-au alăturat procesiunii de-a lungul autostrăzii principale Tel Aviv-Ierusalim, vor să facă presiuni asupra guvernului „să facă tot ce îi stă în putință pentru a aduce ostaticii înapoi”, a spus Noam Alon, 25 de ani, strângând în brațe un fotografia cu iubita lui răpită.

19:22Peste 80 de persoane au fost ucise sâmbătă în urma atacurilor duble israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza .

„Cel puțin 50 de persoane” au fost ucise într-un atac israelian sâmbătă dimineața devreme la școala al-Fakhouri, administrată de agenția ONU pentru refugiați. Aceasta este în tabăra de refugiați Jabalia. Imaginile apărute în mediul online au fost analizate de BBC Verify.

Videoclipul, care are o durată de 1 minut și 40 de secunde, începe în colțul de vest al clădirii școlii și urmărește diverse camere și scări în timp ce camera se deplasează în jos spre parter.

Mulți oameni – inclusiv femei și copii – sunt văzuți cu răni grave sau întinși nemișcați pe podea în diferite părți ale clădirii. Există mai mult de 20 de astfel de victime vizibile în filmare, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt văzute într-o anumită cameră de la parter, care arată, de asemenea, semne de distrugere considerabile.

O altă lovitură israeliană a vizat clădiri separate din tabără și a ucis 32 de persoane din aceeași familie, dintre care 19 copii, potrivit oficialilor palestinieni.

18:22Încercarea de a muta mulți pacienți de la spitalul al-Shifa ar fi „foarte problematică”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății. Margaret Harris a declarat la BBC că mulți dintre pacienții din spital erau „atât de grav bolnavi, atât de răniți sau copii atât de mici” încât nu puteau fi evacuați pe jos. Ea a continuat spunând că medicii din al-Shifa știau că mutarea pacienților nu va fi posibilă „cu excepția cazului în care cineva oferă o ambulanță de terapie intensivă”.

Armata israeliană își extinde operațiunile

17:38Armata israeliană anunță că trupele Comandamentului de Sud „continuă să-și extindă activitățile operaționale în cartiere suplimentare” și lucrează pentru „țintirea teroriștilor și lovirea infrastructurii Hamas”. Divizia 36 operează împotriva batalionului Zeitoun al Hamas din cartierul Gaza City.

17:12Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Fâşia Gaza a declarat AFP că cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra şcolii Al-Fakhoura, administrată de ONU. Armata israeliană spune că analizează incidentul.

Șeful Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a declarat că a primit imagini și filmări „îngrozitoare” cu zeci de oameni uciși și răniți într-un atac asupra școlii. „Aceste atacuri nu pot deveni banale, trebuie să înceteze. O încetare a focului din rațiuni umanitare nu mai poate aștepta”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, pe platforma de socializare X.

16:11 Cancelarul german Olaf Scholz a criticat sâmbătă politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată şi a repetat apelurile pentru o soluţie cu două state pentru Israel şi palestinieni, transmite Reuters. „Nu vrem noi aşezări în Cisiordania, nicio violenţă din partea coloniştilor împotriva palestinienilor din Cisiordania”, a spus Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, din landul Brandenburg. Cel mai bun rezultat pentru israelieni şi palestinieni rămâne soluţia celor două state, a spus el. „Dacă unii din politica israeliană se îndepărtează de asta, nu îi vom sprijini”, a mai spus Scholz.

15:42 Ministerul Sănătății din Hamas a susținut sâmbătă că 32 de membri ai aceleiași familii, dintre care 19 copii, au murit în urma unui atac israelian asupra casei lor dintr-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza.

Ministerul a publicat o listă cu numele celor 32 de membri ai familiei Abu Habal uciși în atacul de sâmbătă din tabăra de refugiați Jabalia.

Anterior, ministerul Hamas afirmase că o altă lovitură asupra aceleiași tabere a ucis cel puțin 50 de persoane la o școală a ONU care găzduiește persoane strămutate. (AFP)

Erdogan vrea să știe dacă Israelul are arme nucleare

15:31 Președintele Tayyp Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia solicită inspecții care să verifice dacă există arme nucleare în Israel, ca să nu mai existe niciun dubiu în acest sens.”Armele nucleare ale Israelului trebuie să fie inspectate dincolo de orice îndoială înainte de a fi prea târziu. Noi, Turcia, facem acest apel. Fac apel la întreaga opinie publică mondială să nu treacă cu vederea asta”, a spus el.

15:05 Liderii celor 21 de state membre ale Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care include Rusia, China şi Statele Unite, şi-au încheiat vineri summitul de la San Francisco cu o declaraţie comună care nici măcar nu face referire la războaiele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, remarcă EFE.

Textul final agreat diferă de comunicatul dat publicităţii la summitul de anul trecut de la Bangkok, unde „majoritatea” membrilor APEC a condamnat „agresiunea” rusă în Ucraina şi a menţionat efectele acesteia asupra economiei mondiale.

Separat, Statele Unite au publicat un comunicat cu menţiuni despre Ucraina şi războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, explicând că unii lideri s-au opus includerii acestui limbaj în declaraţia comună, aşa că Washingtonul a decis să-şi folosească prerogativa de preşedinte al summitului pentru a-şi emite propriul comunicat. (Agerpres)

Noi schimburi de tiruri cu Hezbollah la granița cu Libanul

14:44Forțele de Apărare Israelului publică imagini cu unitatea de elită Duvdevan care operează în Fâșia Gaza. Armata susține că acestea au găsit arme și echipamente militare Hamas în timpul unui raid la un liceu din Gaza.

14:41 Hezbollahul și Israelul s-au atacat reciproc sâmbătă cu rachete în zonele din apropierea graniței israeliano-libaneze, au anunțat oficiali de ambele părți.

Gruparea Hezbollah susținută de Iran a afirmat că a doborât o dronă israeliană în apropierea graniței în primele ore ale zilei de sâmbătă. Armata israeliană a spus însă că a interceptat o rachetă trasă spre o dronă israeliană.

Oficialii libanezi au declarat că un atac aerian israelian a lovit o clădire dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Nabatieh, una dintre cele mai profunde lovituri israeliene din interiorul teritoriului libanez de la începutul luptelor.

14:03 Un important consilier de politică externă al președintelui Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, a declarat sâmbătă că declarațiile premierului Netanyahu privind o prezență pe termen lung în Gaza sunt îngrijorătoare.

„Auzim acum de la premierul israelian și chiar de la președintele israelian despre un fel de legătură israeliană pe termen mai lung cu Gaza. Aceste afirmații sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat Anwar Gargash la summitul IISS Manama Security din Bahrain.

Iordania nu crede că Israel poate anihila Hamas

13:56 Noi declarații de la ministrul iordanian de externe, care și-a exprimat îndoiala că Israelul ar putea să-și atingă obiectivul de a anihila Hamas prin bombardamentele intense și invazia din Fâșia Gaza, dominată de mult timp de mișcarea islamistă palestiniană.

„Israelul spune că vrea să anihileze Hamas. Sunt o mulțime de militari aici, dar nu înțeleg cum poate fi realizat acest obiectiv”, a declarat Ayman Safadi la conferința anuală de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.

13:27Armata Israelului susține că pauzele umanitare din nordul Fâșiei Gaza vor continua sâmbătă pentru a permite palestinienilor să plece spre sud. Potrivit oficialilor israelieni, drumul Salah a-Din va fi deschis pentru circulație spre sud până la ora 16:00. „Vă îndemnăm să evacuați urgent, deoarece este periculos să rămâneți acolo”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, într-un apel către locuitorii care au rămas în orașul Gaza.

11:47 Ministrul de externe iordanian, Ayman Safadi, a avertizat sâmbătă că regatul haşemit va face „tot ce este nevoie pentru a stopa” strămutarea palestinienilor, în contextul războiului în desfăşurare dintre Israel şi Hamas în Gaza, transmite Reuters.

„Nu vom permite niciodată să se întâmple acest lucru, (căci) în afara faptului că este o crimă de război, ar fi o ameninţare directă la adresa securităţii noastre naţionale. Vom face tot ce este nevoie pentru a opri” acest lucru, a declarat Safadi în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

Sute de persoane au părăsit spitalul Al-Shifa

11:35 Corespondentul AFP în zonă transmite că sute de oameni au evacuat sâmbătă Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde peste 2.000 de pacienți, medici și refugiați au fost prinși de războiul dintre Hamas și Israel. Aceștia au părăsit spitalul pe jos, însă oficialii medicali au subliniat că 120 de pacienți au rămas, printre aceștia numărându-se și bebeluși prematuri. Coloanele de oameni, personal medical și pacienți, unii răniți și foarte slabi, s-au îndreptat spre șoseaua Salaheddine, care duce spre sudul Gazei unde armata israeliană ordonă populației să se refugieze.

11:11Armata israeliană neagă că a cerut ca Spitalul Shifa din orașul Gaza să fie evacuat în decurs de o oră, susținând că a răspuns doar solicitărilor directorului centrului medical, care a cerut o cale de ieșire sigură pentru cei care doresc să plece.

„În această dimineață, IDF a acceptat solicitarea directorului Spitalului Shifa de a permite altor persoane din Gaza care se aflau în spital și ar dori să evacueze, să facă acest lucru pe calea sigură”, a spus armata într-un comunicat. „În niciun moment IDF nu a ordonat evacuarea pacienților sau a echipelor medicale și, de fapt, a propus ca orice cerere de evacuare medicală să fie facilitată de către IDF”, se mai arată în comunicatul armatei, citat de Times Of Israel.

10:35Armata israeliană (IDF) a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în complexul spitalicesc Al-Shifa, situat în nordul Fâşiei Gaza, să evacueze spitalul, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul grupării islamiste palestiniene Hamas, transmit agenţiile internaţionale de presă. „Armata de ocupaţie dă medicilor, pacienţilor şi strămutaţilor posibilitatea de a evacua spitalul Al Shifa din Gaza într-o oră”, a transmis ministerul, fără a oferi alte detalii. Şeful Departamentului de Ortopedie, Adnan al Bursh, citat de minister, a dat asigurări că ordinul a creat „o stare gravă de panică şi frică” în interiorul centrului spitalicesc şi a subliniat că medicii nu vor părăsi spitalul fără pacienţii lor.

Spitalul Shifa – cel mai mare din Gaza – a devenit punctul central al războiului Israel-Hamas, intrând acum în a șaptea săptămână după atacul devastator din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Israelul spune că organizația teroristă Hamas operează un centru de comandă și un labirint de tuneluri sub spital.

09:39 Numai Autoritatea Palestiniană poate conduce Gaza după ce războiul dintre Israel și Hamas se va încheia, a declarat sâmbătă șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Hamas nu mai poate controla Gaza”, a declarat Borrell în cadrul Manama Dialogue, o conferință anuală privind politica externă și de securitate din Bahrain.

„Atunci cine va deține controlul asupra Gaza? Cred că doar o singură organizație ar putea face acest lucru – Autoritatea Palestiniană”, a spus el.

09:28 Un atac aerian israelian în Cisiordania a ucis sâmbătă cinci palestinieni și a rănit alți doi, au declarat cadre medicale, iar armata israeliană a descris ținta drept o ascunzătoare a unor indivizi înarmați care plănuiau atacuri iminente.

Serviciul de ambulanță al Semilunii Roșii palestiniene a descris victimele din atacul nocturn de la Balata, în apropiere de orașul Nablus din nordul Cisiordaniei, drept cinci bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani.

Într-un comunicat, armata israeliană a afirmat că a lovit „un număr de teroriști … și a împiedicat atacuri teroriste împotriva civililor israelieni”. (Reuters)

Palestinienii din Khan Younis, avertizați de Israel că trebuie să plece

08:54 Armata israeliană spune că a găsit lansatoare personale de rachete, muniție pentru mortiere și alte arme într-o grădiniță și o școală din nordul Gaza.

08:49 Israelul le-a spus palestinienilor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza să plece de acolo

„Le cerem oamenilor să se mute. Știu că nu este ușor pentru mulți dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinși în mijlocul schimburilor de focuri”, a declarat vineri Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Acest lucru ar putea forța sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra orașului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraș cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară deja gravă.

00:38Joe Biden și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, au discutat vineri la telefon despre necesitatea „urgentă” ca Hamas să elibereze „fără întârziere” ostaticii capturați în timpul atacului asupra Israelului de la 7 octombrie, a anunțat Casa Albă.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente

  • 5 țări cer Curții Penale Internaționale să investigheze situația din teritoriile palestiniene.
  • SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor grupări de miliții susținute de Iran.
  • Avioanele israeliene au lovit baze Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete ale grupării teroriste.
  • Vicepreședintele Knessetului face apel la incendierea Gaza. Un deputat de extremă dreapta din Likud, care ocupă și funcția de vicepreședinte al Knessetului, face apel la incendierea Gaza.
  • Cel puțin 12.000 de palestinieni au fost uciși, afirmă biroul condus de Hamas. Printre victime se numără 5.000 de copii, a adăugat acesta.
  • Hamas a publicat vineri o înregistrare video în care apare Aryeh Zalmanovici, în vârstă de 86 de ani, unul dintre ostaticii reținuți în Gaza, potrivit Times of Israel.
  • „Uciderea copiilor nu este în Tora”, afirmă Erdogan în Germania. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, în Germania, că „uciderea copiilor nu este în Tora”, referindu-se la civilii uciși în bombardamentele armatei israeliene în Gaza după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie, potrivit AFP.
  • Casa Albă îl acuză pe Elon Musk de „promovare abjectă” a antisemitismului. Miliardarul răspunsese miercuri la o postare în care susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor”, spunând: „Ai spus exact adevărul”.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro