Sari direct la conținut

Război în Israel: Forțele israeliene au lovit puternic Gaza din aer, de pe mare și de pe uscat / Harta care împarte Fâșia Gaza în sute de zone mici „sigure” / Israelul vrea o zonă tampon de securitate după încheierea conflictului / Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului

HotNews.ro
Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza, Foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia
Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza, Foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Luptele continuă sâmbătă în Gaza, după ce discuțiile pentru prelungirea armistițiului care a durat o săptămână și s-a încheiat vineri au eșuat, iar mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităților. Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense din momentul în care armistițiul a expirat, iar pe cer au fost văzute coloane de fum, potrivit reporterilor Reuters.

09:31Noul articol live, cu evenimentele de duminică, este aici

SINTEZA ZILEI DE SÂMBĂTĂ

  • Netanyahu afirmă că Israelul va continua războiul „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”.
  • Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului și a Fâșiei Gaza ca parte a eforturilor de salvare a ostaticilor
  • Netanyahu și-a rechemat negociatorii din Qatar și trimite un semnal clar către Hamas
  • Reportaj Reuters: Palestinienii care sunt bombardați în sudul Fâșiei Gaza spun că nu au unde să se ducă
  • VIDEO Armata israeliană afirmă că puțul unui tunel Hamas a fost descoperit în curtea unei școli din Gaza
  • Israelul va căuta un „pachet de securitate” după încheierea conflictului, afirmă un oficial israelian
  • Aproximativ 70% din cele 15.200 de persoane ucise în Gaza erau femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 56-a, pe HotNews.ro:

23:01100 de camioane cu ajutoareau intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah

Primele camioane care au intrat în Gaza de la reluarea luptelor au trecut sâmbătă prin punctul de trecere Rafah.

Semiluna Roșie palestiniană a declarat că acestea conțineau alimente, apă și medicamente.

22:33 Reportaj Reuters: Palestinienii care sunt bombardați în sudul Fâșiei Gaza spun că nu au unde să se ducă

Sub bombardamentul aerian al Israelului, oamenii care se adăpostesc în sudul Fâșiei Gaza după ce și-au părăsit casele din nord la începutul războiului au declarat sâmbătă că nu mai au unde să se ducă în siguranță, potrivit Reuters.

Orașul Khan Younis este ținta atacurilor aeriene și a tirurilor de artilerie israeliene într-o nouă fază a războiului, după ce luptele au fost reluate vineri, în urma încetării unui armistițiu de o săptămână.

Populația sa a crescut în ultimele săptămâni, deoarece câteva sute de mii de persoane din nordul Fâșiei Gaza au fugit spre sud la îndemnul Israelului.

Netanyahu afirmă că Israelul va continua războiul

21:51Netanyahu afirmă că Israelul va continua războiul „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul va continua războiul împotriva Hamas „până când își va atinge toate obiectivele”, printre care se numără eliberarea ostaticilor israelieni și eliminarea mișcării islamiste palestiniene aflate la putere în Gaza, potrivit AFP.

„Soldații noștri s-au pregătit în timpul zilelor de armistițiu pentru o victorie totală împotriva Hamas”, a declarat Netanyahu la prima sa conferință de presă de la reluarea luptelor, vineri dimineață, după o săptămână de încetare a focului.

21:14Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului și a Fâșiei Gaza ca parte a eforturilor de salvare a ostaticilor, potrivit Sky News.

Ministerul Apărării a precizat că avioanele de supraveghere „nu vor fi înarmate, nu vor avea un rol de luptă și vor fi însărcinate exclusiv cu localizarea ostaticilor”.

„Doar informațiile legate de salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităților relevante responsabile de salvarea ostaticilor”, spune ministerul.

20:53Erdogan respinge apelurile Washingtonului ca Turcia să rupă legăturile cu Hamas

20:16Cântărețul The Weeknd donează 2,5 milioane de dolari pentru efortul umanitar pentru Gaza

Cântărețul The Weeknd a transferat 2,5 milioane de dolari de la organizația sa caritabilă către eforturile de răspuns umanitar ale Programului Alimentar Mondial din Gaza.

Starul, al cărui nume real este Abel Tesfaye, este, de asemenea, ambasador al bunăvoinței. Ca parte a rolului său, el a înființat Fondul umanitar XO în parteneriat cu World Food Program USA.

Fondul a strâns până în prezent 5 milioane de dolari și a trimis deja asistență alimentară de urgență femeilor și copiilor din Etiopia, potrivit Sky News.

Israelul va dori un „pachet de securitate” după încheierea conflictului

19:52VIDEO Armata israeliană afirmă că puțul unui tunel Hamas a fost descoperit în curtea unei școli din Gaza

Armata afirmă că, înainte de încetarea temporară a focului, trupele Brigăzii sale de rezervă 551 au găsit și distrus un puț de tunel Hamas în curtea unei școli din zona Beit Lahiya, în nordul Fâșiei Gaza.

19:21Israelul va căuta un „pachet de securitate” după încheierea conflictului, afirmă un oficial israelian

Israelul va căuta un „o zonă tampon de securitate” cu zone speciale și aranjamente care să împiedice Hamas să se poziționeze la granița sa odată ce războiul se va încheia, a declarat un oficial izraelian, citat de Sky News.

Mark Regev, consilier special al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul nu poate „niciodată” să mai permită Hamas să comită un atac împotriva populației sale.

„Israelul va trebui să aibă o zonă tampon de securitate”, a declarat el reporterilor. În trecut, Israelul a sugerat că ia în considerare o zonă tampon în interiorul Gaza.

18:58 Israelul are un obiectiv militar legitim, afirmă vicepreședintele SUA

În timpul scurtului briefing de la COP, Kamala Harris a declarat că Israelul are un obiectiv militar legitim împotriva Hamas, dar că trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii.

18:13Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat sâmbătă Israelul că obiectivul de „distrugere totală a Hamas” trebuie „clarificat”, deoarece ar putea duce la „zece ani” de război, și a cerut „dublarea eforturilor noastre” pentru încetarea focului, protejarea civililor și intrarea ajutorului umanitar în Gaza, potrivit AFP.

Netanyahu și-a rechemat negociatorii din Qatar și trimite un semnal clar către Hamas

17:55La Paris, o nouă manifestație de susținere a palestinienilor

Mii de persoane care susțin poporul palestinian au ieșit din nou sâmbătă pe străzile Parisului, cerând o „încetare permanentă a focului” în conflictul dintre Israel și Hamas și denunțând „genocidul” palestinienilor, potrivit AFP.

„Suntem cu toții copiii copiilor din Gaza”, au scandat manifestanții, la o zi după ce armata israeliană a reluat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza și după ce a expirat armistițiul cu Hamas, care a permis eliberarea ostaticilor.

17:28Netanyahu și-a rechemat negociatorii din Qatar și trimite un semnal clar către Hamas

Decizia lui Benjamin Netanyahu de a-și chema acasă din Qatar echipa de negociatori Mossad înseamnă că Israelul a luat decizia că organizația Hamas fie nu este interesată de un alt armistițiu, fie nu oferă nimic care să îi convingă pe israelieni că merită să facă concesii, potrivit Sky News.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că negocierile au fost anulate complet.

17:14 Hamas susține că a „ucis sau a rănit” soldați israelieni

Aripa armată a Hamas a afirmat că a „ucis sau rănit” soldați israelieni staționați în nord-vestul Gaza. Brigăzile Al Qassam au declarat că au „întins o ambuscadă” trupelor israeliene în interiorul unei clădiri din zona al Tawam.

Într-o postare pe Telegram, gruparea militantă a afirmat că „i-a vizat cu dispozitive antipersonal, obuze antifortificate și mitraliere grele”.

16:57 Noi ordine de evacuare emise de armata israeliană pentru zonele din sudul Fâșiei Gaza

Forțele de apărare israeliene au emis noi ordine de evacuare pentru zonele din sudul Gaza.

Locuitorilor din Al-Qarara, Khirbet Khuza’a, Abasan, Bani Suhaila și Ma’an li s-a ordonat „să își evacueze imediat casele și să meargă la centrele de adăpost cunoscute din Rafah”.

Patru combatanți pro-iranieni au fost uciși sâmbătă

16:25 Aproximativ 70% din cele 15.200 de persoane ucise în Gaza erau femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că numărul persoanelor ucise în enclavă de la începutul războiului a depășit 15.200.

De asemenea, ministerul a precizat că 70% dintre cei uciși sunt femei și copii, iar peste 40.000 de persoane au fost rănite.

Cifra a fost anunțată sâmbătă de purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al Qidra, care nu a oferit mai multe detalii.

15:44 Patru combatanți pro-iranieni au fost uciși sâmbătă în lovituri israeliene împotriva unor obiective aparținând Hezbollahului libanez din apropiere de capitala siriană Damasc, a spus pentru AFP Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

„Doi combatanți sirieni care acționau pentru Hezbollah și alți doi combatanți străini pro-iranieni au fost uciși în lovituri aeriene israeliene asupra unor situri ale Hezbollah în apropiere de Sayyida Zeinab”, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH, un ONG care dispune de o vastă rețea de surse în Siria.

15:32 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Franța este „foarte îngrijorată” de reluarea violențelor în Gaza și că se îndreaptă spre Qatar pentru a ajuta la „realizarea unui nou armistițiu”.

De asemenea, Macron a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la summitul COP28 privind clima din Dubai, că situația necesită dublarea eforturilor pentru a obține o „încetare durabilă a focului” și eliberarea tuturor ostaticilor. (Reuters)

14:54Aproximativ 193 de palestinieni uciși și 650 răniți în Gaza de la prăbușirea armistițiului – Ministerul Hamas al Sănătății

Ministerul Sănătății din Gaza și-a actualizat cifra privind numărul de persoane ucise de la expirarea armistițiului de o săptămână dintre Hamas și Israel, care a încetat vineri.

Potrivit acestuia, 193 de palestinieni au fost uciși și alți 650 au fost răniți în ultima zi.

Agenți Mossad s-au dus la Doha să discute cu mediatori qatarezi

14:09Arnold Schwarzenegger s-a întâlnit cu rudele unor persoane capturate de Hamas în Israel

Fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, s-a întâlnit vineri cu rudele celor trei persoane capturate de Hamas în Israel şi deţinute în prezent în Gaza, folosindu-şi celebritatea pentru a-i sprijini pe cei ai căror apropiaţi sunt încă daţi dispăruţi în urma atacului din 7 octombrie, conform Reuters.

Schwarzenegger le-a dăruit vizitatorilor săi sculpturi de vulturi din bronz la o companie de producţie video din Santa Monica, la vest de Los Angeles. La rândul lor, aceştia i-au oferit lui Schwarzenegger plăcuţe de identificare „Bring Them Home”.

Declarându-se „un mare prieten al poporului evreu şi al Israelului”, Schwarzenegger a spus că a vrut să amplifice mesajul de a nu-i abandona pe cei rămaşi captivi, citează News.ro.

13:42Oficiali ai serviciilor secrete israeliene la Doha pentru discuții cu mediatorii din Qatar

Oficiali din cadrul Mossad, agenția națională de informații a Israelului, s-au aflat sâmbătă la Doha pentru discuții cu mediatorii din Qatar, a anunțat Reuters.

Discuțiile despre reluarea armistițiului din Gaza s-au axat pe posibila eliberare a unor noi categorii de ostatici israelieni și pe noi parametri de armistițiu.

13:29Primele camioane cu ajutoare care intră în Gaza de la sfârșitul armistițiului

Primele camioane cu ajutoare au intrat în Gaza de la încheierea armistițiului, vineri, a anunțat Semiluna Roșie palestiniană.

Două camioane cu combustibil și 50 de camioane cu ajutoare au trecut prin partea egipteană, îndreptându-se spre Awja pentru inspecție, au adăugat surse egiptene de securitate și din partea Semilunii Roșii, potrivit Reuters.

Un protestatar și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta

12:43REPORTAJ AFP: Într-o morgă din Gaza, baletul morții a reînceput / „Au zis să fugim în Sud… acum fiul meu este mort”

Încearcă să avanseze fără să clipească, încercând în zadar să își stăpânească lacrimile, cu un corp mic înfășurat într-un giulgiu alb între brațe. La picioarele lui, femeile își plâng copiii și, puțin mai departe, bărbații execută rugăciunea morților.

La spitalul Nasser din Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, după o săptămână de armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, morga este din nou supraaglomerată, deoarece focul israelian din aer, de pe mare și de la sol se concentrează acum asupra orașului, potrivit AFP.

12:23Gruparea militantă libaneză Hezbollah a declarat sâmbătă că unul dintre luptătorii săi a fost ucis în sudul țării.

Luptătorul a fost ucis la o zi după prăbușirea armistițiului dintre Israel și Hamas, care a dus la reaprinderea ostilităților la granița dintre Liban și Israel.

Un ONG declarase anterior pentru reuters că doi luptători Hezbollah au fost uciși.

11:52 Protest în fața casei lui Netanyahu

Șase persoane au fost reținute de poliție în timp ce manifestau în fața locuinței premierului Benjamin Netanyahu din orașul de coastă Caesarea, au declarat organizatorii protestului, potrivit Times of Israel.

Manifestanții îi cer lui Netanyahu să demisioneze în urma eșecurilor care au dus la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

O înregistrare video de la fața locului a arătat mai mulți manifestanți stând pe dunele de nisip cu vedere la locuința sa, strigându-l cu un megafon, înainte de a fi confruntați de poliție. Poliția le spune că nu aveau permisiunea de a manifesta la fața locului.

11:12Poliția din orașul american Atlanta a declarat că un protestatar și-a dat foc în fața consulatului israelian.

Persoana se află în stare critică, iar un agent de securitate care a încercat să o oprească a suferit arsuri la încheietura mâinii și la picior, potrivit NBC News, partenerul american al Sky.

Oficialii consulatului israelian au declarat că sunt întristați, adăugând: „Este tragic să vedem ura și incitarea la adresa Israelului exprimate într-un mod atât de oribil. Sfințenia vieții este cea mai mare valoare a noastră”.

Detectivii cred că incidentul a fost un act extrem de protest politic, iar la fața locului a fost găsit un steag palestinian.

Pest 200 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de vineri

10:51Vicepreședintele SUA va face apel la reunificarea palestinienilor din Gaza și Cisiordania după război

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va prezenta obiectivele americane pentru momentul în care conflictul dintre Israel și Hamas se va încheia, astăzi, la summitul COP28 privind clima de la Dubai, potrivit Sky News.

Se așteaptă ca aceasta să sublinieze că populația palestiniană din Gaza și Cisiordania ar trebui, în cele din urmă, să fie reunificată sub o singură entitate guvernamentală după încheierea luptelor.

10:35 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a afirmat că un al doilea grup de refugiați palestinieni din Fâșia Gaza a sosit vineri în Cecenia, posibil parțial finanțat de organizația „Copiii Ceceniei – Copiii Palestinei”, condusă de fiica sa.

Kadîrov a postat imagini care ar arăta 116 refugiați palestinieni din Fâșia Gaza, inclusiv 60 de copii, care sosesc în Cecenia și a afirmat că este „datoria morală” a Ceceniei să ajute civilii din Fâșia Gaza.

10:02Doi combatanți pro-Hezbollah au fost uciși în atacurile israeliene de noapte în Siria (ONG)

09:42 Premierul belgian Alexander De Croo a declarat sâmbătă că este regretabil că violențele din Gaza au reînceput.

„Este regretabil că violențele au început din nou. Sperăm că, în cel mai scurt timp posibil, mai mulți ostatici vor putea fi eliberați. Sperăm că accesul ajutoarelor umanitare ar putea fi un acces umanitar permanent”, a declarat el presei la summitul COP28 de la Dubai. (Reuters)

09:39 Autoritățile din enclava controlată de Hamas au spus că, în cursul zilei de vineri, loviturile israeliene au ucis pete 200 de persoane, au rănit alte cel puțin 589 și au lovit peste 20 de case.

Armata israeliană susține că a lovit peste 400 de ținte de la sfârșitul armistițiului din Gaza.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza pentru a preveni viitoare atacuri, ca parte a propunerilor pentru enclavă după încheierea războiului. SUA nu susțin o astfel de variantă.
  • Armata israeliană aflase de planul Hamas de a lansa un atac pe teritoriul israelian cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist din 7 octombrie, potrivit de New York Times, dar a considerat că depășește capacitatea de a acționa a Hamas.
  • Hamas deține încă 137 de ostatici – 117 bărbați precum și 20 de femei. 126 de ostatici sunt israelieni, iar alți 11 sunt cetățeni străini: opt ​​cetăţeni thailandezi, un nepalez, un tanzanian şi un francez mexican. Zece dintre ostaticii rămași au 75 de ani și mai mult. Hamas a eliberat până acum 110 ostatici – 86 de israelieni și 24 de cetățeni străini.
  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a notificat pe Benjamin Netanyahu, joi, că administrația Biden se pregătește să anunțe o serie de interdicții de acordare a vizelor împotriva coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania , a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

–––

Evenimentele de vineri privind războiul Israel-Hamas au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro