Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 641: Rusia ar fi mutat sisteme strategice din Kaliningrad pe fondul pierderilor de pe front – Armata britanică / Moscova și Kiev susțin fiecare că au respins atacuri cu drone / Trupele rusești avansează la Avdiivka

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Rusia a continuat să atace Ucraina cu drone în timpul nopții, la o zi de la cel mai puternic atac cu vehicule aeriene fără pilot de la începutul războiului, potrivit Kievului, însă Ucraina a lansat la rândul său un atac cu drone asupra unor ținte rusești, inclusiv asupra Moscovei. Pe câmpul de luptă, trupele rusești avansează în apropiere de Avdiivka, conform ISW. Cu toate acestea Rusia a mutat probabil sisteme strategice de apărare aeriană din encalva Kaliningrad pentru a suplini pierderile recente de pe frontul din Ucraina.

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 641, LIVETEXT:

22:38Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a declarat că Cehia are foarte puține arme în depozitele sale militare pe care le-ar putea trimite Ucrainei, dar va compensa prin emiterea de licențe comerciale, relatează Ukrainska Pravda.

„Nu există atât de mult echipament militar pe care să îl putem trimite în Ucraina. Pe de altă parte, vom încerca să compensăm imposibilitatea de a trimite arme din stocurile noastre – pentru că nu dorim să ne punem în pericol capacitățile de apărare – prin emiterea licențelor de export către firme private”, a spus ea.

22:00 Aproape 400 de localități sunt fără electricitate în Ucraina din cauza condițiilor meteorologice „extrem de dificile”, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, în timp ce sistemul electric ucrainean este amenințat de bombardamentele rusești.

„O mare parte a teritoriului țării noastre se confruntă cu condiții meteorologice extrem de dificile”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

21:40Un incendiu a izbucnit la uzina de tractoare Celeabinsk, din Rusia, care se află sub sancțiunile Ucrainei și SUA în calitate de producător de motoare pentru echipamente militare, relatează Moscow Times și Ukrainska Pravda.

20:22Generalul locotenent Serhii Naiev, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-ar putea extinde din nou dincolo de estul și sudul țării, mai ales dacă Rusia continuă să intensifice producția de arme și să îmbunătățească tehnologiile disponibile cu ajutorul aliaților săi, sau dacă aliații Ucrainei reduc cantitatea de ajutor pe care i-o acordă, relatează Ukrainska Pravda.

19:52Se așteaptă ca secretarul adjunct pentru Antiterorism și Informații Financiare al Trezoreriei Statelor Unite, Brian Nelson, să viziteze Ankara pentru a discuta despre respectarea de către Turcia a sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a Hamas, scrie Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

19:35Un video surprins arată cum o cușcă de protecție improvizată de ruși peste turela unui tanc reușește să oprească o dronă kamikaze a ucrainenilor și, practic, să salveze blindatul:

Ucraina susține că a atacat ținte rusești cu aproximativ 35 de drone

18:10Ucraina a atacat ținte militare rusești cu aproximativ 35 de drone peste noapte, pe 26 noiembrie, ca răspuns la atacul rusesc cu drone Shahed împotriva Ucrainei cu o zi mai devreme, a informat Ukrainska Pravda, citând o sursă de informații militare.

Dronele Ucrainei au vizat ținte din Moscova și regiunea sa, precum și în Tula și Smolensk. Rusia a susținut că a doborât 24 de drone ucrainene.

Potrivit sursei Ukrainska Pravda, atacul este un semnal pentru Rusia că atacurile sale împotriva civililor din Ucraina vor avea consecințe.

17:25Ca urmare a blocării de către transportatorii polonezi a punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, aproximativ 2.100 de vehicule sunt blocate, neputând pătrunde în Ucraina din 26 noiembrie, a declarat Ministerul Infrastructurii din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Fluxul de trafic la Dorohusk-Yahodîn, cel mai mare punct de trecere de marfă spre Ucraina , este de obicei de 680 de camioane pe zi. Acum a scăzut la câteva zeci la fiecare 24 de ore, potrivit ministerului.

17:13Dezvoltatorii ucraineni de jocuri au lansat primul trailer pentru Famine Way, un joc video dedicat aniversării a 90 de ani de la Holodomor, marea foamete din 1932-1933 provocată de politica agricolă a guvernului sovietic care a ucis milioane de ucraineni, relatează Ukrainska Pravda.

16:33Președintele leton Edgars Rinkēvičs consideră că Uniunea Europeană ar trebui să discute cu orice țară pregătită să vândă muniție, astfel încât să poată fi trimisă în Ucraina și să fie amânate orice vânzare către țări terțe, relatează Ukrainska Pravda.

„Știu că unele așa-zise țări terțe mai cumpără muniție de la producătorii europeni. Dacă am putea, de exemplu, să le amânăm achizițiile pentru că nu sunt implicate în activități ostile, atunci cu siguranță asta ar trebui să facem.”

Rusia ar fi mutat sisteme strategice din Kaliningrad pierderile recente de pe front

15:12Este posibil ca Rusia să fi mutat sisteme strategice de apărare aeriană din Kaliningrad pentru a compensa pierderile recente pe frontul ucrainean, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea sa de informații din 26 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Ministerul susține afirmația de „mișcări excepționale de transport aerian rusesc” în noiembrie. Enclava Kaliningrad de pe coasta baltică se învecinează cu statele membre NATO.

„Faptul că Ministerul Apărării Rusiei pare dispus să accepte riscuri suplimentare aici evidențiază supratensionarea pe care războiul a provocat-o pentru unele dintre capacitățile cheie și moderne ale Rusiei”, a scris ministerul în actualizarea sa.

14:32Rusia l-a pus pe Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, pe lista persoanelor căutate, fără a preciza care sunt acuzațiile ce i se aduc, a anunțat duminică agenția de știri de stat TASS, preluată de Reuters.

13:09Au început să apară și primele fotografii cu tancurile americane M1A1 Abrams pe frontul din Ucraina – FOTO.

12:17Rusia a declarat duminică a doborât deasupra Mării Azov două rachete ucrainene care se îndreptau spre teritoriul său, la câteva ore după ce a raportat atacuri cu drone ucrainene în trei regiuni ruseşti, relatează AFP și Agerpres.

11:56Ministerul ucrainean de Interne a publicat sâmbătă documente privind cazuri de canibalism investigate în timpul Holodomorului, ilustrând suferința provocată de marea foamete din 1932-1933 care a ucis milioane de ucraineni, un „genocid’” comis de Uniunea Sovietică, potrivit The Kyiv Independent.

11:24Regiunea Odesa „va fi în curând protejată de o apărare aeriană foarte puternică” cu ajutorul aliaților Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, notează The Kyiv Independent.

Potrivit lui Zelenski, există „acorduri și un semnal pozitiv din partea partenerilor” cu privire la noile echipamente de apărare aeriană pentru regiunea sudică vizată în mod regulat de forțele rusești de la încheierea acordului privind cerealele mediat de ONU.

Aliații Ucrainei au început, de asemenea, să aprovizioneze țara cu bărci pentru a escorta navele care trec prin coridorul umanitar din Marea Neagră, a declarat liderul de la Kiev.

Zelenski nu a precizat ce țări au furnizat sau vor furniza astfel de echipamente și câte bărci au fost livrate până acum.

11:09Imagini cu atacul ucrainean cu drone asupra unor orașe din Rusia. Imagini publicate pe rețelele de socializare arată cum dronele ucrainene zboară deasupra orașului rusesc Tula, la 160 de kilometri sud de Moscova. Alte imagini arată că cel puțin una ar fi lovit o clădire înaltă din Tula.

10:40Pierderile rusești, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

– 324.830 de militari (+1070 în ultima zi)

– 5.513 tancuri (+11)

– 10.272 blindate de luptă (+16)

– 7.874 sisteme de artilerie (+23)

– 907 sisteme lansatoare multiple de rachete (+2)

– 597 sisteme antiaeriene (+1)

– 5.901 drone (+93)

– 323 avioane

324 elicoptere

– 22 nave/ambarcațiuni

– 1 submarin

10:17Rusia a declarat duminică că a dejucat un atac important al dronelor ucrainene, cel puțin 20 de drone fiind doborâte deasupra regiunilor rusești, inclusiv Moscova, informează Reuters.

09:40Armata ucraineană a distrus opt din cele nouă drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, au anunțat duminică Forțele aeriene ucrainene, relatează Reuters.

Nu sunt informații despre posibile pagube sau victime.

Atacul, despre care forțele aeriene au declarat că a fost lansat din sud-est, a avut loc la o zi după ceea ce oficialii ucraineni au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al Rusiei din timpul războiului.

Ucraina a avertizat în ultimele săptămâni că Rusia va viza infrastructura critică într-o campanie aeriană de iarnă, așa cum a făcut anul trecut.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro