Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 643: Forțele rusești atacă din toate părțile orașul Avdiivka / Mariana Budanova, soția șefului informațiilor militare din Ucraina, a fost otrăvită / Putin spune că Occidentul încearcă să „dezmembreze și să jefuiască” Rusia

HotNews.ro
Ambulanță ucraineană pe frontul din Avdiivka, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Ambulanță ucraineană pe frontul din Avdiivka, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele rusești își intensifică eforturile pentru a cuceri orașul Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să avanseze din toate părțile după săptămâni de lupte, a declarat cel mai important oficial al orașului. „Lucrurile în sectorul Avdiivka au devenit și mai dificile. Intensitatea confruntărilor a crescut de ceva timp. Rușii au deschis încă două sectoare din care au început să lanseze atacuri – din direcția (orașului) Donețk… și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să ia cu asalt orașul din toate direcțiile”, a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka.

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski le-a spus marţi seară compatrioţilor că au fost reanalizate tacticile de apărare a ţării şi că a trasat sarcini clare celor responsabili, inclusiv pentru producţia autohtonă a unor arme cu rază lungă de acţiune, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană din vară şi din toamnă nu a dat rezultatele scontate, iar în estul ţării atacurile Rusiei par să se fi intensificat odată cu apropierea iernii.
  • Vladimir Putin a atacat din nou Occidentul, într-un discurs susținut marți. El a acuzat Statele Unite și alte națiuni occidentale că încearcă să „dezmembreze și să jefuiască” Rusia și a susținut că armata sa luptă „pentru libertatea nu doar a Rusiei, ci a întregii lumi”.
  • Ucraina și țările baltice vor boicota reuniunea OSCE din cauza prezenței lui Lavrov din Rusia.
  • Nemulţumire în creştere în legătură cu blocarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO.
  • UE acordă aproape 200 de milioane euro în plus pentru formarea de militari ucraineni.
  • Statele americane care se opun ajutorului pentru Ucraina au beneficiat cel mai mult de pe urma comenzilor militare.
  • Patru oameni uciși marți în estul Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești. Obuze rusești au lovit mai multe case, dar și o clădire rezidențială, au informat oficialii locali.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Kievul nu a simțit nicio presiune din partea partenerilor săi de a începe negocieri de pace cu Rusia.
  • Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte pare favoritul de moment în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO.
  • ​Guvernul finlandez a anunțat marți că a decis închiderea tuturor punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia timp de două săptămâni într-o nouă tentativă de a opri fluxul de migranți despre care spune că este orchestrat de Moscova la granița sa de est.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 643, LIVETEXT:

01:31Volodimir Zelenski, în discursul video de marţi seară: „Avem nevoie de mai multă viteză şi eficienţă, iar toţi cei responsabili de acest lucru au sarcini clare”

Preşedintele ucrainean spune că au fost reanalizate tacticile de apărare a ţării şi că a trasat sarcini clare celor responsabili, inclusiv pentru producţia autohtonă a unor arme cu rază lungă de acţiune, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană din vară şi toamnă nu a dat rezultatele scontate, iar în estul ţării atacurile Rusiei par să se fi intensificat odată cu apropierea iernii.

01:17Putin spune că Occidentul încearcă să „dezmembreze și să jefuiască” Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a atacat din nou Occidentul, într-un discurs emfatic înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Rusia. El a acuzat Statele Unite și alte națiuni occidentale că încearcă să „dezmembreze și să jefuiască” Rusia și a susținut că armata sa luptă „pentru libertatea nu doar a Rusiei, ci a întregii lumi”.

00:43 Nemulţumire în creştere în legătură cu blocarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO

Frustrarea era în creştere marţi în rândul miniştrilor de externe ai NATO în legătură cu blocarea de către Turcia a aderării Suediei, la o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice care ar fi trebuit să marcheze intrarea oficială a Suediei.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a afirmat că este în joc credibilitatea NATO, prin întârzierea aderării Suediei de către Turcia şi Ungaria.

23:11Ucraina și țările baltice vor boicota reuniunea OSCE din cauza prezenței lui Lavrov din Rusia

Ucraina, Letonia, Estonia și Lituania au declarat marți că miniștrii lor de externe vor boicota o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care va avea loc în Macedonia de Nord în această săptămână, deoarece ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționează să participe, potrivit Reuters.

Ar fi pentru prima dată când Lavrov participă la o reuniune a OSCE de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, ceea ce a determinat sancțiuni occidentale radicale.

Presiuni pe Turcia pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

22:47Statele americane care se opun ajutorului pentru Ucraina au beneficiat cel mai mult de pe urma comenzilor militare

Administrația Biden a distribuit la Capitoliu prima defalcare a statelor americane care au beneficiat de miliardele de dolari cheltuite pentru înarmarea Ucrainei, într-o mișcare de a obține mai mult sprijin din partea republicanilor care au votat împotriva ajutorului pentru Kiev, potrivit Reuters.

În timp ce trei dintre cei opt membri republicani ai Congresului din Pennsylvania au votat împotriva finanțării pentru „a ajuta la oprirea invaziei Rusiei”, datele arată că acest stat a primit 2,364 miliarde de dolari – mai mult decât orice alt stat – în cheltuieli și investiții pentru a construi arme și muniții, potrivit documentelor consultate de Reuters.

În Texas, 18 din cei 25 de reprezentanți republicani au votat împotriva ajutorului pentru Ucraina. În același timp, Texasul a primit 1,45 miliarde de dolari pentru a produce proiectile de 155 de milimetri și alte arme. În Arizona, trei dintre cei șase reprezentanți republicani au votat împotriva ajutorului, în timp ce 2,196 miliarde de dolari au intrat în acest stat.

21:02Aliații din NATO au făcut presiuni asupra Turciei pentru a aproba în cele din urmă cererea Suediei de aderare la alianța militară, relatează AFP.

Șeful diplomației americane Antony Blinken i-a spus omologului său turc Hakan Fidan, la o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe din cadrul Alianței, că cererea Suediei ar trebui ratificată „cât mai curând posibil”, a informat purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA.

19:53Patru oameni uciși marți în estul Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești. Obuze rusești au lovit mai multe case, dar și o clădire rezidențială, au informat oficialii locali.

O clădire de cinci etaje a fost lovită în cursul dimineții în orașul Nikopol din sud-estul țării, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak.

„Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost ucis. Două femei, în vârstă de 65 și 63 de ani, au fost rănite. Este posibil să mai fie oameni sub dărâmături”, a scris el pe Telegram.

Într-un atac separat, în cursul după-amiezii, un bombardament rusesc a distrus cel puțin cinci case într-o așezare din nordul-estul țării, chiar la granița cu Rusia, au anunțat procurorii din regiunea Sumy.

Încă de la începutul războiului, Rusia a negat constant că vizează în mod deliberat civili în atacurile sale. (Sky News)

Finlanda își închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia

18:46UE acordă aproape 200 de milioane euro în plus pentru formarea de militari ucraineni

Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro. Sunt deja circa 34.000 de soldaţi ucraineni ce au putut beneficia de această misiune de formare, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la finalul unei întrevederi, la Bruxelles, cu ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba.

În total, UE a consacrat deja 27 de miliarde de euro sprijinului militar pentru Ucraina, însă „trebuie făcut mai mult şi mai repede”, a insistat Borrell.

17:55 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că Kievul nu a simțit nicio presiune din partea partenerilor săi de a începe negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului care durează de 21 de luni, scrie Reuters.

17:27AFP: Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte pare favoritul de moment în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO

16:31 ​Guvernul finlandez a anunțat marți că a decis închiderea tuturor punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia timp de două săptămâni într-o nouă tentativă de a opri fluxul de migranți despre care spune că este orchestrat de Moscova la granița sa de est.

Situația din Avdiivka – evaluarea Ministerului britanic al Apărării

15:35 Miniștrii de externe estonian, leton și lituanian au anunțat marți că nu vor participa la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care va avea loc săptămâna aceasta la Skopje, din cauza prezenței așteptate a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Miniștrii au „decis să nu participe” la reuniune, considerând că participarea lui Lavrov „riscă să legitimeze Rusia, stat agresor, drept membru cu drepturi depline al comunității noastre de națiuni libere”, potrivit unui comunicat comun. Ucraina a declarat, de asemenea, marți, că nu va participa la reuniune.

În 2022, Polonia, care a găzduit atunci reuniunea OSCE, i-a refuzat ministrului rus intrarea pe teritoriul său. (AFP)

15:24 Evaluarea de astăzi a Ministerului britanic al Apărării pune accentul pe situația din Avdiivka:

  • În ultimele zile, forțele rusești au făcut mici progrese, pe axa nordică, în operațiunea „în clește” prin care încearcă să înconjoare orașul Avdiivka din Donbas.
  • De la începutul lunii octombrie 2023, forțele rusești au împins linia frontului cu până la 2 km în această zonă. Deși modest, acest avans reprezintă probabil una dintre cele mai mari câștiguri rusești de după primăvara acestui an. Costul a fost de mii de pierderi de militari pentru unitățile implicate în bătălie.
  • Această operațiune aduce, treptat, trupele rusești mai aproape de uzina chimică și de cocserie Avdiivka, unde forțele ucrainene susțin una dintre principalele lor poziții defensive.
  • Deși Avdiivka a devenit o protuberanță în linia ucraineană a frontului, Ucraina rămâne în control asupra unui coridor de teritoriu cu o lățime de aproximativ 7 km, prin care continuă să aprovizioneze orașul.

15:06 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să îşi menţină efortul.

„Sunt încrezător în faptul că SUA vor continua să furnizeze sprijin (Ucrainei), pentru că este în interesul lor să facă acest lucru”, a declarat Stoltenberg cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale NATO, la Bruxelles.

SUA au furnizat deja Ucrainei ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de dolari, însă fonduri suplimentare sunt blocate în Congres, din cauza unor reticenţe din partea mai multor congresmeni republicani. Ajutorul european este de asemenea în parte blocat de reticenţele unor ţări de a plăti mai mult. (AFP via Agerpres)

Camionagii slovaci amenință și ei cu blocarea graniței cu Ucraina

14:31 Camionagiii slovaci amenință că vor bloca începând de vineri principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina dacă nu se iau măsuri pentru a limita concurența din partea transportatorilor ucraineni, potrivit liderului asociației de camionagii din țară, UNAS.

Amenințarea vine după protestul transportatorilor polonezi, care blochează de trei săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a cere condiții mai restrictive pentru colegii ucraineni. Camionagiii polonezi și slovaci se plâng că aceștia practică prețuri mai mici pentru serviciile lor și că transportă mărfuri și în interiorul Uniunii Europene, nu doar între blocul comunitar și Ucraina.

Protestul slovac ar închide punctul de trecere de la Vysne Nemecke/Uzhhorod, singurul de la graniță deschis pentru camioanele grele. (Reuters)

14:09 Ministrul britanic de externe David Cameron va sublinia sprijinul „de neclintit” al țării sale pentru Ucraina la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, care va avea loc marți la Bruxelles, a anunțat biroul său într-un comunicat, potrivit Reuters

14:05 Ucraina a anunțat marți că ministrul său de externe va boicota reuniunea OSCE care va avea loc în Macedonia de Nord în această săptămână, din cauza deciziei de a i se permite ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, să participe.

„Delegația ucraineană nu va participa la reuniunea ministerială a OSCE la nivel de ministru al afacerilor externe”, a scris pe Facebook Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Iranul va cumpăra avioane și elicoptere de luptă rusești

13:22 Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, o rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest. Textul proiectului a fost agreat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Prin această rezoluţie, Parlamentul îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei.

Totodată, susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina, ţinând cont de „eforturile şi progresele clare şi substanţiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor” CE, precum şi de angajamentul Uniunii pentru sprijinirea acestor ţări în parcursul european.

13:05 Rusia a propus un program de întâlniri ale celor „Cinci mari” state cu arme nucleare pentru anul viitor, a declarat marți ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti.

12:57 Iranul a finalizat aranjamentele pentru livrarea de avioane de vânătoare Su-35 și elicoptere de fabricație rusească, a declarat marți ministrul adjunct al apărării din Iran pentru agenția de presă Tasnim.

Forțele aeriene iraniene au doar câteva zeci de avioane de atac, inclusiv avioane rusești, precum și modele americane vechi, achiziționate înainte de Revoluția islamică din 1979.

„Au fost finalizate planurile pentru ca avioanele de luptă Suhoi Su-35, elicopterele de atac Mil Mi-28 și avioanele de antrenament Yak-130 să se alăture unităților de luptă ale armatei iraniene”, a declarat ministrul adjunct al apărării din Iran, Mehdi Farahi. (Reuters)

Mariana Budanova, soția șefului informațiilor militare din Ucraina, a fost otrăvită

12:44 Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol.

Forţele de ordine au efectuat marţi seară operaţiuni la 30 de proprietăţi din vestul şi centrul Ucrainei, printre care Kiev şi Cerkasî, pe râul Nipru, dar şi Viniţa şi Rivne, a precizat Europol.

Un bărbat de 32 de ani suspectat că ar fi liderul bandei, precum şi patru complici au fost arestaţi în timpul acestor operaţiuni. Peste 20 de anchetatori din Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite au fost trimişi la Kiev pentru a ajuta poliţia locală. (AFP via Agerpres)

12:13 Continuarea sprijinului acordat Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia are o importanță „existențială” pentru Europa, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Acest sprijin este „de o importanță existențială (…) pentru Ucraina, asta este clar, dar în cele din urmă și pentru noi, în Europa”, a declarat Scholz într-un discurs în fața parlamentarilor germani la Berlin, unde a pledat pentru resurse bugetare adecvate, în special pentru anul viitor. După Statele Unite, Germania este țara care oferă cel mai mult ajutor Ucrainei, inclusiv prin livrări de armament.

Este „clar că nu trebuie să ne reducem sprijinul pentru Ucraina” și pentru „rezolvarea crizei energetice” care a urmat invaziei rusești, a insistat el, într-un moment în care opinia publică este din ce în ce mai îngrijorată pe măsură ce conflictul se prelungește. (AFP)

11:39 Mariana Budanova, soția șefului informațiilor militare din Ucraina, a fost otrăvită cu metale grele – presă

10:48O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată amploarea pierderilor suferite de armata rusă în materie de blindate și tancuri pe frontul de la Avdiivka, unde trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au lansat atacuri disperate în ultimele săptămâni.

Vera Jourova a lăudat lupta anticorupție din Ucraina

10:16 Vicepreședinta Comisiei Europene a lăudat luni lupta Ucrainei împotriva corupției, dar a declarat că sunt necesare eforturi suplimentare în această țară care speră să adere la Uniunea Europeană.

Aflată luni într-o vizită la Kiev, vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, a comparat eforturile actuale cu situația în care se afla țara în 2017, declarându-se impresionată de îmbunătățirile înregistrate.

„Nu am simțit atunci energii și intenții hotărâte. Acum este o situație total diferită, în comparație cu 2017. Cred că ucrainenii s-au săturat de vechea Ucraină și vor un sistem nou. Ei vor dori să vadă instituții care funcționează bine, care urmăresc și investighează cazurile de corupție de la toate nivelurile, nu doar la nivel înalt, ci și în eșaloanele inferioare”, a spus ea. (Reuters)

10:07 Zece persoane au murit în urma furtunilor de zăpadă din Ucraina, a declarat marți ministrul de interne Ihor Klymenko, după ce viscolul și vântul puternic au lovit țara începând de duminică, provocând întreruperi ale energiei electrice și blocări de drumuri, în special în sud.

„Ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteorologice, 10 persoane au murit în regiunile Odesa, Harkov, Nikolaev și Kiev. Douăzeci și trei de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, a scris Klymenko pe aplicația Telegram. În total, 411 localități din 11 regiuni au rămas fără energie electrică, iar peste 1.500 de vehicule au trebuit să fie salvate, a mai precizat el.

Aproape 2.500 de persoane au fost salvate în urma furtunii de zăpadă din regiunea sudică Odesa, a declarat guvernatorul local Oleh Kiper, adăugând că 313 așezări din regiune au rămas fără curent electric din cauza vremii nefavorabile. „849 de vehicule au fost tractate, inclusiv 24 de autobuze și 17 ambulanțe”, a scris Kiper pe Telegram.

09:43 WTA a declarat că, deși nu susține evenimentul demonstrativ care va avea loc în Rusia în acest weekend, jucătorii care vor participa la acesta nu vor fi sancționați.

Cea de-a doua ediție a turneului Northern Palmyra Trophies va avea loc în perioada 1-3 decembrie la Sankt Petersburg și va reuni jucătoare din circuitul WTA și tenismeni din ATP. Evenimentul, care este sponsorizat de gigantul energetic rus Gazprom, are loc în timp ce Rusia își continuă războiul cu Ucraina.

„Acest eveniment nu este afiliat cu WTA și nici WTA nu sprijină desfășurarea acestui eveniment. Jucătoarele concurează în circuitul WTA în calitate de contractori independenți și, dacă vor, au posibilitatea de a participa la un eveniment demonstrativ din extrasezon fără a fi penalizate”, a precizat pentru Reuters organismul de conducere al tenisului feminin. (Reuters)

Miniștrii de externe din NATO se întâlnesc la Bruxelles

09:31 Un tribunal din Moscova a prelungit marți cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, reținut în Rusia la sfârșitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzație pe care acesta o respinge.

„Perioada de detenție a lui Evan Gershkovich (…) a fost prelungită cu două luni (…), până la 30 ianuarie 2024”, a precizat într-un comunicat biroul de presă al tribunalului Lefortovski. Presa nu a fost autorizată să asiste la audierea jurnalistului, care a avut loc cu ușile închise.

Era aproape sigur că detenția sa va fi prelungită, deoarece justiția rusă rareori eliberează persoanele care au fost încarcerate în așteptarea procesului pentru acuzații atât de grave. (AFP)

09:04 Un clip apărut online, ce a strâns 1 milion de vizualizări, arată un grup de voluntari brazilieni din Ucraina ce atacă dintr-o zonă de pădure soldați ruși poziționați într-o casă. Imaginile arată cât de tensionată este lupta și se vede și cum, la un moment dat, un voluntar brazilian trage cu un lansator suedez AT-4 prin fereastra casei unde se ascundeau rușii.

08:35 Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo.

La întâlnirea de două zile, miniştrii ar urma de asemenea să discute despre „acţiunile destabilizatoare” ale Rusiei dincolo de Ucraina, a declarat luni presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Aceasta include acuzaţiile Helsinkiului că Moscova a permis recent ca zeci de migranţi fără acte din Orientul Mijlociu şi Africa să călătorească prin Rusia în Finlanda.

Tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo se află, de asemenea, pe ordinea de zi. NATO a desfăşurat trupe suplimentare în ultimele luni pentru a-şi întări forţa de menţinere a păcii în Kosovo după un atac violent asupra poliţiei kosovare. (DPA via Agerpres)

Trupele lui Putin au pierdut ieri mulți soldați și puține echipamente

08:24 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 860 de soldați, 3 tancuri, 3 alte blindate de luptă, 1 tun și 3 diferite vehicule. Se remarcă faptul că, deși pierderile de soldați rămân ridicare, cele de echipamente sunt mult reduse față de alte perioade.

În context, Institutul pentru Studiul Războiul a subliniat, în ultima sa evaluare, că în actualele condiții grele de iarnă, ambele părți sunt forțate să se bazeze mai mult pe atacurile pedestre de infanterie, în absența unor capacități de recunoaștere aeriană și de corecție a artileriei.

08:12 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat luni că alți 3.000 de luptători ai săi sunt pregătiți să plece să lupte în Ucraina, ca parte a noilor unități ale Ministerului rus al Apărării și ale forțelor Gărzii Naționale ruse.

„Ei (luptătorii) au cel mai bun echipament și arme moderne. În plus, băieții sunt foarte combativi și foarte motivați să obțină rezultate”, a afirmat Kadîrov pe Telegram.

În luna mai, Kadîrov a declarat că Cecenia, care este o republică federală a Rusiei, a trimis peste 26.000 de luptători în Ucraina de la începutul războiului, inclusiv 12.000 de voluntari, și că, la momentul respectiv, 7.000 dintre aceștia erau implicați în lupte efective. (Reuters)

Forțele rusești atacă din toate părțile orașul Avdiivka

07:33 Forțele rusești au continuat luni operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka, dar nu au făcut niciun avans confirmat, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins peste 30 de asalturi rusești la est de Novobakhmutivka (13 km nord-vest de Avdiivka), la nord-est de Berdychi (7 km nord-vest de Avdiivka), la sud de Novokalynove (la 12 km nord de Avdiivka) și Tonenke (la 7 km vest de Avdiivka) și în apropiere de Stepove (la 3 km nord de Avdiivka), Sieverne (la 6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (la 11 km sud-vest de Avdiivka).

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Ștupun, a declarat că forțele rusești au continuat atacurile pedestre în grupuri de câte 10-20 de oameni fiecare. Ștupun a declarat că forțele rusești atacă din șase direcții în zona Avdiivka și că se desfășoară lupte grele în apropierea fabricii de cocs din Avdiivka, în nord-estul orașului, și în zona industrială de la sud-est de acesta.

01:27 Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării.

00:20Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia.

„Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro